Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
In no-time roestvrij

In no-time roestvrij!

Tegenwoordig zijn de meeste meubels en gebruiksvoorwerpen gemaakt van roestvrij staal, maar roest kan nog steeds ongewenst in jouw huis verschijnen.

Vooral oudere spullen of buitenmeubels hebben de neiging om te roesten, en dat moet je zo snel mogelijk aanpakken! Roestige voorwerpen zijn niet alleen lelijk, maar ook slecht voor de gezondheid.

Als je er niets aan doet, wordt het probleem snel erger. In dit artikel delen we een aantal eenvoudige en effectieve tips om jouw spullen snel weer roestvrij te maken. Roest verwijderen is nog nooit zo gemakkelijk geweest!

Roest verwijderen met azijn

Roest verwijderen met azijn

Azijn is in veel gevallen een uitstekend huis- tuin- en keukenmiddeltje voor veel huishoudelijke taken. Om roest te verwijderen met azijn laat je de azijn ongeveer een halfuur inwerken (gebruik onverdunde azijn en laat het bij ernstige roest zo lang mogelijk zitten.)

Vervolgens kun je de roest eenvoudig met een oude tandenborstel afborstelen. Naast azijn is cola ook een uitstekend middel om roest te verwijderen. Hier kun je dezelfde methode voor hanteren.

Mocht de roest na één beurt nog niet helemaal verdwenen zijn, herhaal het proces dan een aantal keer tot alle roest weg is.

Roest verwijderen met aardappel en baking soda

Dit is een beetje een vreemde, maar wel een hele effectieve methode om roest te verwijderen. Snijd een aardappel in tweeën en wrijf de binnenkant in met wat baking soda.

Vervolgens kun je deze halve aardappel gebruiken als een soort spons om de roest mee te verwijderen. Aardappel heeft namelijk zure eigenschappen die in combinatie met de baking soda een uitstekende roestverwijderaar zijn.

Citroen en zout

Citroen en zout

Een laatste huis- tuin- en keukentip. Roest is ook gemakkelijk te verwijderen door wat zout op het verroeste oppervlak te strooien en alles vervolgens te besprenkelen met wat sap van een citroen of een limoen.

Laat dit wederom ongeveer een half uurtje inwerken en probeer vervolgens de roest weg te poetsen met een oude tandenborstel.

Roestverwijderaar uit een flesje

Mochten de huis-tuin- en keukenmiddeltjes niet helpen en zit je met je handen in het haar? Er zijn altijd nog speciale flesjes met roestverwijderaar.

Deze zijn vaak wel een tikje duurder, maar ook bijna altijd effectief bij hardnekkige roest. Roestverwijderaar bestaat in zowel schenkflessen als spuitbussen.

Roest voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je je metalen voorwerpen inspuit met speciale metaallak.

Dit is speciaal ontwikkeld om roest te voorkomen. Herhaal dit eens in de zoveel tijd, want de laklaag kan gaan slijten.

Vorig artikel Hoe kun je het beste bierglazen schoonmaken?
Volgend artikel Hoe vaak moet je stofzuigen voor een schoon huis?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden