Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
energielabel aanpassen tips

Hoe energielabel aanpassen? Op weg naar een duurzame woning

In de voortdurende zoektocht naar duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn energielabels een essentieel instrument geworden. Of je nu je huis verkoopt, verhuurt of gewoon wilt weten hoe energiezuinig jouw woning is, een accuraat energielabel is van cruciaal belang.

Maar wat als het label niet overeenkomt met de werkelijke energieprestaties van je huis? Gelukkig zijn er manieren om dit aan te passen. In deze blog vertellen we meer over hoe energielabel aanpassen.

Waarom is een energielabel zo belangrijk?

Een energielabel is een label dat de energieprestatie van een gebouw aangeeft op een schaal van A tot G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer energieonzuinig. Dit label is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie en het gebruik van duurzame energiebronnen.

Een nauwkeurig energielabel is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste geeft het potentiële kopers of huurders inzicht in de verwachte energiekosten van een woning. Dit kan van invloed zijn op hun beslissing om al dan niet een woning te kopen of te huren.

Daarnaast draagt een energiezuinige woning bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het behoud van natuurlijke hulpbronnen, waardoor het milieu wordt beschermd.

Waarom een energielabel aanpassen?

Hoe energielabel aanpassen? Eerst moet je weten waarom het een goed idee kan zijn. Er zijn verschillende redenen waarom je mogelijk een energielabel wilt aanpassen. Misschien heb je energiebesparende maatregelen getroffen, zoals het installeren van zonnepanelen of het verbeteren van de isolatie, die nog niet zijn opgenomen in het huidige energielabel.

Of misschien is het huidige label gewoon niet accuraat vanwege fouten in de berekening of verouderde informatie. Wat de reden ook is, het aanpassen van een energielabel kan helpen om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de energieprestaties van je woning. 

Hoe kun je een energielabel aanpassen?

Hoe kun je een energielabel aanpassen

Hoe energielabel aanpassen? Het aanpassen van een energielabel kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de specifieke situatie van je woning. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om een energielabel aan te passen:

  • Voer energiebesparende maatregelen uit

Als je energiebesparende maatregelen hebt getroffen, zoals het installeren van dubbel glas, het verbeteren van de isolatie of het upgraden van verwarmingssystemen, zorg er dan voor dat deze worden opgenomen in de berekening van het energielabel.

Dit kan betekenen dat je een energieadviseur moet inschakelen om een nieuwe energieprestatieberekening uit te voeren.

  • Verzamel nauwkeurige informatie

Zorg ervoor dat alle relevante informatie over je woning wordt meegenomen in de berekening van het energielabel. Dit omvat details zoals het bouwjaar van de woning, het type verwarmingssysteem, de mate van isolatie en eventuele duurzame energiebronnen. 

  • Schakel een energieadviseur in

Als je twijfelt over hoe je energieprestaties van je woning moeten worden beoordeeld of als je hulp nodig hebt bij het aanpassen van je energielabel, kan het raadzaam zijn om een energieadviseur in te schakelen die maatwerkadvies geeft.

Deze professionals hebben de kennis en ervaring om je te helpen bij het optimaliseren van de energie-efficiëntie van je woning en het verkrijgen van een nauwkeurig energielabel. 

  • Dien een herzieningsaanvraag in

Als je van mening bent dat het huidige energielabel van je woning niet accuraat is, kun je een herzieningsaanvraag indienen bij de instantie die verantwoordelijk is voor het uitgeven van energielabels in jouw land. Zorg ervoor dat je alle relevante documentatie en bewijsstukken verstrekt om je zaak te ondersteunen.

  • Laat een nieuw energielabel opstellen

Als alle wijzigingen zijn doorgevoerd en alle relevante informatie is verstrekt, laat dan een nieuw energielabel opstellen voor je woning. Dit nieuwe label zou een nauwkeuriger beeld moeten geven van de energieprestaties van je woning na de doorgevoerde aanpassingen.

Vorig artikel Waarom een petroleumkachel ideaal is voor jouw thuis
Volgend artikel Ontdek de voordelen van verwarmen met een airco

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden