Doorgaan naar inhoud
betegelen over tegels tips

De mogelijkheid van tegels over tegels

Het herinrichten van een ruimte kan vaak betekenen dat je te maken krijgt met oude, gedateerde tegels. In plaats van het tijdrovende en soms kostbare proces van het verwijderen van de oude tegels, overwegen veel mensen de optie om nieuwe tegels over de oude te leggen.

Maar is dit wel een goed idee? In deze blogpost onderzoeken we de voor- en nadelen van het betegelen over bestaande tegels, de belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden en delen we enkele populaire tegelopties die je kunt overwegen voor jouw volgende renovatieproject. Laten we beginnen!

Voordelen van het betegelen over bestaande tegels

Het betegelen over bestaande tegels heeft verschillende voordelen. Ten eerste, het bespaart tijd. Het verwijderen van oude tegels kan tijdrovend zijn, vooral als ze stevig zijn vastgelijmd. Door nieuwe tegels over de oude te leggen, kun je dit proces overslaan en meteen aan de slag gaan met het plaatsen van de nieuwe tegels.

Ten tweede, het kan kostenbesparend zijn. Het verwijderen van oude tegels kan extra kosten met zich meebrengen, zoals afvalverwijdering of de aanschaf van nieuw bevestigingsmateriaal. Door over de oude tegels te betegelen, voorkom je deze extra kosten.

Ten derde, het kan het risico op schade aan de onderliggende oppervlakken verminderen. Het verwijderen van oude tegels kan soms leiden tot schade aan de muur of vloer eronder. Door over de oude tegels te betegelen, bescherm je deze oppervlakken tegen mogelijke schade.

Ten slotte, het kan je meer ontwerpmogelijkheden geven. Door over oude tegels te betegelen, kun je gemakkelijker nieuwe trends en stijlen volgen zonder volledige renovatie.

Aandachtspunten bij het betegelen over bestaande tegels

Hoewel de voordelen overtuigend zijn, zijn er ook enkele belangrijke punten om in gedachten te houden bij het betegelen over bestaande tegels. Ten eerste, de staat van de oude tegels. Deze moet solide en vlak zijn.

Eventuele losse, beschadigde of oneffen tegels moeten worden gerepareerd of geëgaliseerd voordat de nieuwe tegels kunnen worden geplaatst.

Ten tweede, de hechting van de nieuwe tegels. Het is belangrijk om de oude tegels grondig te reinigen om een goede hechting van de nieuwe tegels te bevorderen. Een geschikte lijm en correcte installatietechnieken zijn ook cruciaal.

Ten derde, de extra dikte. Het betegelen over oude tegels zal resulteren in een extra laag, wat kan leiden tot problemen met deurhoogtes en andere armaturen.

Ten vierde, de onderliggende problemen. Het betegelen over oude tegels bedekt eventuele onderliggende problemen, zoals vocht of schimmel, die op de lange termijn tot grotere problemen kunnen leiden.

Het is daarom belangrijk om de staat van de onderliggende laag grondig te controleren voordat je besluit om over bestaande tegels te betegelen.

Het proces van het betegelen over oude tegels

Het proces van het betegelen over oude tegels is vergelijkbaar met het plaatsen van nieuwe tegels op een vers oppervlak, maar er zijn enkele extra stappen die genomen moeten worden.

De eerste stap is het grondig reinigen van de oude tegels om ervoor te zorgen dat de nieuwe tegels goed hechten. Het is ook belangrijk om de vlakheid en de staat van de oude tegels te beoordelen.

Eventuele losse of beschadigde tegels zullen moeten worden gerepareerd of vervangen, terwijl oneffen oppervlakken moeten worden geëgaliseerd.

Vervolgens kan de juiste lijm worden aangebracht en kunnen de nieuwe tegels worden geplaatst. Het is aanbevolen om van onder naar boven te werken en de tegelindeling zorgvuldig te plannen voor een visueel aantrekkelijk resultaat.

Nadat de tegels zijn geplaatst, is het belangrijk om de voegen te voegen en af te dichten. Dit beschermt de tegels en zorgt voor hun levensduur. Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kun je succesvol nieuwe tegels over oude tegels leggen en een frisse, nieuwe look creëren voor jouw ruimte.

Aantrekkelijke opties voor nieuwe tegels

Als je overweegt om nieuwe tegels over oude tegels te leggen, wil je waarschijnlijk iets dat fris, modern en stijlvol is. Een van de opkomende trends in wandtegels zijn visschub tegels. Deze tegels hebben een unieke schubvorm die een gedurfd patroon creëert en een opvallende blikvanger kan zijn in een badkamer of keuken.

Voor de keuken zijn er ook tal van aantrekkelijke opties voor nieuwe keukentegels, van traditionele vierkante en rechthoekige tegels tot meer eigentijdse vormen en patronen. Het is belangrijk om een stijl en ontwerp te kiezen dat past bij jouw smaak en het esthetische gevoel van jouw ruimte.

Het waarom van de keuze voor nieuwe tegels

Het kiezen van nieuwe tegels is een belangrijke stap in het proces van het betegelen over oude tegels. Je zou kunnen kiezen voor nieuwe tegels die passen bij de bestaande inrichting van jouw ruimte, of je zou kunnen kiezen voor een volledig nieuwe look.

Wat je ook kiest, het is belangrijk om tegels te kiezen die je mooi vindt en die passen bij jouw persoonlijke stijl. Naast esthetiek, is het ook belangrijk om rekening te houden met de functionaliteit en duurzaamheid van de tegels, vooral als je ze in een ruimte plaatst die veel gebruik zal krijgen, zoals een keuken of badkamer.

Trendy keukentegels voor jouw huis

Het kiezen van de juiste keukentegels kan het uiterlijk en de sfeer van jouw keuken enorm veranderen. Er zijn tal van trendy keukentegels die je kunt overwegen voor jouw volgende renovatieproject:

  • Metro tegels: Deze zijn populair vanwege hun klassieke en toch moderne uitstraling. Ze passen goed bij verschillende keukenstijlen, van landelijk tot modern.
  • Mozaïektegels: Deze kleine tegels zijn ideaal voor het toevoegen van kleur en patroon in jouw keuken. Ze kunnen worden gebruikt voor een backsplash of om een accentmuur te creëren.
  • Visschubtegels: Deze zijn een opkomende trend en voegen een uniek en opvallend element toe aan jouw keuken.
  • Grote formaat tegels: Deze zijn ideaal voor grotere keukens en creëren een naadloze en moderne look.
  • Houtlook tegels: Deze tegels geven de warmte en charme van hout, maar zijn duurzamer en onderhoudsvriendelijker.

Het kiezen van de juiste keukentegels hangt af van jouw persoonlijke smaak en de stijl van jouw keuken. Een betrouwbare leverancier zoals Vlagsma Tegelwalhalla kan je helpen de perfecte keukentegels te vinden die zowel mooi als functioneel zijn.

Het renoveren van jouw keuken met nieuwe tegels

Een keukenrenovatie kan een grote investering zijn, maar het is ook een kans om jouw keuken precies zo te maken zoals jij dat wilt. Of je nu een volledige renovatie plant, of gewoon een update wilt geven aan jouw bestaande ruimte, het kiezen van de juiste keukentegels kan een groot verschil maken.

Van de vloer tot de backsplash, de tegels die je kiest kunnen een grote impact hebben op de look en feel van jouw keuken. Door de juiste keuzes te maken, kun je een keuken creëren die niet alleen functioneel en gemakkelijk te onderhouden is, maar ook een plek die je graag laat zien en waarin je graag tijd doorbrengt.

Conclusie

Het betegelen over bestaande tegels kan een efficiënte en kostenbesparende oplossing zijn voor jouw renovatieproject, zolang je rekening houdt met de voor- en nadelen.

Of je nu kiest voor het populaire visschub tegeldesign voor jouw badkamer of trendy keukentegels voor jouw keukenrenovatie, het belangrijkste is dat jouw keuze aansluit bij jouw persoonlijke stijl en de functionaliteit van de ruimte.

Met zoveel verschillende tegelopties beschikbaar, kun je zeker iets vinden dat perfect is voor jouw project. Dus waarom zou je niet de oude tegels laten liggen en gewoon beginnen met het transformeren van jouw ruimte met prachtige nieuwe tegels? Succes met jouw renovatie!

Aanbevolen leesmateriaal:

Misschien ook interessant:

Vorig artikel Welke verbouwingen verhogen nu echt de koopwaarde?
Volgend artikel Kiezen voor duurzame gietvloer opties

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden