Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
tips nieuwe verlichting kopen

Nieuwe verlichting in je huis

Verlichting bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer in je huis. En het draagt bij aan een hoger woongenot omdat het heel functioneel ingezet kan worden. Daarom is het van belang dat je bij het kopen van verlichting goed nadenkt waar je de lamp voor wilt gebruiken en of de lamp die je wilt kopen ook deze functie kan vervullen.

Ga je bijvoorbeeld voor led lampen of voor ouderwetse peertjes? We hebben een aantal onmisbare aandachtspunten op een rij gezet waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe verlichting.

Zorg voor een goed lichtplan

Om de overvloed aan lampen zoals hanglampen, vloerlampen, tafellampen en wandlampen te navigeren, is een doordacht lichtplan een helpende hand. Het enorme assortiment maakt de keuze steeds moeilijker, maar een lichtplan maakt dit overzichtelijk.

Zet eerst op een rij welke lichtpunten je hebt en wilt vervangen. Maak een plattegrond van de kamer waar de verlichting zich bevindt en teken daarop de meubels en stopcontacten. Hierdoor wordt duidelijk welke lampen welke functie moeten bekleden. En je vermijdt hiermee miskopen.

Welke soort lamp kies je

Welke soort lamp kies je

Verschillende lampen dienen verschillende doelen, afhankelijk van het doel. Hanglampen bieden gecontroleerd licht en zijn ideaal voor het creëren van sfeer boven de eettafel of om het keukenaanrecht goed te verlichten.

Vloerlampen zijn veelzijdig en kunnen in elke ruimte worden geplaatst om de sfeer te versterken.

Tafellampen zijn handig voor extra verlichting, vooral bij een bureau, en zijn gemakkelijk te verplaatsen. Wandlampen bieden zacht licht en vullen donkere hoeken aan, maar zijn minder flexibel in hun plaatsing.

Spots zijn ideaal voor het accentueren van specifieke punten, zoals kunstwerken of aanrechten. Kies verstandig op basis van je verlichtingsplan.

Kies voor de lichtbron die het beste past

Een geschikte lichtbron in je lamp is essentieel om de gewenste verlichting in huis te realiseren. Het is belangrijk dat de gekozen lichtbron niet te krachtig is voor de lamp. Je kan kiezen voor LED-verlichting. Deze zijn energiezuinig, milieuvriendelijk en gaan langer mee dan gloeilampen.

Naast lampen met ingebouwde LED's zijn er ook losse LED-lichtbronnen verkrijgbaar met een vintage uitstraling en moderne LED-technologie. Oorspronkelijk gaven deze lampen koel en blauw licht, maar tegenwoordig ook verkrijgbaar in allerlei kleurtemperaturen.

In de woonkamer is warm licht prettig, zeker in de avond. En tijdens het koken kan blauw licht weer prettiger zijn. Ga voorbereid op pad om je woning op de beste manier te verlichten.

Vorig artikel Zo kan jij huis luxe inrichten
Volgend artikel Verken de exclusieve tegelcollecties van FLOORZ

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden