Doorgaan naar inhoud
In 4 stappen de zithoek van je woonkamer inrichten!

In 4 stappen de zithoek van je woonkamer inrichten!

Van spelletjesavonden met het gezin tot bijeenkomsten van de boekenclub, de woonkamer is een sociaal middelpunt. De juiste plaatsing van de meubels in de woonkamer draagt er in grote mate toe bij dat de ruimte gezellig aanvoelt. Niets is erger dan een indeling van de woonkamer, hoe aantrekkelijk ook, waarin mensen tegen de muren aan moeten zitten, alsof ze daar met een magneet aan vastzitten. Schuif de stoelen bij elkaar, zodat iedereen dicht bij elkaar kan zitten en comfortabel kan converseren.

Hoe richt je de zithoek van de woonkamer in?

Hoe je de zithoek van de woonkamer in een rechthoekige kamer indeelt, hangt af van het natuurlijke middelpunt van de woonkamer. In sommige kamers is dit architectonisch, zoals een open haard of een stel ramen. In andere woonkamers is het middelpunt een televisie. Als je eenmaal het middelpunt hebt bepaald, kun je de zithoek van de woonkamer daarnaar inrichten. Dit punt laat de meubels er naartoe bewegen. Als je een grote woonkamer gaat inrichten kun je zones bepalen en die apart inrichten.

zithoek woonkamer inrichten

Flexibele indeling van de zithoek in de woonkamer

Hoe je de meubels in de zithoek van je woonkamer plaatst, hangt af van de meubelstukken die je hebt. Dat is meestal een bank en nog een of twee grotere zetels, die we zo vaak kunnen verzetten als we willen. Als je een nieuwe opstelling voor de woonkamer uitprobeert, zorg dan voor voldoende ruimte tussen de hoeken van de meubels, zodat mensen erlangs kunnen lopen.

De eenvoudigste en functionele zithoek van de woonkamer inrichten is de bank tegenover het middelpunt met alle andere meubels in dezelfde richting. Zo kan iedereen kijken naar de televisie of het knetterende haardvuur.

Meubelideeën voor kleine woonkamers en meerdere deuropeningen

Voor ruimtes met meerdere deuropeningen moet je een denkbeeldige lijn trekken die door de kamer loopt van deur naar deur, waardoor een recht spoor ontstaat tussen meubelstukken. Deze dynamische opstelling van meubels houdt het centrale punt in gedachten, maar leidt ook mensen door de ruimte. Het blokkeren van de hoeken van de kamer op deze manier kan handig zijn als er kinderspeelgoed of hobbybenodigdheden zijn die je wilt verbergen.

zithoek woonkamer

Sofa meubelopstellingen

Als je een slaapbank of sofa als primaire zitplaats gebruikt, bent je geneigd om die in de hoek van de kamer te schuiven. Maar dit kan claustrofobisch aanvoelen. Trek je sofa weg van de muur om licht en lucht door de kamer te laten stromen. Plaats een lamp of een slanke consoletafel achterin, en zet alle andere zitplaatsen in positie zodat mensen aan beide uiteinden van een L zitten. Daarmee kun je ook makkelijk zones inrichten.

Symmetrische woonkamer indelingen

Een traditioneel en populair idee voor meubelopstelling in de woonkamer er een waarbij mensen elkaar aankijken. Twee banken recht tegenover elkaar, met het centrale punt aan een kant. Door de zitplaatsen op deze manier te plaatsen, wordt het gemakkelijker om met elkaar te praten, omdat niemand direct zicht heeft op het centrale punt. Dat is handig wanneer activiteiten zoals gesprekken, lezen, werken op een laptop of luisteren naar muziek belangrijker zijn dan de televisie.

Vorig artikel [Stappenplan] Hoe creëer je een wabi sabi interieur?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden