Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
bodembedekkers siergras tuin

Bodembedekkers en Siergrassen in Tuinontwerp

Bodembedekkers en siergras bieden zowel schoonheid als praktische voordelen. In deze blog verkennen we hun unieke kenmerken, functies en hoe ze samen kunnen werken om een harmonieuze tuinomgeving te creëren.

Bodembedekkers in alle soorten

Bodembedekkers zijn planten die laag bij de grond groeien en snel uitbreiden, waardoor ze ideaal zijn voor het bedekken van grote oppervlakten. Deze planten helpen effectief bij het onderdrukken van onkruid en het verminderen van bodemerosie.

Een goed gekozen bodembedekker kan ook visuele interesse toevoegen aan de tuin, met variërende bladtexturen en bloeikleuren gedurende verschillende seizoenen. 

Populaire soorten bodembedekkers:

  • Vinca minor (Maagdenpalm): Bekend om zijn glanzende groene bladeren en mooie paarse bloemen.
  • Hedera helix (Klimop): Uitstekend voor schaduwrijke gebieden, biedt een diepgroene dekking het hele jaar door.
  • Pachysandra terminalis: Ideaal voor onder bomen waar weinig andere planten kunnen bloeien.

Ontdek siergrassen

siergrassen voor tuin

Siergrassen voegen een element van structuur en beweging toe aan de tuin, met hun sierlijke bladeren en pluimvormige bloemen die in de wind wiegen. Ze bieden een rijke textuur en variëren van kleine, fijne grassen tot grote, robuuste soorten die als natuurlijke afscheidingen kunnen dienen. 

Enkele populaire siergrassen: 

  • Miscanthus sinensis: Staat bekend om zijn indrukwekkende hoogte en zilverachtige bloempluimen.
  • Pennisetum setaceum (Lampenpoetsergras): Biedt prachtige, borstelige bloemhoofdjes die het tuinbeeld verzachten.
  • Festuca glauca (Blauw schapengras): Trekt de aandacht met zijn blauwgroene bladkleur.

Combinatie van bodembedekkers en siergras

De combinatie van bodembedekkers en siergras in tuinontwerp kan zorgen voor een boeiende diversiteit aan texturen, kleuren en vormen.

Bodembedekkers kunnen dienen als een levendige ondergrond die de basis legt, terwijl siergrassen erboven uittorenen en dynamiek toevoegen met hun wuivende halmen. Deze samenstelling kan leiden tot een onderhoudsarme tuin die het hele jaar door visueel aantrekkelijk is. 

Een vlak beplant met groenblijvende klimop kan worden verfraaid met de verticale accenten van Miscanthus, wat zorgt voor een contrast in hoogte en textuur. De rustige groene canvas van Pachysandra kan worden doorspekt met het levendige paars van Pennisetum om kleurrijke hoogtepunten te creëren. 

Door zorgvuldig bodembedekkers en siergrassen te kiezen en te plaatsen, kun je een duurzame tuin creëren die zowel esthetisch als functioneel is, perfect voor zowel grote als kleine buitenruimtes.

Het resultaat is een tuin die niet alleen gemakkelijk te onderhouden is, maar ook een rustgevende en natuurlijk ogende omgeving biedt waar je het hele jaar door van kunt genieten.

Volgend artikel Waarom plissé hordeuren een populaire keuze zijn voor moderne huizen

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden