Doorgaan naar inhoud
tips voor het inrichten van je zolder

Je zolder inrichten? Doe inspiratie op

De zolder is meestal een beetje het ‘ondergeschoven’ kindje als het gaat om het (her)inrichten van een woning.

Het is voor veel mensen een ruimte waar ze toch niet zo vaak komen of waarvan ze ook niet zo goed weten wat ze er allemaal mee kunnen. En dat is dan ook de reden dat we je in dit artikel willen inspireren met mogelijkheden voor het inrichten van je zolder. Misschien kom je zo wel op nieuwe ideeën! 

De functie(s) van de zolder

Laten we het eerst hebben over de mogelijke functies van de zolder. Dit zijn er misschien wel meer dan je in eerste instantie zult denken:

  • Opslagruimte: dit is denk ik wel één van de meest voorkomende functies. Gebruik het als opbergruimte voor je kerstpullen, kleding, oude spullen of spullen die je niet vaak gebruikt.
  • Extra slaapkamer: wanneer er genoeg ruimte is, dan kan de zolder ook omgebouwd worden tot extra slaapkamer voor een gezinslid of een logeerkamer voor gasten.
  • Kantoor of studeerkamer: zolders worden steeds vaker omgebouwd tot kantoor, zodat er een aparte ruimte is om thuis te kunnen werken of studeren.
  • Fitnessruimte: maak je goede voornemen waar en zet een aantal fitnessapparaten op zolder, dat scheelt de hele weg naar de sportschool.
  • Kunstatelier: laat je creatieve uitspattingen de vrije loop en maak een kunstatelier van je zolder.
  • Speelkamer: vind je het niet fijn om in de huiskamer overal speelgoed te hebben liggen? Richt dan een speelkamer op zolder in voor de kinderen en laat ze daar lekker spelen.
  • Thuisbioscoop: wanneer je het leuk vindt om films te kijken, kan het een leuk idee zijn om de zolder in te richten als thuisbioscoop.

Natuurlijk kun je ook meerdere functie(s) met elkaar combineren. Plaats schotten zodat je opbergruimte hebt of maak een vliering voor extra opbergruimte in het dak. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je kijken wat er mogelijk is.

Ruimte voor een warmtepomp

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verwarmen met een warmtepomp. Hiermee bespaar je geheel of gedeeltelijk op je gasverbruik en is dus een stuk duurzamer. De zolder kan een goede plek zijn om de binnenunit van de warmtepomp te plaatsen.

Hoeveel ruimte je nodig hebt, is onder andere afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen, dat online te berekenen is. Goed om rekening mee te houden wanneer je je zolder gaat (her)inrichten.

De juiste temperatuur

Wanneer je de zolder als extra woonruimte of werkruimte gaat inzetten, dan is het goed om te kijken naar de mogelijkheden om te zorgen voor een comfortabele temperatuur.

Dan kun je denken aan de mogelijkheden om de zolder te verwarmen of te koelen, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden om dit zo duurzaam mogelijk te doen en de warmte (of koelte) goed vast te houden.

Zo zijn er mogelijkheden om het dak te isoleren of om een dakraam met extra isolerende beglazing aan te brengen. 

Heb jij nog leuke tips voor het inrichten van de zolder? Laat ze achter als reactie. En lees ook de richtlijnen voor het optimaal inrichten van je woning en meer content over interieur inrichting voor nog meer inspiratie.

Vorig artikel De voordelen van ronde vormen in je interieur
Volgend artikel Waarom gunnen wij iedereen een relaxfauteuil?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden