Doorgaan naar inhoud
alles over zonnepanelen opbrengst

Alles wat je moet weten over de opbrengst van zonnepanelen

Het laten installeren van zonnepanelen is een slimme stap naar duurzaamheid en kostenbesparing. Maar hoeveel brengen zonnepanelen nu eigenlijk echt op?

In dit artikel zetten we samen met Nick van Paneelcompany alle essentiële informatie op een rijtje die je nodig hebt om de opbrengst van jouw zonnepanelen te begrijpen en optimaliseren.

Piekvermogen naar Energie: Wattpiek (Wp) naar Kilowattuur (kWh)

Om te beginnen, is het belangrijk te begrijpen dat het piekvermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Moderne panelen hebben vaak een piekvermogen van ongeveer 400 Wp.

De omzetting naar kilowattuur (kWh) kan worden berekend door het piekvermogen te vermenigvuldigen met 1 uur en te delen door 1000.

Voorbeeldberekening:

Stel, je hebt 10 zonnepanelen van 400 Wp. In volle zon gedurende 1 uur zouden deze panelen 4 kWh energie opwekken (10 panelen x 400 Wp x 1 uur / 1000).

Schatting van jaarlijkse opbrengst

Voor een snelle schatting van de jaarlijkse opbrengst, hanteer je de volgende formules:

  • Zuidelijke Oriëntatie: Totale opbrengst per jaar = piekvermogen systeem x 0,8.
  • Oost-West Oriëntatie: Totale opbrengst per jaar = piekvermogen systeem x 0,7.

Voorbeeldberekening voor zuidelijke oriëntatie:

Met 10 zonnepanelen van 400 Wp op het zuiden gericht, zou de verwachte jaarlijkse opbrengst 3200 kWh zijn (4000 Wp x 0,8). Dit kan een jaarlijkse besparing opleveren van EUR 1248 (3200 kWh x EUR 0,39 per kWh).

Exacte opbrengst factoren en professionele berekeningen

De exacte opbrengst is afhankelijk van diverse factoren zoals zonuren, gebruik van micro-omvormers, type zonnepaneel, aantal panelen, mogelijke schaduw, dakoriëntatie en hellingshoek. 

Professionele installateurs van zonnepanelen kunnen speciale software gebruiken voor een nauwkeurige berekening, rekening houdend met al deze factoren.

Een expert van Paneelcompany kan je helpen

Benieuwd naar de mogelijke opbrengst van jouw zonnepanelen? Kijk dan eens op de website van Paneelcompany in de buurt van Beverwijk. Zij kunnen een inschatting maken en indien gewenst bij jou langs komen om de mogelijkheden op jouw dak te bespreken.

Samengevat

Het begrijpen van de opbrengst van zonnepanelen is essentieel voor het maximaliseren van je energiebesparingen. Met de juiste kennis en professionele begeleiding kun je een weloverwogen beslissing nemen en optimaal profiteren van de voordelen van zonne-energie.

Aanbevolen blogcategorie:

Aanbevolen leesmateriaal:

Vorig artikel Optimaal Comfort: Het Laten Installeren van een Airconditioner in Utrecht
Volgend artikel Je ramen isoleren? Dit zijn de opties!

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden