Doorgaan naar inhoud
multiplank dikte vloer

Wat is een multiplank en hoe dik is een multiplank vloer?

Bij het kiezen van een nieuwe vloer stuit je misschien op termen als 'multiplank' of 'duoplank'. Vooral als je kijkt naar houten vloeren, komt de term multiplank vaak voor. Maar wat betekent dit precies, en wat maakt een multiplank vloer anders dan andere houten vloeren? En niet te vergeten, hoe dik is zo'n multiplank vloer eigenlijk?

Deze vragen zijn belangrijk, zeker als je een vloer zoekt die past bij vloerverwarming. In deze blog duiken we dieper in de wereld van multiplank vloeren, met een focus op multiplank eiken en de combinatie met houten vloer vloerverwarming.

De basis: Wat is een multiplank?

Een multiplank vloer bestaat uit twee of meer lagen, waarbij de toplaag gemaakt is van echt hout, zoals eiken, en de onderlaag(en) bestaan uit multiplex of een ander type stevig materiaal. Deze constructie maakt de vloer stabiel en minder gevoelig voor werking door temperatuur- en vochtigheidswisselingen, een veelvoorkomend probleem bij massief houten vloeren.

De toplaag van echt hout geeft de vloer de gewenste natuurlijke uitstraling en warmte die je van een houten vloer verwacht, terwijl de onderlagen zorgen voor stevigheid en stabiliteit.

De dikte van multiplank vloeren

De dikte van multiplank vloeren kan variëren, maar over het algemeen liggen ze tussen de 14 en 20 millimeter. De dikte van de toplaag van echt hout is hierbij cruciaal, omdat deze bepaalt hoe vaak de vloer geschuurd en opnieuw behandeld kan worden.

Een dikkere toplaag betekent een langere levensduur van de vloer. Gemiddeld heeft de toplaag een dikte van 3 tot 6 millimeter. Het is belangrijk om te weten dat de dikte van de vloer invloed kan hebben op de warmteoverdracht bij gebruik van vloerverwarming. Dus, hoe kies je de juiste dikte voor jouw situatie?

Multiplank eiken en vloerverwarming

Multiplank eiken vloeren zijn bijzonder populair vanwege hun robuuste uitstraling en duurzaamheid. Wanneer je overweegt om eiken multiplank te combineren met vloerverwarming, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste is de dikte van de vloer van belang voor de efficiëntie van de warmteoverdracht. Een te dikke vloer kan de warmteoverdracht belemmeren, terwijl een te dunne vloer wellicht niet de gewenste duurzaamheid en stabiliteit biedt.

Het goede nieuws is dat multiplank vloeren, dankzij hun constructie, over het algemeen goed samengaan met vloerverwarming. De multiplex onderlaag zorgt voor een stabiele basis die minder werkt, wat betekent dat de warmte gelijkmatig verdeeld kan worden zonder dat de vloer kromtrekt.

Voor de beste resultaten is het echter belangrijk om te kiezen voor een multiplank vloer die specifiek geschikt is voor gebruik met vloerverwarming. Dit zorgt ervoor dat je geniet van zowel de esthetische als de praktische voordelen van je nieuwe vloer.

Onderhoud en voorbereiding voor optimaal gebruik

Onderhoud multiplank vloer

Om het meeste uit je multiplank eiken vloer te halen, vooral in combinatie met vloerverwarming, zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt nemen:

  • Acclimatisatie: Voordat je de vloer legt, is het belangrijk om het hout te laten acclimatiseren aan de omgeving waar het gelegd zal worden. Dit betekent dat je de planken een paar dagen in de kamer laat liggen, zodat ze zich kunnen aanpassen aan de temperatuur en vochtigheid. Dit vermindert de kans op werking na het leggen.
  • Isolatie: Zorg voor een goede isolatie onder je vloerverwarming om de warmte-efficiëntie te verhogen. Dit helpt om de warmte naar boven, richting je vloer en kamer, te sturen in plaats van dat het verloren gaat in de ondervloer.
  • Juiste legmethode: Afhankelijk van het type vloerverwarming en de instructies van de fabrikant van de vloer, kan de legmethode variëren. Zwevend leggen met een geschikte ondervloer is vaak een goede keuze, maar sommige systemen vereisen een volledige verlijming van de planken op de ondervloer.
  • Temperatuurbeheer: Vermijd plotselinge temperatuurschommelingen. Stel de vloerverwarming geleidelijk in bij het begin van de koude periode en verminder de temperatuur ook geleidelijk aan het einde. Dit voorkomt stress op het hout.

De rol van vochtigheid

Een ander cruciaal aspect om rekening mee te houden, is de luchtvochtigheid in de ruimte. Hout is een natuurlijk materiaal dat reageert op veranderingen in vochtigheid. Te droge lucht kan leiden tot krimpen en scheuren, terwijl te vochtige lucht kan zorgen dat het hout uitzet.

Het handhaven van een stabiele luchtvochtigheid tussen 40% en 60% is ideaal om je multiplank eiken vloer in topconditie te houden. Dit is niet alleen belangrijk voor het behoud van je vloer, maar ook voor het creëren van een comfortabel binnenklimaat.

Esthetische overwegingen

Naast praktische overwegingen, speelt esthetiek natuurlijk ook een grote rol bij het kiezen van je vloer. Multiplank eiken vloeren bieden essen breed scala aan afwerkingen en tinten, waardoor je de perfecte look kunt kiezen die past bij jouw stijl en interieur.

Of je nu gaat voor een lichte, Scandinavische uitstraling of een donkere, klassieke sfeer, er is altijd een multiplank vloer die aan je wensen voldoet. Combineer dit met de juiste vloerverwarming voor comfort onder de voeten en je creëert een ruimte waar je jarenlang van zult genieten.

Hoe je vloer eruit ziet Is ook belangrijk

Wanneer je een nieuwe vloer kiest, denk je natuurlijk niet alleen aan hoe praktisch het is. Hoe het eruit ziet, hoe mooi het is, dat telt ook mee! Multiplank eiken vloeren zijn super omdat ze in veel verschillende stijlen en kleuren komen. Dus, of je nu van een lichte, frisse kamer droomt of juist een kamer met een donkere, gezellige sfeer wilt, je vindt altijd wel een multiplank vloer die perfect past bij wat jij mooi vindt.

En als je ook nog vloerverwarming hebt, is het helemaal perfect. Dan heb je niet alleen een mooie vloer, maar is het ook nog eens lekker warm aan je voeten. Zo maak je van je huis een plek waar je nog lang van gaat genieten, omdat het helemaal jouw stijl is en ook nog eens comfortabel.

Aanbevolen blogcategorie:

Vorig artikel Ontdek de veelzijdigheid van Areco wandpanelen voor jouw bouwproject
Volgend artikel 3 redenen om een betonvloer te laten egaliseren

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden