Doorgaan naar inhoud
duurzaam wooncomfort tips

Duurzaam wooncomfort: deze verbeteringen kun jij nog maken aan je huis

Wil jij in 2024 wat duurzame stappen zetten en jouw steentje bijdragen aan het milieu? Kijk eens kritisch naar je huis. Welke stappen kun jij zetten om je woning duurzamer in te richten? Wij zetten vier verbeteringen voor je op een rijtje.

Zonnepanelen

Zonnepanelen van Enirgy geven je de mogelijkheid om een deel van je eigen energie op te wekken. Dat scheelt in je energieverbruik en bovendien kun je voor de stroom die overblijft een klein bedragje terugkrijgen.

Zonnepanelen zijn een flinke investering, maar binnen vier tot vijf jaar heb je dat terugverdiend. Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen, laat dat eerst checken door een expert. Zij kunnen een dakscan uitvoeren.

Kan jij van het gas af?

Leven in een huis dat niet afhankelijk is van gas? Het klinkt als een utopie, maar het is misschien minder ver weg dan je denkt. Laat een expert eens naar jouw huis kijken. Zijn er mogelijkheden om van de CV-ketel af te gaan en volledig over te gaan op een boiler?

In sommige gevallen kan het niet, in sommige gevallen kan het deels, maar als je in een redelijk nieuw huis woont, is de kans groot dat het helemaal kan. Blijf altijd een beetje aandringen, want van het gas af gaan kan omslachtig zijn, maar er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Isolatie

isolatie duurzaam wonen tips

Kijk nog eens goed naar de isolatie bij jou in huis. Je wilt een kwalitatieve isolatielaag van zo’n 13 cm dik. Het vervangen van de spouwmuurisolatie is een flinke klus, maar de isolatie aan je dak kun je gemakkelijk zelf doen.

Ook is het een goed idee om eens een rondje door je huis te lopen en alle vervelende gaten en kieren te dichten. Zo wordt de winter een stuk comfortabeler en hoef je minder hard te stoken.

Kritisch inkopen

We moeten eraan geloven dat we met z’n allen minder moeten gaan kopen, de consumptiemaatschappij is immers funest voor de aarde. Desondanks heb je eens in de zoveel tijd nieuwe meubels of een nieuwe vloer nodig. Ga voor kwalitatieve spullen van robuust materiaal, zodat je er langere tijd plezier van kunt hebben. Wees dus niet bang om wat meer geld uit te geven.

Goede duurzame meubels zijn bijvoorbeeld gemaakt van hout of rotan. Voor bekleding van banken en stoelen moet je denken aan natuurlijke materialen als katoen en linnen.

Aanbevolen blogcategorie:

Vorig artikel Hoe werkt een thuisbatterij?
Volgend artikel Kies het Perfecte Glas voor Jouw Woning: Een Complete Gids

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden