Doorgaan naar inhoud
waarom epdm beter is dan bitumen

Waarom kiezen voor EPDM en niet voor bitumen?

Het dak is een fundamenteel onderdeel van elke woning, het biedt bescherming en draagt bij aan de look-and-feel van het gebouw. Met technologische vooruitgang in de bouwsector, worden dakbedekkingsmaterialen continu verbeterd.

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) dakbedekking is zo'n innovatie die steeds meer de voorkeur krijgt boven traditionele bitumen daken.

De uitvinding van EPDM dakbedekking markeerde een revolutionaire stap in de wereld van dakmaterialen. Dit synthetisch rubber werd in de vroege jaren 60 van de twintigste eeuw ontwikkeld en sindsdien heeft het zijn waarde bewezen als een uiterst duurzaam en veelzijdig materiaal.

De samenstelling van EPDM, voornamelijk bestaande uit ethyleen, propyleen en een diene component, zorgt voor een uitzonderlijke weerstand tegen uv-straling, ozon, zure regen en extreme temperatuurschommelingen.

Door deze eigenschappen is EPDM uitgegroeid tot een favoriete keuze voor zowel platte als licht hellende daken over de hele wereld, bekend om zijn lange levensduur en minimale impact op het milieu.

Langere levensduur en duurzaamheid

EPDM dakbedekking, een synthetisch rubbermateriaal, staat bekend om zijn opmerkelijke duurzaamheid en lange levensduur. Het kan extreme weersomstandigheden weerstaan, van brandende zon tot vriestemperaturen, zonder te barsten of te breken.

Dit contrast scherp met bitumen, dat gevoelig is voor scheuren bij temperatuurfluctuaties en na verloop van tijd kan uitdrogen en krimpen. 

Een EPDM dak kan tot 50 jaar meegaan, terwijl bitumen dakbedekking vaak al na 15 tot 20 jaar vervangen moet worden. Deze langere levensduur betekent minder frequent vervangen en dus minder materiaalverbruik en lagere langetermijnkosten.

Bovendien is EPDM onderhoudsarm; het vereist niet de regelmatige inspecties en reparaties die bij bitumen daken wel nodig zijn.

EPDM is ook een milieuvriendelijker alternatief voor bitumen. Het wordt vervaardigd met minder energie en is volledig recyclebaar aan het einde van zijn levensduur, wat niet altijd gezegd kan worden van bitumen dakbedekking.

In termen van energie-efficiëntie biedt EPDM ook voordelen. De reflecterende eigenschappen van een witte EPDM-dakbedekking kunnen helpen om de warmte van de zon te weerkaatsen, wat het gebouw koeler houdt en kan leiden tot besparingen op airconditioning.

Bitumen daarentegen absorbeert warmte, wat kan leiden tot hogere binnen temperaturen en meer energieverbruik om de ruimtes koel te houden.

Veiligheid en gemak bij installatie

Bij de installatie van EPDM hoeft geen gebruik te worden gemaakt van open vuur, zoals wel het geval is bij het aanbrengen van bitumen. Dit vermindert het risico op brand en maakt de installatie veiliger voor zowel de installateurs als het gebouw zelf.

EPDM stroken kunnen ook in zeer grote maten worden geproduceerd, wat de hoeveelheid naden vermindert en de kans op lekken verkleint. Bij bitumen daken moeten rollen worden overlapt en met een brander aan elkaar worden gesmolten, wat meer naden en potentiële zwakke punten creëert.

De overstap van bitumen naar EPDM dakbedekking is een investering in de toekomst van een gebouw. Met zijn langere levensduur, weerstand tegen extreme weersinvloeden, milieuvriendelijkheid, energie-efficiëntie en veilige installatie is EPDM een slimme keuze voor zowel nieuwe projecten als renovaties.

Het is duidelijk dat EPDM dakbedekking de voorkeur verdient boven traditioneel bitumen, zowel op het vlak van prestaties als duurzaamheid.

Vorig artikel Let op deze 4 kleine dingen tijdens de verbouwing van je droomhuis
Volgend artikel Hoe zie je dat de meterkast vervangen moet worden

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden