Doorgaan naar inhoud
essentialistisch interieur prioriteiten kleuren

Alles wat je moet weten over een essentialistisch interieur

Je bent wellicht bewust van het feit dat er veel interieurstijlen op de wereld zijn. Maar je weet misschien niet dat sommige interieurstijlen ook bij een bepaalde levensfilosofie horen. Tegenwoordig is een essentialistisch interieur bijvoorbeeld heel populair. Maar wat is dit precies, vraag je je misschien af. 

Welnu, essentialisme is een filosofische theorie waarbij de focus wordt gelegd op prioriteiten stellen in het leven. Je geeft prioriteit aan zaken die echt belangrijk voor je zijn en alles wat niet belangrijk voor je is, dat negeer je of verwijder je uit je leven. 

Mensen die essentialistisch leven gaan vaak ook voor een essentialistisch interieur waarbij ze dus alleen de focus leggen op interieurkeuzes waar ze echt gelukkig van worden. Maar waarom is het verstandig om voor een essentialistisch interieur te gaan?

Het maakt je leven en interieur overzichtelijk

In de eerste plaats maakt het je leven overzichtelijker, want de meeste mensen hebben te veel spullen in huis. Je hebt daar praktisch misschien niet heel veel last van, maar emotioneel kun je wel moe worden van te veel spullen in huis. Met essentialisme voel je direct dat je de macht over je interieur hebt en dit maakt alles overzichtelijk. 

Voor iedereen ziet een essentialistisch interieur er overigens anders uit. Sommige essentialisten vinden lambriseringen bijvoorbeeld erg mooi. Dit is een wandbetimmering die zowel een decoratieve als een praktische functie heeft. 

Het is wat anders dan een minimalistisch interieur 

Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat een minimalistisch interieur hetzelfde is als een essentialistisch interieur, maar dat is niet het geval. Bij minimalisme heb je namelijk een echt moraal en een richtlijn. De theorie achter minimalisme is dat je de woning moet voorzien van zo weinig mogelijk spullen. Je hoeft er dus minder over na te denken en dit geldt niet voor een essentialistisch interieur. 

Essentialisten hebben een reflectief karakter en weten precies wat voor hen wel en niet belangrijk is. Voor de ene essentialist kan dit weinig spullen zijn, terwijl andere essentialisten misschien meer spullen nodig hebben. Het kan zelfs per kamer verschillen. Denk bijvoorbeeld aan veel spullen in de keuken, maar niet in de slaapkamer. 

Ook kleuren spelen een belangrijke rol 

Een echte essentialist hecht ook veel waarde aan kleuren. Vrijwel iedereen heeft een lievelingskleur en een essentialist weet zijn favoriete kleuren optimaal te benutten. Kleuren hebben een belangrijke invloed op de geest en de sfeer in een specifieke ruimte. Om die reden is het belangrijk om te onderzoeken wat je als essentialist belangrijk vindt en welke functie de kleuren moeten hebben in elke ruimte. 

De kleur rood wordt bijvoorbeeld geassocieerd met passie en energie. Deze kleur past bijvoorbeeld goed bij de slaapkamer. Heb je echter een mooie hobbykamer? Dan kun je die misschien van de kleur oranje voorzien. Deze kleur staat voor creativiteit en enthousiasme. Groen staat dan weer voor natuur en paars voor luxe en spiritualiteit. 

Aanbevolen blogcategorie:

Aanbevolen leesmateriaal:

Vorig artikel Ruimte besparen in huis? 5 tips!
Volgend artikel Een minimalistisch interieur creëer je zo

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden