Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
abba modewereld inspiratie

Hoe ABBA de modewereld inspireerde

Lang, lang geleden in de bruisende jaren '70, vierde de wereld feest op de aanstekelijke tonen van ABBA, die niet alleen bekend stonden om hun onweerstaanbare muziek, maar ook om hun unieke stijl die een blijvende impact had op de modewereld.

Stel je voor, het jaar was 1974 en ABBA stond op het podium van het Eurovisie Songfestival. Ze zongen "Waterloo" en wonnen niet alleen de harten van de luisteraars, maar betraden ook het modetoneel met een knal. Wat maakte hun stijl zo bijzonder? Nou, het waren die glinsterende, strakke jumpsuits die de show stalen.

Niet zomaar een groep

De jumpsuits van de groep waren niet zomaar kledingstukken. ze waren een modeverklaring. Niet alleen de vrouwen van de groep droegen de iconische outfits, maar ook de mannen gingen mee in die beweging. Dit was natuurlijk normaal in de jaren 70, maar tegenwoordig zal je mannen niet zo snel in deze outfits terugzien.

Ontworpen door het Zweedse label E&R Cylerstam, waren deze outfits als een regenboog van glitter en glam. Ze zaten strak om het lichaam, met uitlopende pijpen die schreeuwden van de jaren '70-vibes. Het werd misschien bewust of onbewust een handelsmerk voor de band.

Het was niet alleen de muziek die de mensen in vervoering bracht, maar ook de visuele flair. Het werd duidelijk dat ze niet alleen een band was, het was een complete ervaring van geluid en stijl. En toen gebeurde er iets magisch.

Mensen over de hele wereld begonnen aandacht te besteden aan de kledingkeuzes van ABBA. De glimmende stof, de gedurfde ontwerpen en de ongebreidelde extravagantie werden niet alleen bewonderd maar ook nagebootst. Plotseling zag je overal mensen in jumpsuits die schitterden als kleine eerbetonen aan de iconische outfits.

In de ban van de stijl

Waarom raakte de modewereld zo in de ban van ABBA's stijl? Het antwoord is simpel. Het was anders, het was gedurfd en het was gewoon leuk. De kledingstukken waren een welkome afwisseling in een tijd waarin mode soms een beetje te serieus werd genomen.

Ze straalden plezier uit, en dat plezier was besmettelijk. Het bracht een soort magie naar de catwalk die de fashionista's van die tijd betoverde. Designers begonnen te spelen met glitterstoffen, gedurfde patronen en flirterige silhouetten die deden denken aan de onmiskenbare stijl van de band. Mode werd een feest, een viering van individualiteit en een uitnodiging om te schitteren.

Wat maakte de stijl nog inspirerende was dat het niet beperkt bleef tot het podium. Mensen begonnen elementen van hun stijl op te nemen in hun dagelijkse kledingkeuzes.

Van glanzende discojurken tot de specifieke jumpsuits dames met brede pijpen die de dansvloer domineerden, de straat werd een modeshow geïnspireerd door de onconventionele flair. 

Tegenwoordige iconen

Tegenwoordige iconen abba mode

En de invloed ging verder dan de jaren '70. Decennia later zie je nog steeds flitsen van ABBA's stijl in hedendaagse mode. Designers laten zich nog steeds inspireren door de branie van die glinsterende pakken. En niet alleen de mode is er nog is, maar ook de muziek. Iedereen kan wel de iconische muziek meezingen.

Dit komt niet alleen door de indruk die ze als groep achterlieten, maar ook door de verfilming van twee films. Deze films namen zowel de muziek als de iconische outfits mee in het beeld. De gehele sfeer bracht je helemaal terug naar het avontuurlijke en iconische wat ABBA reflecteert als groep.

Terugkijkend op een tijd waarin ABBA niet alleen de hitlijsten domineerde, maar ook de modewereld veranderde. Hun stijl was als een frisse wind die door de modescène waaide, en de echo's ervan blijven voelbaar.

Het bewijst maar weer eens dat mode niet altijd serieus hoeft te zijn; het kan ook een feestje zijn, net als ABBA's onvergetelijke muziek en sprankelende stijl.

Aanbevolen blogcategorie:

Vorig artikel De perfecte trouwjurk vinden: kort of met kant?
Volgend artikel Damesklompen: Comfort, Duurzaamheid en Stijl in Één

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden