Doorgaan naar inhoud
Zo kun je zelf een overkapping in de tuin maken!

Zo kun je zelf een overkapping in de tuin maken!

Heb je plannen om je tuin binnenkort flink onder handen te nemen en stijlvol op te knappen? Wil je graag een beschut plekje op je tuinterras om bij minder weer onder te kunnen zitten, bijvoorbeeld voor een gezellige barbecue of een tuinfeest voor familie en vrienden? Dan is een zelf een overkapping maken in de tuin het ideale middel om dit snel, voordelig en naar eigen wens te realiseren. Dit artikel biedt je een stappenplan om zelf een tuinoverkapping te maken waar je veel plezier aan gaat beleven. Succes! En één troost: zelf een overkapping maken voor de tuin is eenvoudiger dan je zelf denkt!
overkapping tuin zelf maken

Maak een bouwplan en zorg dat je alle benodigde materialen en gereedschappen in huis hebt

Zelf een overkapping maken voor in de tuin begint met het uittekenen van een ontwerp naar eigen wens. Maak een plattegrond van je tuin met de exacte maten en natuurlijk met daarin verwerkt de lengte, breedte en hoogte van jouw droomoverkapping. Op basis van dit bouwplan weet je precies hoeveel hout, aluminium of mogelijk kunststof je nodig hebt voor het uitvoeren van jouw project. Zorg ervoor dat je op basis van je bouwplan de juiste gereedschappen mocht je die niet in huis hebben en natuurlijk de juiste hoeveelheid materialen aan hout, aluminium en/of kunststof in huis haalt!

De afmetingen moeten duidelijk zijn

Bepaal allereerst de grootte van de tuinoverkapping. Succesvol zelf een overkapping maken voor in de tuin begint met het in beeld brengen van de juiste maten en afmetingen. De hoogte en grootte van de tuinoverkapping moeten helder zijn. Kijk ook goed hoe dik het materiaal moet zijn. Met name de staanders en de dwarsbalken moeten dik genoeg zijn om de hele constructie te kunnen dragen. Wat je niet wilt meemaken, is dat tijdens een hevige storm je terrasoverkapping het loodje legt. Informeer je dus goed over welke materiaaldikte nodig is om een sterke tuinoverkapping te maken.
overkapping tuin zelf maken

De fundering dient voldoende diep te zijn

Om zelf een overkapping te maken voor in de tuin tuin is het noodzakelijk dat de fundering goed in orde is. Zorg dat je weet op welke diepte de vaste grond zit, zodat je hier het soort poeren dat je voor de fundering gebruikt op aan kunt passen. Beoordeel goed of de poer direct in grond geplaatst kan worden, of dat je een betonnen fundering nodig hebt (lees: een extra betonmortel). Uitgangspunt bij zelf een overkapping maken voor in de tuin is in elk geval dat jouw tuinoverkapping zelfs de heftigste storm moet kunnen overleven.
Vorig artikel 4x tuin inspiratie voor 2022!
Volgend artikel De mooiste tuinverlichting voor de schutting!