Doorgaan naar inhoud
perfecte spiegel kiezen tips

Vind de Ideale Spiegel in 10 Simpele Stappen

Een spiegel is meer dan een reflecterend oppervlak. Het is een stijlstatement, een lichtbron en een ruimtevergroter. Maar hoe kies je de perfecte spiegel voor jouw ruimte? Volg deze 10 simpele stappen om een spiegel te vinden die niet alleen praktisch is, maar ook naadloos aansluit bij je interieur.

Stap 1: Bepaal de Functie van de Spiegel

Functie van de Spiegel

Om de ideale spiegel te vinden, begin je met het definiëren van de functie ervan binnen jouw ruimte. Dit is cruciaal, want de functie beïnvloedt elk ander aspect van je keuze – van de grootte tot het ontwerp.

Hier zijn enkele veelvoorkomende functies van spiegels:

 • Praktisch gebruik: Voor dagelijkse activiteiten zoals je klaarmaken, is een heldere, goed verlichte spiegel essentieel. Denk aan een badkamerspiegel of een passpiegel in de slaapkamer.

 • Esthetisch gebruik: Een spiegel kan een kunststuk zijn dat een statement maakt of een ruimte afmaakt. In dit geval zijn het frame en de stijl van de spiegel belangrijker dan de functionaliteit.

 • Ruimtelijke dynamiek: Spiegels kunnen een ruimte groter en lichter laten lijken. Een grote wandspiegel kan bijvoorbeeld een kamer een gevoel van diepte geven.

 • Feng Shui: In sommige culturen worden spiegels gebruikt om positieve energie te creëren en de flow in een ruimte te verbeteren volgens de principes van Feng Shui.
 • Accentueren van kenmerken: Gebruik een spiegel om licht op een bepaald gebied te werpen of om een mooi uitzicht te reflecteren.

Door de primaire functie van je spiegel vast te stellen, kun je gerichter zoeken naar het juiste type spiegel voor jouw specifieke behoeften.

Stap 2: Kies de Juiste Grootte en Vorm

Juiste spiegel grootte en vorm 

De grootte en vorm van je spiegel zijn essentieel voor de impact die het heeft in je ruimte.

Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen de juiste afmetingen en contouren te kiezen:

 • Meet je ruimte: Begin met het opmeten van de muur of het meubelstuk waar je de spiegel wilt plaatsen. Dit geeft je een duidelijk beeld van de maximale grootte die je kunt gebruiken.

 • Houd rekening met schaal: De spiegel moet in verhouding zijn met andere elementen in de kamer. Een grote muur vraagt om een grotere spiegel, terwijl een kleine spiegel beter past in een intieme ruimte of tussen ramen.

 • Denk aan de vorm: De vorm van de spiegel moet de esthetiek van de kamer aanvullen. Een ronde spiegel kan zachtheid toevoegen aan een ruimte met veel rechte lijnen, terwijl een rechthoekige spiegel goed past in een meer formele setting.

 • Overweeg de functie: Een lange, smalle spiegel is ideaal voor het checken van je outfit, terwijl een brede spiegel meer van de ruimte kan reflecteren en licht kan verspreiden.

 • Visualiseer het eindresultaat: Gebruik schilderstape om de vorm en grootte van de spiegel op de muur te plakken. Zo krijg je een beter idee van hoe de spiegel in de ruimte zal passen.

Door deze stappen te volgen, kun je een weloverwogen beslissing nemen over de grootte en vorm van je spiegel, zodat deze perfect past bij je interieur en de gewenste functie vervult.

Stap 3: Selecteer een Stijl die Bij je Past

woonstijl spiegel 

De stijl van de spiegel moet resoneren met je persoonlijke smaak en het algehele design van je interieur. Of je nu gaat voor modern, industrieel, landelijk of klassiek, de spiegel kan een subtiele aanvulling zijn of juist een opvallend statement maken.

Denk na over de volgende aspecten:

 • Huidige interieur: Kijk naar de stijl van je huidige meubels en decoraties. Een spiegel moet dit aanvullen en versterken, niet botsen met het bestaande design.

 • Frame materiaal: Het materiaal van het frame kan veel zeggen over de stijl. Hout brengt warmte en is ideaal voor een traditionele of landelijke look, terwijl metaal of minimalistische randen goed passen in een moderne inrichting.

 • Kleur en afwerking: De kleur en afwerking van de spiegel moeten passen bij het kleurenpalet van de kamer. Een spiegel met een kleurrijk frame kan een prachtige blikvanger zijn, terwijl een neutrale spiegel rust en eenheid brengt.

Door een stijl te kiezen die aansluit bij je persoonlijke voorkeur en het design van je huis, zorg je ervoor dat de spiegel een harmonieus onderdeel wordt van je interieur.

Stap 4: Het Belang van de Juiste Lijst

Juiste lijst spiegel

De lijst van een spiegel is niet alleen een kwestie van esthetiek, maar ook van functionaliteit en duurzaamheid. Een goed gekozen lijst kan de levensduur van je spiegel verlengen en zorgt ervoor dat deze naadloos opgaat in je interieur.

Overweeg het volgende bij het kiezen van de lijst:

 • Materiaalkeuze: Denk na over welk materiaal het beste past bij je ruimte en gebruik. Houten lijsten brengen warmte, terwijl metalen of kunststof lijsten een modernere uitstraling hebben.

 • Bescherming: Een degelijke lijst beschermt het glas tegen beschadigingen en kan de stabiliteit van de spiegel verhogen.

 • Stijlafstemming: Zorg ervoor dat de stijl van de lijst past bij de rest van je interieur. Een barokke lijst kan een prachtige toevoeging zijn aan een klassiek interieur, terwijl een strakke, dunne lijst goed past in een minimalistisch design.

 • Kleur en textuur: De kleur en textuur van de lijst kunnen een groot effect hebben op de uitstraling. Een lijst die contrasteert met de muur kan een spiegel laten opvallen, terwijl een lijst in dezelfde kleur als de muur voor een subtiele integratie zorgt.

Een zorgvuldig uitgekozen lijst versterkt niet alleen de schoonheid van de spiegel, maar draagt ook bij aan de sfeer en cohesie van je interieur.

Stap 5: Kies een Passende Kleur

welke kleur spiegel 

De kleur van de spiegel, vooral als het gaat om de lijst, speelt een belangrijke rol in hoe het stuk zich verhoudt tot de rest van je interieur.

Hier zijn enkele tips om de juiste kleur te kiezen:

 • Aansluiten bij het kleurenschema: Kijk naar de dominante kleuren in je kamer en kies een spiegel die hierbij past of juist een accentkleur die eruit springt.

 • Neutrale kleuren: Neutrale kleuren zoals zwart, wit, grijs of houttinten zijn veelzijdig en kunnen gemakkelijk in de meeste decors worden geïntegreerd.

 • Kleurpsychologie: Bedenk welk gevoel je wilt oproepen. Warme kleuren kunnen een ruimte gezelliger maken, terwijl koele kleuren voor een kalme en serene sfeer zorgen.

 • Reflectie van de omgeving: Een spiegel reflecteert, dus de kleur zal ook de tinten van tegenoverliggende muren en meubels opnemen.

Door de juiste kleur te kiezen, versterk je de harmonie in je interieur en zorg je ervoor dat je nieuwe spiegel een integraal onderdeel wordt van het kleurenpalet in je huis.

Stap 6: Bepaal de Beste Plaatsing

beste plek voor spiegel 

De plaats waar je de spiegel hangt of neerzet, kan het effect ervan op de ruimte maken of breken.

Hier zijn enkele overwegingen voor het bepalen van de beste plaatsing:

 • Lichtinval: Positioneer de spiegel zodanig dat het natuurlijk licht kan opvangen en verspreiden, wat de ruimte helderder maakt.

 • Zichtlijnen: De spiegel moet geplaatst worden op een plek waar het zicht erop onbelemmerd is, zodat het zijn functie kan vervullen en esthetisch bijdraagt aan de ruimte.

 • Interactie met meubels: De spiegel moet in verhouding staan tot de meubels. Hang een spiegel bijvoorbeeld op een derde van de afstand vanaf een dressoir voor een gebalanceerd effect.

 • Hoogte: De centrale plek van de spiegel moet op ooghoogte zijn voor een optimale functionaliteit en visuele balans.

 • Tegenover kunst of een belangrijk meubelstuk: Een spiegel tegenover een kunstwerk of belangrijk meubelstuk kan deze accentueren en meer aandacht geven.

De juiste plaatsing van je spiegel zorgt voor een optimaal gebruik en draagt bij aan de esthetische waarde van je interieur.

Stap 7: Montage en Onderhoud

montage en onderhoud spiegel 

Eenmaal de perfecte spiegel gekozen, is het van belang dat deze correct wordt gemonteerd en onderhouden.

Hierbij enkele aandachtspunten:

 • Veilige montage: Zorg ervoor dat de spiegel stevig wordt bevestigd. Gebruik de juiste beugels en bevestigingsmaterialen, vooral voor zwaardere spiegels.

 • Juiste hoogte: Hang de spiegel op de juiste hoogte, meestal op ooghoogte, zodat hij zijn functie goed kan vervullen.

 • Onderhoud: Houd je spiegel schoon en helder. Gebruik geschikte reinigingsmiddelen die het oppervlak niet beschadigen en veeg vingerafdrukken en vlekken regelmatig weg.

 • Inspectie: Controleer de spiegel en het ophangsysteem periodiek op tekenen van slijtage of schade om de veiligheid te waarborgen.

Een goed gemonteerde en onderhouden spiegel blijft een aanwinst voor je huis en zal jarenlang zijn schoonheid en functionaliteit behouden.

Stap 8: Controleer de Kwaliteit en Duurzaamheid

duurzaamheid kwaliteit spiegel

De kwaliteit en duurzaamheid van een spiegel zijn essentieel voor zowel de veiligheid als de levensduur.

Let op de volgende aspecten:

 • Glasdikte: Een dikkere spiegel is vaak van betere kwaliteit en minder kwetsbaar voor breken.

 • Reflecterende coating: De kwaliteit van de coating bepaalt hoe helder en waarheidsgetrouw de reflectie is. Zorg dat deze van hoge kwaliteit is om vervorming te voorkomen.

 • Lijst materiaal: Een stevige lijst ondersteunt en beschermt de spiegel. Kies voor duurzame materialen die niet snel kromtrekken of verkleuren.

 • Achterkant van de spiegel: De achterkant moet goed afgewerkt zijn om vocht en schade aan de reflecterende laag te voorkomen.

Een spiegel van hoge kwaliteit is een investering die de test van tijd doorstaat en blijft bijdragen aan de esthetiek van je ruimte.

Stap 9: Maak een Bewuste Keuze

welke spiegel kiezen 

Bij het kiezen van een spiegel is het belangrijk om niet alleen te denken aan stijl en functionaliteit, maar ook aan de impact op het milieu en de duurzaamheid van je aankoop.

Overweeg de volgende punten:

 • Herkomst van materialen: Kies voor spiegels waarvan de materialen duurzaam zijn verkregen of gerecycled kunnen worden.

 • Productieproces: Informeer naar het productieproces. Een milieuvriendelijk productieproces is beter voor de planeet.

 • Levensduur: Een spiegel die lang meegaat, is beter voor het milieu omdat je minder vaak een vervanging nodig hebt.

 • Energie-efficiëntie: Als je een spiegel met verlichting kiest, ga dan voor LED-verlichting of andere energiezuinige opties.

Een bewuste keuze maken betekent dat je een spiegel kiest die niet alleen voldoet aan je esthetische en functionele behoeften, maar ook rekening houdt met de langere termijn en de bredere impact op de wereld om je heen.

Stap 10: Afronding en Aankoop

welke spiegel kopen

Nu je alle voorgaande stappen hebt doorlopen, ben je klaar voor de afronding en de aankoop van je spiegel.

Hier zijn de laatste stappen die je moet zetten:

 • Controlelijst: Loop nog eens door je checklist om zeker te weten dat de spiegel aan al je criteria voldoet: functie, grootte, vorm, stijl, lijst, kleur, plaatsing, kwaliteit, en duurzaamheid.

 • Budget: Zorg dat je keuze binnen je budget past. Kwaliteit is belangrijk, maar het hoeft niet de bank te breken.

 • Garantie en retourbeleid: Controleer de garantie en het retourbeleid. Het is goed om te weten dat je beschermd bent tegen eventuele defecten.

 • Leveringsopties: Overweeg de leveringsopties. Zorg ervoor dat de spiegel veilig en in goede staat bij je thuis aankomt.

 • Installatieservice: Als je niet zelf de spiegel wilt ophangen, kijk dan of de verkoper een installatieservice biedt.

Met deze laatste overwegingen kun je met vertrouwen je nieuwe spiegel aanschaffen, wetende dat je een weloverwogen keuze hebt gemaakt die past bij jouw ruimte en levensstijl.

Meer wooninspiratie:

Vorig artikel Historische Bouwelementen Hergebruiken in Decor

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden