Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
infrarood verwarming duurzaam

Waarom is infrarood verwarming duurzaam en snel in opkomst

De gasprijzen zijn nog steeds hoog en we zitten midden in de energietransitie. Je bent op zoek om je gasverbruik te verminderen en je overweegt infrarood verwarming. Steeds meer woningbezitters maken die keuze en je bent vast en zeker benieuwd waarom zij dat doen.

Is het te gebruiken als hybride oplossing, ofwel naast de Centrale Verwarming? Waar moet je letten als jouw keuze uit gaat naar de infrarood verwarming voor je woning. Dit en meer leggen wij je dan ook graag uit middels dit artikel.

1.Infrarood verwarming als hoofd-of bijverwarming

Infrarood verwarming wordt van oudsher met name ingezet als bijverwarming. Dit is met name in combinatie met centrale verwarming waardevol en noemen we ook wel hybride verwarmen.

Het voordeel is dat je de basistemperatuur in huis circa 17 graden kan laten zijn en infrarood verwarming gebruikt op plekken waar jij veelal aanwezig bent. Denk aan de zithoek of de eettafel waar je aan zit te eten of te werken. 

1.1 Verplaatsbare infraroodpanelen

Populair zijn de verplaatsbare infrarood panelen, die in je in principe op elke plek flexibel kan neerzetten. Zit je voor de TV? Dan neem je het warmtepaneel lekker mee naar je zitplek en geniet je van de comfortabele warmte.

Ga je daarna lekker kletsen of werken aan de eettafel? Stekker uit het stopcontact, meenemen naar de eettafel en voila!

2.Infraroodverwarming als hoofdverwarming

De tweede optie is hoofdverwarming. Een complete ruimte of zelfs woning geschikt maken voor infrarood is steeds meer mogelijk.

Zo worden veelal infraroodspiegels in de badkamer gebruikt als hoofdverwarming, maar ook in studeer- of werkkamers kan je een infraroodpaneel aan het plafond monteren om het lekker warm te hebben.

Tegenwoordig zijn er zelfs smart of slimme infrarood spiegels die je via de wifi en een smartphone app kan bedienen. De CV radiator in die ruimte kan dan gewoon uit.

2.1 Op stookkosten besparen

Door infraroodverwarming te plaatsen kan je serieus besparen op de stookkosten. Plaats een warmtepaneel op die plek waar je veel aanwezig bent.

Denk aan de keuken, werkkamer of een bepaald gedeelte in de woonkamer. De CV thermostaat kan je een paar graden zetten en dan bespaar je op het gasverbruik. Elke graad lager op de thermostaat scheelt gemiddeld 7% minder gas verbruik.

3. Infrarood verwarming is meest duurzame elektrisch verwarming

Als jij de infrarood verwarming als hoofdverwarming gaat gebruiken dan moet je goed kijken naar wat je wil en wat er mogelijk is.

Er moet vervolgens berekend worden hoeveel vermogen (wattage) er nodig is en hoeveel panelen dat dan samen zijn. Op onze website staan allerlei soorten infraroodpanelen waarbij je met onze online calculator het benodigde vermogen kan uitrekenen.

Vergeleken met de bekende elektrische kachels, verbruiken infrarood panelen 40 tot 50 procent minder stroom.

Zeker als je groene stroom verbruikt is dit de duurzaamste elektrische oplossing. Als je zonnepanelen hebt, dan ben je spekkoper. Op zonnige winterdagen heb je gratis warmte in huis!.

3.1 Montage aan de plafond of muur?

Maar je moet ook nagaan op welke plaatsen jij ze op wilt en kan hangen, afhankelijk hoe goed je woning is geïsoleerd.

Op het moment dat je woning namelijk niet goed voorzien is van isolatie, dan gaat er stralingswarmte verloren. Het zal dan meer energie kosten als je het op een aangename temperatuur wilt houden.

Tenslotte: Je kan een infraroodpaneel plaatsen tegen het plafond of aan de muur. De infrarood panelen verwarmen dan de objecten die binnen het bereik van een paneel zijn. Je moet daarom een paneel altijd zo vrijstaand mogelijk bevestigen in de ruimte waar je hem echt nodig hebt.

Vaak wordt het daarom aan het plafond bevestigd, dan zijn er namelijk weinig obstakels die de warmte tegen kunnen houden. De warmte kan juist goed worden verspreid zodat jij er in de ruimte het maximale uit kunt halen.

Vorig artikel Je binnenklimaat optimaliseren: tips voor een comfortabel huis
Volgend artikel Woning verduurzamen? 3 belangrijke tips

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden