Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
Wat te doen tegen mieren in huis?

Wat te doen tegen mieren in huis?

Eigenlijk zijn mieren nuttig. Dan praten we over de bloementuin. Tenzij ze overlast veroorzaken, kun je ze daar beter niet bestrijden. Ze vangen namelijk insecten en zijn de opruimers van kleine dode dieren. Binnenshuis zijn we ze echter liever kwijt. Ze kruipen in van alles waar eten voor ze te vinden valt. Maar wat te doen tegen mieren in huis? Daarover gaat dit artikel.

Verpak voedsel

Zoals we al eerder aangaven, gaan mieren op zoek naar voedsel voor ze. Ze houden van zoetigheid. We hebben het dan over suiker, maar ook over druppels van een zoetige drank, koekkruimels enzovoorts. Het gaat dus niet alleen om het goed inpakken van voedingsmiddelen, maar ook om het afdoende opruimen van voedingsresten. Doe ze snel mogelijk de afwas. Hou ook potjes et cetera van buiten schoon. Mieren worden ook aangetrokken door dierenvoedsel. Haal voedselbakken met resten daarom tijdig weg.

wat te doen tegen mieren in huis?

Kieren afdichten

Door hun kleine omvang kunnen mieren door een klein gaatje je woning binnenkomen. Het is dus zaak om kieren zo veel mogelijk af te dichten. Ze verplaatsen zich langs raamkozijnen en deurposten. Ze kunnen ventilatiegaten in huismuren als toegang gebruiken. Die gaten kun je van fijnmazig gaas voorzien. Dat helpt dan ook tegen andere diertjes.

Zoek de sporen

De mieren volgen elkaar langs vaste sporen op basis van geur. Die geur wordt sterker naarmate meer mieren ervan gebruikmaken. Als je zo’n spoor onderbreekt, raken de mieren in de war. Ze verdwalen, als er op een spoor een zakje muntthee wordt gelegd of een schijfje komkommer. Maar eigenlijk gaat er niets boven het goed schoonmaken met azijn of zeep en water.

Wat te doen tegen mieren in huis?

Chemische bestrijding

Een voorbeeld van chemische bestrijding van mieren is een mierenlokdoos. In zo’n doosje zitten openingen. Mieren gaan naar binnen, aangetrokken door een zoete en stroperige stof erin. Die stof bevat ook een insecticide. Daarnaast bestaan er ook giftige poeders, korrels en sprays, die mieren doden.

Conclusie

In dit artikel zijn we ingegaan op de vraag ‘wat te doen tegen mieren in huis’. We hebben twee soorten maatregelen besproken, namelijk voorkomen en verwijderen. ‘Wat te doen tegen mieren in huis’ geeft eigenlijk aan dat de beestjes al in huis zijn en dan is de tweede soort maatregelen van toepassing: de mieren verwarren, vangen en doden.

Vorig artikel Hoeveel liter prullenbak heb jij nodig? Kies de juiste maat voor jouw behoeften.

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden