Doorgaan naar inhoud
geld lenen renovatie kosten

Geld lenen voor een renovatie: hoeveel heb je nodig?

Als je een huis koopt dat dringend moet worden opgeknapt, dan kun je onder bepaalde voorwaarden extra geld lenen met de hypotheek om de kosten daarvan te dekken. Als het om verduurzaming gaat, dan kun je sowieso extra lenen. Denk bijvoorbeeld aan dak-, vloer- of spouwmuurisolatie of het plaatsen van een warmtepomp of zonnepanelen.

Als je extra wilt lenen om je woning op andere punten op te knappen dan is het natuurlijk handig als je weet wat de kosten zijn, zodat je niet te veel leent. Voor elke euro hypotheek betaal je immers rente en de hypotheekrenteaftrek wordt de komende jaren steeds verder afgebouwd.

Wat kost een nieuw dak?

Een dak gaat, zeker als het goed wordt onderhouden, tientallen jaren mee. Het hangt een beetje af van de soort dakbedekking wat de gemiddelde levensduur is. Een bitumen dakbedekking kan wel tot 60 jaar dienst doen. Een dak met dakpannen kan wel 80 tot 100 jaar oud worden.

Als je het dak wilt vernieuwen dan moet je natuurlijk rekening houden met de dakbedekking zelf. Hiervoor bereken je het aantal vierkante meters van het dak. Vooral bij een hellend dak kan dat lastig zijn. Je kunt dit ook aan een ervaren dakdekker overlaten. Uiteraard kun je rekening houden met de uitsparing voor een dakraam, dakkapel of lichtkoepel in het dak en met een eventuele schoorsteen.

Interne renovatie

Niet alleen aan de buitenkant maar ook in huis kan renovatie nodig zijn. Denk aan het opnieuw leggen van vloeren of het aanpassen van wanden en het opnieuw afwerken daarvan. Een nieuwe keuken met inbouwapparatuur of een mooie luxe badkamer gaat ook flink in de papieren lopen qua kosten. Het is bij dit soort aanpassingen in huis belangrijk om het in één keer goed te doen.

Een badkamer aanpassen die twee jaar later weer op de schop gaat is natuurlijk niet zo handig. Het is daarom verstandig om pas aan renoveren te denken als er voldoende geld beschikbaar is om je wensen uit te voeren.

De tuin aanleggen

Als je een nieuwbouwwoning koopt, dan moet de tuin in de meeste gevallen nog volledig worden aangelegd. Vaak ligt er alleen een simpel tegelpad zodat je naar de openbare weg of de steeg kunt. Voordat je met de tuin aan de slag gaat maak je een plan waarin je je wensen verwerkt. Een mooi terras, borders met planten of een fraaie haag. Een speelveldje voor de kinderen misschien met echt gras of kunstgras. Misschien wil je een vijver.

Je kunt de tuin zelf aanleggen, maar je kunt dit natuurlijk ook uitbesteden aan een hoveniersbedrijf. Een ervaren hovenier kan je ook advies geven welke planten, struiken of bomen geschikt zijn voor je tuin. Dit heeft te maken met de ondergrond en de hoeveelheid zonlicht en schaduw in de tuin. Als je het een beetje goed plant, kun je bijna het hele jaar genieten van bloeiende bloemen en planten in je tuin.

Aanbevolen blogcategorie:

Vorig artikel Renovlies Behang en Latex Spuiten: Perfectie voor Jouw Muren
Volgend artikel Wat is een maatwerk trap?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden