Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
lenteklaar tuin 5 stappen

Je tuin lenteklaar maken in 5 stappen

De zon begint weer te schijnen, de vogels fluiten en de bloemen staan op het punt om te bloeien – de lente staat voor de deur! En dus is het tijd om jouw tuin lenteklaar te maken, een essentiële stap om te genieten van een bloeiende tuin. Maak met onze tips jouw tuin helemaal klaar voor het voorjaar!

Stap 1. Opruimen en schoonmaken 🧹

Begin met het opruimen en schoonmaken van je tuin. Voordat je aan de slag gaat met beplanting en het terras, is de eerste stap opruimen en schoonmaken. Tijdens de herfst en winter vallen en waaien er een hoop bladeren, takken en dode planten je tuin in. Begin dus met het opruimen hiervan. Dit geeft een frisse start én duidelijkheid wat er nog moet gebeuren.

Daarnaast kun je het terras schoonmaken. Wellicht is er groene aanslag ontstaan op de tegels tijdens de winter. Verwijder alle aanslag en zorg voor een schoon terras.

Stap 2. Tuinplan maken 🗺️

Maak vervolgens een plan voor je tuin. Bedenk wat er gedaan moet worden om je tuin lenteklaar te maken en wat de juiste volgorde hiervoor is. Wil je nieuwe planten in je tuin zetten? Of wil je een complete make-over geven aan je tuin? Je kunt tuininspiratie opdoen om te ontdekken hoe jouw droomtuin eruit moet komen te zien. Denk hier vooraf goed over na alvorens je aan de slag gaat in de tuin.

Stap 3. Snoeien ✂️

Tijd om de handen uit de mouwen te steken. Een belangrijk onderdeel is het snoeien van de tuin. Deze stap kost misschien het meeste tijd, maar is wel erg belangrijk om jouw planten weer te laten groeien in het voorjaar. Kijk goed welke planten, struiken of bomen je moet bijknippen. Dit zorgt ervoor dat jouw tuin binnenkort weer volop in bloei staat.

Stap 4. Zaaien en planten 🌱

Nu kun je aan de slag met het zaaien. Welke planten en bloemen passen in jouw tuin? Houd het gehele plaatje in gedachten en zorg voor een goede mix. Wissel felle kleuren bloemen af met groene, rustige planten. Naast planten en bloemen kun je nu ook het gazon zaaien. We adviseren je om dit te doen voor een regenbui, dat scheelt jou weer sproeien!

Stap 5. Terras klaar maken 🪑

De tuin is inmiddels schoon, gesnoeid én groen. Het enige wat nog ontbreekt is een fijne plek in de zon op je terras. Tijd om de tuinset tevoorschijn te halen. Bekijk of je tuintafel en tuinstoelen nog in goede staat zijn.

Overweeg of het nodig is om nieuw tuinmeubilair aan te schaffen. Je kunt ervoor kiezen om verschillende hoekjes in de tuin te creëren. Zo zorg je voor een gezellige en knusse sfeer én kun je altijd op een fijn plekje in de zon zitten. 

Ontdek welke tuin bij jou past!

doe een tuintest

Met deze tips kun je binnen no-time genieten van jouw achtertuin. Wil je jouw tuin een upgrade geven, maar weet je nog niet wat bij je past? Doe de tuintest en ontdek welke tuin jij bent!

Vorig artikel Verlicht je tuin op een unieke wijze met solar lampionnen
Volgend artikel Hoe richt je een moderne tuin in?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden