Doorgaan naar inhoud
schutting keuze opties

Welke schutting past het beste bij jou?

Een schutting is vaak onderdeel van je tuin. Het biedt privacy en veiligheid, maar heeft ook invloed op de sfeer en esthetiek van de tuin. Ook kan je een schutting maken met bijvoorbeeld kunsthagen.

Je moet in ieder geval de keuze maken qua materiaal, stijl en budget. Het kan namelijk een flinke investering zijn, waar je dan wel jarenlang plezier van hebt. Lees hier over de mogelijkheden!

Schutting maken van kunsthaag

Een kunsthaag is een mooi alternatief voor gewone schuttingen. Deze behouden tot wel vijf jaar lang zijn kleur. Deze hagen zijn gemaakt van sterke materialen die goed tegen verschillende weersomstandigheden kunnen, dus hij blijft er jarenlang mooi uitzien (zelfs als de zon erop schijnt).

Houten schutting

Een houten schutting heeft een natuurlijke uitstraling en is duurzaam omdat het een natuurlijk product is. Er zijn verschillende soorten hout die je kunt gebruiken voor een schutting. Je kunt hiermee diverse stijlen in je tuin mogelijk maken. Denk aan een plankenschutting of een trellisschutting. Beide voegen net wat extra's toe. 

Ze zorgen voor privacy en zijn makkelijk te installeren. Een ander voordeel van houten schuttingen is dat je ze kunt bedekken met nep hagen of planten, of je kunt ze verven om te experimenteren met de uitstraling.

Het enige nadeel is dat ze regelmatig onderhoud nodig hebben. Je moet bijvoorbeeld een beschermende coating aanbrengen en regelmatig schoonmaken om er langer gebruik van te kunnen maken.

Composiet schutting

Een composiet schutting heeft veel voordelen. Zo hebben deze schuttingen geen onderhoud nodig en zijn ze van goede kwaliteit omdat ze duurzaam zijn. Het heeft een houten uitstraling, maar bestaat voor de helft uit kunststof. Daarom hebben ze geen onderhoud nodig en gaan ze heel lang mee.

Ze zijn duurzaam omdat deze schuttingen dus gemaakt zijn van recycled materiaal. Ook is composiet in veel verschillende kleuren te krijgen.

Beton schutting

Betonschuttingen zijn duurzaam en vereisen ook weinig onderhoud. Ze zijn robuust en kunnen tegen alle weersomstandigheden. Ook zijn ze handig als geluidsisolatie. Betonschuttingen worden gegoten, wat betekent dat je verschillende designs, texturen en kleuren kunt kiezen.

Ook bestaan er schuttingen met een combinatie van hout en beton. Het gaat dan om een houten schutting met een betonnen ombouw. Zo staat de schutting beter in de grond en zullen de houten panelen langer meegaan. Dit maakt deze schutting ook duurzaam.

Aluminium schutting

Aluminium schuttingen worden gezien als zeer moderne schuttingen. Het is modern omdat het er heel strak uit ziet. Je zou de schutting zelfs kunnen samenstellen met composiet panelen of glazen panelen. Glazen panelen zijn heel modern, maar niet heel gunstig voor de privacy. Er zijn dus verschillende soorten schuttingen. Wat lijkt bij jou te passen?

Aanbevolen blogcategorie:

Aanbevolen leesmateriaal:

Vorig artikel Je tuin in vier stappen helemaal klaar voor het voorjaar
Volgend artikel Zo bescherm je jouw vee tegen wolven

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden