Doorgaan naar inhoud
Hoe kun je een gazon kanten

Hoe kun je een gazon kanten?

Trimmers, bosmaaiers, grastrimmers - hoe je ze ook noemt, het zijn handige gereedschappen voor het onderhoud van verschillende soorten gazons! Een slimme manier om je trimmer in de tuin te gebruiken, is als kantenmaaier.

Gebruik de trimmer om de rand van je gazon netjes af te werken, daar waar het grenst aan bloembedden, terrassen, paden en opritten.

Zorg er wel voor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt en de juiste technieken gebruikt, zodat je ongelukken voorkomt en prachtige resultaten behaalt.

Voorbereiding van het gazon

Ga eerst het gazon maaien. Door het gras te maaien, krijgt het een keurige en gelijkmatige uitstraling. Daarna hoef je alleen nog maar de randen netjes af te werken met je trimmer om de klus compleet te maken!

Als je het gazon niet vlak voor het afwerken maait, kan het gras langs de randen korter worden dan de rest van het gazon, wat er niet mooi uitziet. Dus zorg ervoor dat je eerst maait voordat je de trimmer gebruikt.

Trim het oppervlak van het gras langs de randen

Trim het oppervlak van het gras langs de randen

Na het maaien van het gazon blijft er meestal wat langer gras over langs de randen, omdat de meeste grasmaaiers niet helemaal tot aan de randen maaien.

Om dit bij te werken, begin je aan de linkerkant van de rand en houd je de trimmer normaal vast.

Zet de trimmer aan zodat de draad het langere gras begint te snijden en loop langzaam naar rechts langs de hele rand, zodat al het langere gras wordt bijgewerkt.

Als je grasmaaier het gras wel helemaal tot aan de randen maait en het er netjes uitziet, kun je deze stap overslaan.

Let op dat de trimmer geen grasresten in bijvoorbeeld bloembedden blaast. Als dit gebeurt, loop dan in de tegenovergestelde richting, zodat de grasresten terug in je tuin worden geblazen.

Plan de route voor het afwerken

Als dit de eerste keer is dat je de randen van je gazon wilt afwerken, kun je het pad langs het gras markeren met tape, een slang of touw om als gids te dienen.

Als de randen van je gazon al eerder zijn afgewerkt, kun je eenvoudig de bestaande lijnen volgen en ze netjes maken.

Wanneer het gras grenst aan harde oppervlakken zoals trottoirs, opritten en terrassen, kun je simpelweg de lijn van het beton gebruiken als leidraad voor je route.

Het is belangrijk om de rand van je gazon af te werken waar het bloembedden en andere omlijningen raakt.

Controleer altijd op eventuele begraven gevaren, zoals draden, leidingen, stenen en glasscherven langs het pad, en verwijder of vermijd ze tijdens het afwerken.

Kanten maken

gazon kanten maken

Als je de trimmer gebruikt, is het belangrijk om een paar dingen in gedachten te houden. Houd de trimmer in een rechte hoek van 90 graden, zodat de draad van boven naar beneden draait.

Zorg ervoor dat de bovenste beschermkap naar jou gericht is. Pas indien nodig de lijn aan, zodat deze het gras en de grond raakt langs de rand van je gazon.

Als je de trimmer op harde oppervlakken gebruikt, zoals een oprit, zorg er dan voor dat de draad het gras en het beton raakt.

Voordat je begint, oefen het bewegen van de trimmerkop langs de rand en houd hem horizontaal voor een nette afwerking.

Draag beschermende kleding, zoals lange broeken, stevige schoenen, handschoenen en een veiligheidsbril, om jezelf te beschermen tegen vuil en de draaiende draad.

Zorg er ook voor dat er geen kinderen, huisdieren of andere mensen in de buurt zijn, zodat je geen vuil naar hen toe blaast.

Vorig artikel Een nieuw leven voor jouw tuin: tuinrenovatie als de kinderen groot zijn
Volgend artikel Welk type tuinhekwerk past bij jou?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden