Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
cortenstaal borderrand installatie

Hoe cortenstaal borderrand zetten? Stapsgewijs installeren

Het toevoegen van een cortenstalen borderrand aan je tuin is niet alleen een praktische manier om je planten en bloembedden te definiëren, maar het voegt ook een vleugje moderne elegantie toe aan je buitenruimte. Cortenstaal staat bekend om zijn unieke roestige uitstraling en duurzaamheid, waardoor het een populaire keuze is geworden onder tuiniers en landschapsontwerpers.

Als je overweegt om een cortenstalen borderrand toe te voegen aan je tuin, ben je misschien benieuwd hoe je dit het beste kunt doen. Hieronder vertellen we meer over cortenstaal en over hoe cortenstaal borderrand zetten.

Wat is cortenstaal precies?

Voordat we ingaan op het installatieproces, laten we eens kijken naar wat cortenstaal precies is. Cortenstaal, ook wel bekend als weerbestendig staal, is een legering die is ontwikkeld om zonder de noodzaak van verf te roesten, wat resulteert in een roestig uiterlijk dat de natuurlijke charme van de tuin versterkt.

Deze roestlaag werkt eigenlijk als een beschermende barrière tegen verdere corrosie, waardoor cortenstaal een uitstekende keuze is voor buitentoepassingen zoals borderranden.

Stapsgewijs cortenstalen borderranden installeren

Hoe cortenstaal borderrand zetten? Dat is niet heel lastig, maar het is belangrijk om het zorgvuldig aan te pakken. Hieronder zes stappen die je kunt volgen:

  • Bepaal de locatie en afmetingen

Voordat je begint, bepaal je de gewenste locatie en afmetingen van je borderrand. Gebruik touw of sprayverf om de omtrek van de rand te markeren. 

  • Bereid de ondergrond voor

Zorg ervoor dat de ondergrond waarop je de borderrand gaat installeren vlak en vrij is van puin. Graaf indien nodig een geul langs de gemarkeerde lijn om ruimte te maken voor de rand. 

  • Plaats de borderrand

Plaats de cortenstalen planken langs de gemarkeerde lijn en zorg ervoor dat ze goed op hun plaats passen. Je kunt de planken aan elkaar bevestigen met behulp van bijpassende connectoren of clips die speciaal zijn ontworpen voor cortenstaal. 

  • Veranker de rand

Om ervoor te zorgen dat de borderrand stevig op zijn plaats blijft, kun je hem verankeren door haringen door de voorziene gaten in de rand te slaan en ze vervolgens in de grond te bevestigen. 

  • Laat het roestproces beginnen

Nadat de borderrand is geïnstalleerd, zal het roestproces beginnen. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van de weersomstandigheden en de blootstelling aan vocht. Na verloop van tijd zal de cortenstaalrand een mooi roestig patina ontwikkelen die perfect past bij de natuurlijke omgeving van je tuin.

  • Onderhoud

Een van de voordelen van cortenstaal is dat het weinig onderhoud vereist. Je hoeft de rand alleen maar af en toe schoon te maken om vuil en puin te verwijderen. Vermijd echter het gebruik van chemische reinigingsmiddelen, omdat deze de natuurlijke roestlaag kunnen beschadigen. 

Waarom jij een cortenstalen borderrand moet hebben

cortenstalen borderrand zetten

Hoe cortenstaal borderrand zetten? Dat weet je nu! Er zijn meerdere redenen waarom jij een cortenstalen borderrand in jouw tuin moet hebben. Ten eerste de esthetische aantrekkingskracht. Cortenstaal voegt een eigentijdse uitstraling toe aan elke buitenruimte en vormt een mooi contrast met groen en bloemen.

Duurzaamheid is ook een belangrijk voordeel. Cortenstaal is zeer duurzaam en bestand tegen corrosie. Hierdoor is het een langdurige oplossing voor het afbakenen van tuinbedden. Naast duurzaam is cortenstaal ook milieuvriendelijk. Het is volledig recyclebaar en bevat geen chemicaliën.

Ten slotte de veelzijdigheid. Cortenstalen borderranden zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, waardoor je eindeloos kunt ontwerpen.  Wil je een speciale vorm hebben? Zoek een bedrijf gespecialiseerd in cortenstaal op maat en vind de borderrand die helemaal bij jou past.

Vorig artikel Met deze tips ziet je tuin er altijd strak uit
Volgend artikel Creëer een betoverende sfeer in je tuin: diverse verlichtingsopties

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden