Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
verlichting huis welzijn

Hoe kan de verlichting van je huis je welzijn beïnvloeden?

Denk jij er wel eens over na hoe de verlichting in onze huizen invloed kan hebben op hoe we ons voelen? Onderzoek laat namelijk zien dat licht een grote impact kan hebben op zowel ons lichaam als onze geest.

De term 'sfeerverlichting' is niet zomaar verzonnen, en daarom hebben wij een aantal ideeën verzameld over hoe we bepaalde verlichting kunnen kiezen met ons welzijn in gedachten. Met andere woorden, de juiste verlichting in huis kan echt een verschil maken in hoe we ons voelen. Lees er hier meer over!

Kies zoveel mogelijk voor natuurlijk licht

Natuurlijk zonlicht maakt mensen gelukkiger en kan gevoelens van depressie verminderen. Open dus je gordijnen en laat het zonlicht binnen. Je kunt ook kiezen voor een velux dakraam.

Op deze manier weet je lichaam ook wanneer je wakker moet zijn en wanneer je moet slapen. Dus, houd de gordijnen bij je ramen open, vooral 's ochtends, om natuurlijk licht en frisse lucht binnen te laten.

Maak gebruik van sfeerverlichting

Licht heeft wel degelijk invloed op ons leven. Fel licht kan ons gelukkiger maken, maar te weinig licht kan ons somber laten voelen. Tijdens het eten is het goed om wat zachter licht te gebruiken, omdat dat ervoor zorgt dat we minder eten en onze spijsvertering beter werkt. 

Zachter licht is ook beter voor ontspanning, vooral voor het slapengaan. Maar als we de hele dag in het donker zitten, kan dat ons moe maken. Je kunt er zelfs hoofdpijn van krijgen, en dat kan gevoelens van depressie veroorzaken en ons afweersysteem verzwakken. Het is dus slim om in huis lampen te hebben die je kunt aanpassen aan wat je op dat moment nodig hebt.

Let op blauw licht

blauw licht beeldschermen

Blauw licht komt uit apparaten zoals laptops, iPads, telefoons en tv's, en het kan je energieker maken. Dat is prima overdag, omdat de zon ook blauw licht uitstraalt. Maar pas op met blauw licht in je slaapkamer, want hierdoor kan je moeilijker in slaap komen, wat weer van invloed kan zijn op hoe je je voelt.

Mensen die niet genoeg slapen, kunnen emotionele stress sterker ervaren dan mensen die goed hebben geslapen. Probeer telefoons en tv's uit de slaapkamer te houden, of gebruik ze niet meer een uur voor het slapengaan.

Pas op voor te veel kunstlicht

Te veel kunstmatig licht van bijvoorbeeld LED-lampen of sterke lampen kan een kamer te helder maken en ons zenuwachtig en angstig laten voelen. Het kan ook onze slaap verstoren en slapeloosheid veroorzaken. Probeer kamers zonder ramen met te veel kunstlicht te vermijden en dim de verlichting 's avonds om je klaar te maken om te gaan slapen.

Wist jij dat licht zoveel invloed kan hebben op onze gezondheid? Houd hier dus rekening mee, en optimaliseer de verlichting zoveel mogelijk aan de hand van deze tips!

Vorig artikel Welke kleuren gaan goed samen in het interieur?
Volgend artikel Ontdek de charme van visgraat PVC vloeren

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden