Doorgaan naar inhoud
vee beschermen tegen wolven tips

Zo bescherm je jouw vee tegen wolven

Na afwezigheid van 150 jaar is de wolf sinds 2015 weer terug in Nederland. De meningen van mensen omtrent wolven zijn heel verschillend. De ene groep mensen is blij met de komst, de andere ziet hem het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Dit geldt ook voor de meeste boeren.

De wolf is voor boeren een serieus gevaar. Bij veel boeren leeft de angst dan hun vee aangevallen wordt door een wolf met alle gevolgen van dien. En die angst is niet geheel onterecht, regelmatig komt er een aanval van een wolf in het nieuws.

De Nederlandse maatschappij wil voorlopig de wolf nog niet afschieten, maar probeert een manier te vinden om mens, vee en wolf met elkaar te laten samenleven. Mocht jij niet weten wat jij kan doen om je vee te beschermen wolven, dan geven we je graag een aantal tips.

Omheining

Wanneer je als boer een mooi stuk weiland hebt waar je vee graast, zorg je standaard al voor omheining van het weiland zodat de dieren niet weg kunnen lopen.

Met een paar weidepalen met prikkeldraad of spandraden blijven de meeste dieren wel binnen de omheining, maar is het voor de meeste wolven nog een koud kunstje om ook binnen te dringen. Zo heb je als afrastering speciale wolvennetten die jouw vee beschermen tegen wolven.

Zo'n wolvennet kan worden aangesloten op een schrikapparaat. Wanneer een wolf probeert binnen te dringen krijgt hij een schok. Dit zal hem zo afschrikken dat hij het niet gauw weer probeert.

's Nachts ophokken van vee

Wolven zijn zowel overdag als 's nachts actief. Omdat wolven schuwe dieren zijn, laten ze zich overdag niet veel zien en jagen ze daarom vaak 's nachts. Door je dieren 's nachts op te hokken geef je de wolf geen kans om ze aan te vallen. Dit vergt elke avond wel het nodige werk. Ook moet er een overdekte stalling beschikbaar zijn. Dit is niet voor elke boer het geval.

Inzet herdershonden

Herdershonden die gebruikt worden voor het bij elkaar houden van de kudde, beschermen het vee ook tegen wolven. Bij aanwezigheid van een herdershond zal een wolf niet zo snel het vee aanvallen.

Mocht een wolf dit toch proberen, zal een hond zijn kudde gaan beschermen. Dit is niet in elke situatie haalbaar, maar voor schaapskuddes in natuurgebieden is een herdershond een effectief beschermingsmiddel tegen wolven.

Aanbevolen blogcategorie:

Vorig artikel Welke schutting past het beste bij jou?
Volgend artikel Houtgebruik in de tuin; waar moet je op letten?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden