Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
houtkachel schoonmaken tips

Hoe houd je een houtkachel goed schoon?

Heb jij een gezellige houtkachel thuis die zorgt voor warmte en sfeer tijdens de koudere dagen? Dan weet je vast dat het goed schoonhouden van je houtkachel essentieel is voor zowel de prestatie als de levensduur ervan. Maar hoe pak je dit nu het beste aan? In dit artikel geven we je praktische tips om je kachel glanzend en efficiënt werkend te houden.

De basis: regelmatig onderhoud

Een goed begin is het halve werk. Zorg ervoor dat je na elk gebruik de as verwijdert. Een beetje as kan je bewaren om de bodem te bedekken, maar te veel as beperkt de luchttoevoer en dus de verbrandingsefficiëntie van je houtkachel. Gebruik voor het verwijderen van de as altijd een metalen emmer en een speciale schoonmaakset ontworpen voor houtkachels.

Houd het glas schoon

Niets is fijner dan het haardvuur bewonderen door een schoon kachelraam. Gebruik een speciale ruitenreiniger voor kachels om roet en aanslag te verwijderen. Voor hardnekkige vlekken kun je ook groene zeep gebruiken. Smeer een beetje op een vochtige doek, wrijf het over het glas, laat het even inwerken en veeg het vervolgens schoon met een zachte doek of papier.

Het rookkanaal: essentieel voor veiligheid

Een schoon rookkanaal is cruciaal voor de veiligheid en het goed functioneren van je houtkachel. Laat daarom minimaal één keer per jaar het rookkanaal inspecteren en schoonmaken door een erkende kachelspecialist. Een verstopt rookkanaal kan leiden tot gevaarlijke situaties zoals schoorsteenbrand.

Externe schoonmaak

Externe schoonmaak houtkachel

De buitenkant van de houtkachel kan je schoonhouden met een zachte, droge doek. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de lak of het metaal kunnen beschadigen. Voor hardnekkig vuil kun je een beetje groene zeep op een vochtige doek gebruiken. Zorg ervoor dat de kachel volledig is afgekoeld voordat je begint met de schoonmaak.

Periodieke check-up

Naast het dagelijkse en wekelijkse onderhoud is het slim om je houtkachel regelmatig te laten nakijken door een kachelspecialist. Zij kunnen onderdelen zoals de deurafdichtingen en de staat van het rookkanaal controleren. Vervang versleten onderdelen op tijd om de efficiëntie en veiligheid van je kachel te garanderen.

Het regelmatig reinigen en onderhouden van je kachel en rookkanaal zorgt voor een optimale verbranding, waardoor je minder hout verbruikt en minder schadelijke stoffen uitstoot. Vergeet niet om bij twijfel altijd advies in te winnen bij een kachelspecialist. Zo geniet je onbezorgd van je houtkachel, jaar in, jaar uit.

Vorig artikel Hoe Verberg je Rommel Stijlvol: Unieke Opbergideeën voor Elk Huis
Volgend artikel Hoe een boot matras te onderhouden: Reinigingstips en advies voor langdurige duurzaamheid

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden