Doorgaan naar inhoud
huis kopen verzekeringen advies

Een huis kopen: denk ook aan de verzekeringen!

Het kopen van een huis is een heel avontuur. Maar als je eindelijk dat contract getekend hebt en de sleutel tot jouw nieuwe woning binnen hebt, begint dat nieuwe hoofdstuk écht. Helaas betekent het wel dat je nog een aantal zaken moet regelen. Het belangrijkste punt wat geregeld moet worden is de verzekering.

Je huis verzekeren is namelijk een essentieel aspect. Bij eventuele inbraak of schade wil je natuurlijk wel geld terugkrijgen, zodat je alles weer in de oude staat kunt herstellen.

Er zijn verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten, zodat je overal op voorbereid bent. Wil jij meer weten over welke verzekering je het beste kunt afsluiten om jouw huis en spullen goed verzekerd te hebben? Je leest het hier.

Het belang van je huis verzekeren

De eerste verzekering om te overwegen is de opstalverzekering. Deze verzekering is niet altijd verplicht: wanneer je een hypotheek nodig hebt om een huis te kunnen kopen, verplicht de bank je om deze verzekering af te sluiten. In alle andere gevallen is het niet verplicht.

Een opstalverzekering maakt deel uit van de woonverzekering en keert geld uit wanneer jouw huis beschadigd raakt door brand, inbraak of extreme weersomstandigheden. Vooral in geval van brand kan een huis flink verwoest raken, met extreem hoge kosten tot gevolg.

Oftewel; het is een groot risico om deze verzekering niet af te sluiten. Daarom is het aan te raden om op zoek te gaan naar de goedkoopste woonverzekering met een laag eigen risico.

Verzeker ook de spullen

Het andere onderdeel van de woonverzekering is de inboedelverzekering. Hoewel je deze ook los kunt afsluiten, is het aan te raden om deze te combineren met de opstalverzekering voor de meest interessante premie.

De inboedelverzekering vergoedt schade aan al jouw spullen bij brand, inbraak, extreme weersomstandigheden, vallende bomen en hijskranen, en bij waterschade. Hieronder vallen alle spullen die je mee zou kunnen nemen bij een verhuizing, ofwel alle spullen die je kunt verplaatsen.

Binnen de inboedelverzekering kun je kiezen voor een all-risk dekking. Bij all-risk worden de kosten ook vergoed wanneer je zelf (per ongeluk) schade aanricht aan je spullen.

Wanneer moet je een woonverzekering afsluiten?

Een woonverzekering sluit je niet alleen af bij het kopen van een huis. Er zijn meerdere situaties waarbij het afsluiten van een woonverzekering aan te raden is. Het kopen van een huis is dus situatie nummer een waar het aan te raden is een woonverzekering af te sluiten.

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis sluit je de woonverzekering af op het moment dat de overdracht is. In de bouw-periode ligt de verantwoordelijkheid bij de aannemer. Wanneer je een appartement koopt zal de opstalverzekering meestal onder de Vereniging van Eigenaren vallen, maar de inboedelverzekering niet.

Bij de huur van een huis of appartement ligt de verantwoordelijkheid van het afsluiten van een opstalverzekering bij de eigenaar en moet je dus zelf de inboedelverzekering afsluiten.

Aanbevolen blogcategorieën:

Aanbevolen leesmateriaal:

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden