Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
Meditatie Kamer Inrichten Tips

Meditatie kamer inrichten

Het inrichten van een meditatie kamer

Meditatie lijkt eenvoudig, maar veel mensen hebben toch moeite om tot diepere concentratie te komen, of überhaupt te beginnen met dagelijkse meditatie beoefening.

Het inrichten van een speciale meditatie kamer kan je helpen om een vaste plek te creëren die je niet alleen met meditatie associeert, maar ook dat je zelfs zin hebt om te gaan mediteren.

Even helemaal in je ‘eigen space’. Maak het dan ook de kamer waar je het allerliefste bent. In dit artikel geven we je tips voor het optimaal inrichten van een meditatie ruimte, inclusief advies over daglichtgebruik tijdens meditatie. 

Locatie van de meditatie kamer

Het kan verleidelijk zijn om een hoekje van je slaapkamer te gebruiken voor meditatie. Toch is het beter om een andere ruimte te kiezen. De slaapkamer is primair geassocieerd met rust en slaap. Mediteren in dezelfde ruimte kan ervoor zorgen dat je tijdens de meditatie slaperig wordt, of juist dat je alertheid tijdens de meditatie later je slaap beïnvloedt. 

Inrichting en kleurgebruik

Het liefst heb je een meditatie kamer die rustgevend is en vrij van afleidingen. Kies daarom voor een minimalistische inrichting en gebruik zachte, kalmerende kleuren zoals blauw, groen of zacht wit. Van deze kleuren is tevens bekend dat ze rust en concentratie bevorderen. 

Het maken van een altaar en aromatherapie

Het maken van een klein altaartje met items die voor jou van persoonlijke spirituele waarde zijn kan helpen bij de meditatie. Denk bijvoorbeeld aan beeldjes, kaarsen en edelstenen. Ook plaatsen mensen soms foto’s van leraren die hun inspireren.

Betreft geuren is het aan te raden om etherische oliën te gebruiken in plaats van wierook. De rook van wierook kan irriterend zijn, terwijl een aroma diffuser helpt de lucht zuiver te houden en kan bijdragen aan een heldere geest. Ook kun je zo een geur laten associëren met meditatie of de kwaliteiten daarvan (zoals concentratie, aandacht en vrede).

Meditatiebenodigdheden

Meditatiebenodigdheden ruimte

Een meditatiekussen die voor jou persoonlijk goed past, en een bijpassende mat zijn belangrijk. Deze ondersteunen een bevorderlijke zithouding en helpen bij het langer kunnen zitten in de meditatiehouding. Afhankelijk van de gekozen meditatievorm kun je ook andere hulpmiddelen overwegen, zoals een gong, bel of klankschaal.

Verlichting en daglicht

Wat betreft verlichting is natuurlijk daglicht zeer bevorderlijk voor alertheid en kan het een positief effect hebben, zelfs als je mediteert met gesloten ogen. Echter, voor meditatie in de avonduren of voor diegenen die liever in een donkere omgeving mediteren, kan zachte, gedimde verlichting prettiger zijn.

Het is een persoonlijke keuze die je het beste kunt baseren op wat het beste werkt voor jouw eigen meditatie beoefening. Ons advies is dan ook om hiermee wat te experimenteren. Het beste kun je daarom een ruimte kiezen met voldoende daglicht, en als het nodig is kun je dit dan donker maken door bijvoorbeeld gordijnen.

Technologie, geleide meditaties of online cursussen

Als je graag geleide meditaties volgt via video’s of apps of je volgt een meditatie cursus online, zorg dan voor een klein bijzettafeltje of een andere opstelling waar je gemakkelijk je laptop of tablet kunt plaatsen. Zorg ervoor dat dit element niet de overhand neemt in de ruimte, zodat je focus op meditatie behouden blijft.

Vorig artikel Ontdek de perfecte vloer: PVC vloeren en laminaat bij LAB21
Volgend artikel Welke kleuren gaan goed samen in het interieur?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden