Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
vierkante woonkamer inrichten tips

Hoe richt je een vierkante woonkamer stijlvol in?

Een vierkante woonkamer kan bijzonder lastig in te richten zijn. Veel oudere woningen zijn voorzien van een langwerpige woonkamer, waarin een hoekbank bijvoorbeeld vaak uitkomst biedt. Deze zorgt voor een mooie ruimtebesparing en een goede opvulling van de hoek.

Juist omdat we een beetje gewend zijn aan de langwerpige woonkamers, vinden we het lastig om een vierkante woonkamer in te richten. Toch worden steeds meer nieuwbouwwoningen voorzien van een (bijna) vierkante woonkamer. Wij geven je een aantal tips om een vierkante woonkamer stijlvol in te richten.

1. Kies voor een 2+3 zits bankstel

De hoekbank is vaak ideaal voor de langwerpige woonkamer, maar in de vierkante woonkamer kan deze juist niet mooi uitkomen. Het is dan goed om een bankstel 3 en 2 zits in de woonkamer te plaatsen.

De beste opstelling is om de grootste bank tegen de muur te plaatsen, waarna je de kleinere bank hier haaks op plaatst. Op deze manier creëer je een mooie zithoek in een L-vorm, die over het algemeen net wat meer vullend oogt dan een hoekbank. 

2. Ga voor een ruime salontafel

We zijn snel geneigd om de salontafel te zien als een soort bijzettafeltje. Het is makkelijk om je kopje koffie op neer te zetten of hooguit een klein plantje in het midden te plaatsen voor de gezelligheid. Vanuit dit idee kiezen we vaak voor een relatief kleine salontafel.

Voor de vierkante woonkamer is een grotere salontafel juist ideaal, omdat je er het centrale punt van de zithoek van maakt. Kies dus eens voor een wat grotere salontafel die ook ruimte biedt voor wat grotere decoraties.

3. Een lekker groot vloerkleed

vierkante woonkamer vloerkleed

De grootste uitdaging bij een vierkante woonkamer is vaak het creëren van een knus en gezellig gevoel. Juist omdat de kamer veel ruimer lijkt dan een langwerpige woonkamer, is het moeilijk om te zorgen voor dat ‘knusse’ waar we zo dol op zijn.

Een goede manier om meer van dit gevoel in de woonkamer te brengen, is het plaatsen van een vloerkleed. In het beste geval kies je voor een hoogpolig vloerkleed of een lekker ‘wollig’ exemplaar. Dit verhoogt de sfeer. Zorg ervoor dat de salontafel in het midden van het vloerkleed staat om echt een eenheid te creëren.

4. Werk de hoogte in

Tot slot kun je dingen doen om de aandacht van de vierkante ruimte af te leiden en vooral meer diepte in de woonkamer te creëren. Hiermee verzacht je het ‘vierkante gevoel’ en zorg je makkelijker voor een gezellige ruimte. Dit doe je door vooral ook de hoogte in te werken, dus met verticale elementen.

Denk bijvoorbeeld aan een hoge boekenkast, grote planten of staande lampen. Dit ‘breekt’ de ruimte en neemt het ‘blokkendooseffect’ weg uit de woonkamer.

Vorig artikel Creëer een Warm en Luxueus Interieur met Texelse Schapenvachten
Volgend artikel Hoe het juiste licht een rol speelt in je woning

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden