Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
energiebesparingstips

Besparen op je energierekening? 10 tips!

De winter is weer voorbij, maar het is nog steeds vaak koud buiten in ons kikkerland. In dit artikel geven we je 10 tips hoe je makkelijk kunt besparen op je energierekening, zodat je de verwarming wel aan kan laten staan, zonder dat je je druk hoeft te maken over een torenhoge rekening.

Zonnepanelen

Door zonnepanelen te laten plaatsen, kun je jaarlijks een hoop besparen op je energierekening. Het rendement hangt natuurlijk van een aantal factoren af: de intensiteit van de zon, schaduwval, de temperatuur buiten, het materiaal van de zonnecel en de weerstand van de stroomkring. Maar met deze energie kun je ook je vloerverwarming weer voorzien van stroom, en dat is al zo zuinig!

Korter douchen

Warm water heeft veel invloed op je energieverbruik. Door korter te douchen kun je dus veel besparen op je energierekening, zeker als je een groter gezin hebt. Ook kun je een waterbesparende douchekop aanschaffen, om nóg meer te besparen.

Zet je lichten uit

Probeer zo min mogelijk lampen te gebruiken, tot het écht donker is, en laat daarnaast ook geen lichten aan staan in ruimtes waar je niet bent. Het is zonde als het licht op je slaapkamer staat te branden, terwijl je zelf beneden op de bank zit.

Haal stekkers uit het stopcontact

Door bijvoorbeeld je telefoon oplader overdag de hele dag in het stopcontact te laten zitten, verbruik je ongemerkt ook nog een hoop energie, zeker als je dit elke dag doet. Laat daarom iedereen zijn stekkers uit het stopcontact halen die ze niet gebruiken. Daarnaast is het ook nog eens een stuk veiliger, omdat stekkers die in het stopcontact zitten ook brand kunnen veroorzaken.

Gebruik een tochtstrip

In oudere huizen kan het voorkomen dat er via deuren en ramen tocht naar binnen komt. Dit zorgt voor veel koude lucht, waardoor je de verwarming weer hoger wil zetten. Door deze ramen en deuren af te plakken met tochtstrips, komt er minder koude lucht naar binnen.

Zet de verwarming lager

Door je verwarming op maximaal 19 graden te zetten in plaats van 21, kun je alweer een hoop besparen. Trek in plaats daarvan een lekkere dikke trui aan en zet wat kaarsjes aan. Dit zorgt voor meer warmte en is het niet langer nodig om de verwarming hoger te zetten.

Vervang je lampen

energie besparen lampen vervangen

Vervang alle lampen in je huis met led-lampen, deze zijn namelijk tot wel 90% zuiniger dan normale lampen. Daarnaast gaan ze ook nog eens een stuk langer mee, en bespaar je weer energie.

Was met een lagere temperatuur

Hoe hoger de temperatuur waarmee je je kleding wast, hoe meer energie je verbruikt. Zet de temperatuur van de wasmachine eens wat lager, zo kun je weer wat energie besparen. Heb je een was die echt op een hogere temperatuur gewassen moet worden? De meeste wasmachines hebben een eco-programma. Hiermee kun je gemiddeld 30% energie besparen.

Koop apparaten die energiezuinig zijn

Heb je een nieuwe wasmachine, droger of CV-ketel nodig? Kijk dan eens naar het energielabel. Hoe zuiniger het apparaat, hoe meer energie je bespaart. Apparaten met een A-label zijn het meest zuinig, en apparaten met een G-label het minst.

Maak gebruik van radiatorfolie

Je verwarming geeft ook aan de achterkant warmte af. Door radiatorfolie achter je verwarming te plakken, straalt de warmte van de achterkant terug je (woon) kamer in. Zo blijft het langer warm en hoeft de verwarming minder lang aan te staan.  Met deze 10 tips kun jij een hoop besparen op je energierekening en je geld weer uitgeven aan andere (leuke) dingen!

Vorig artikel Voordelen van zonwering
Volgend artikel Innovatieve methoden voor woningverduurzaming

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden