Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
camerabeveiliging tips

Alles wat je moet weten over camerabeveiliging

Vandaag de dag is het niet ondenkbaar dat er een inbraak op de loer ligt. Steeds meer mensen overwegen om op camerabeveiliging over te stappen. Het is ten slotte wel zo veilig om overzicht te hebben op activiteit in en om je huis.

Er zijn een aantal dingen die je moet weten over camerabeveiliging. Hier lees je alles over camerabeveiliging, van de verschillende soorten camera's tot de beste plaatsen om ze te installeren.

Soorten beveiligingscamera's

Zodra je je zoektocht begint naar een beveiligingscamera thuis, kun je verdwalen in het aantal opties. Er zijn namelijk veel soorten camera´s met elk hun eigen voordeel. Veel voorkomende types zijn de dome camera, bullet camera, en PTZ camera.

De dome camera is een ronde camera die vaak aan het plafond wordt gemonteerd en een brede kijkhoek biedt. De bullet camera heeft een langwerpige vorm en is ideaal voor het bewaken van bijvoorbeeld een deur of oprit. Een PTZ camera kan draaien, kantelen en zoomen, waardoor je gemakkelijk kunt inzoomen op verdachte activiteiten.

Investeren in een camera met hoge resolutie geeft je een beter beeld van wat er gebeurt rondom je huis en helpt bij het identificeren van inbrekers als er iets gebeurt. Als je wilt dat de camera ook ’s nachts actief is, kies dan voor een camera met nachtzicht. Hierdoor kun je ’s nachts ook zien wat er gebeurt op je terrein. De meeste indringers komen ten slotte niet midden op de dag in actie.

Installatie en positionering

De effectiviteit van camerabeveiliging hangt sterk af van de juiste installatie en positionering. Het is essentieel om camera’s te plaatsen op strategische punten rondom het terrein. 

Camera's moeten alle hoofdingangen en -uitgangen dekken, evenals minder gebruikte toegangspunten zoals nooduitgangen. Ook gebieden waar waardevolle spullen worden bewaard, zoals kluizen en opslagruimtes voor voorraad, hebben ook goede monitoring nodig.

Gelukkig zijn beveiligingsbedrijven experts in het plaatsen en positioneren van camera´s en zullen ze je hiermee helpen.

Waarom camerabeveiliging?

camerabeveiliging woning tips

Niet alleen voor het voorkomen van inbraak, maar ook voor het verzamelen van bewijsmateriaal in geval van een misdrijf is camerabeveiliging essentieel. En misschien wel het belangrijkste, het gevoel van veiligheid.

Door de aanwezigheid van beveiligingscamera's voel je je veiliger in huis en kun je met een geruster hart hun eigendommen verlaten.

Daarnaast kunnen beveiligingscamera's ook worden gebruikt om huisdieren in de gaten te houden, pakketbezorgers te volgen en zelfs om te communiceren met bezoekers via een intercomsysteem. Je kunt namelijk op afstand vaak de beelden bekijken. Ideaal als je op vakantie bent!

Privacy en wetgeving

Hoewel beveiligingscamera's een effectieve manier zijn om jezelf en je eigendommen te beschermen, is het belangrijk om rekening te houden met de privacy van anderen.  je zult ervoor moeten zorgen dat je de privacy van andere mensen respecteert en dat je camera niet gericht is op andermans privéruimtes, zoals een slaapkamer of badkamer.

Vergeet daarnaast ook niet je buren in te lichten over de camera´s, zodat zij niet voor verrassingen komen te staan wanneer ze opeens geplaatst zien worden. Ook als je beelden opneemt, moet je ervoor zorgen dat je voldoet aan de wetgeving omtrent de bewaring van persoonsgegevens. Je mag beelden niet te lang bewaren dus let hierop bij het gebruik van de camera.

Vorig artikel De psychologie van een inbreker en 5 inzichten voor een veilige woning
Volgend artikel Problemen met het slot van je huis? Hier zijn de oplossingen

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden