Doorgaan naar inhoud
kosten waterontharder informatie

Alles wat je moet weten over de kosten van een waterontharder

De voordelen van een waterontharder zijn duidelijk, maar wat zijn de kosten? In dit artikel bespreken we de verschillende factoren die de prijs van een waterontharder beïnvloeden. Van aanschafkosten tot verbruikskosten en onderhoud, we onthullen alles wat je moet weten over de investering in kalkvrij water.

Aanschafkosten van een waterontharder

Een waterontharder is een waardevolle investering voor je huis, maar de aanschafprijs kan variëren op basis van verschillende factoren:

1) Type waterontharder

De keuze tussen een watergestuurde of elektronische waterontharder beïnvloedt de prijs. Watergestuurde modellen zijn duurder in aanschaf maar kosten-efficiënter op de lange termijn. Elektronische ontharders zijn goedkoper bij aankoop maar hebben hogere operationele kosten.

2) Harsvolume

Het harsvolume van de waterontharder is ook van invloed op de kosten. Modellen met twee harsflessen leveren continu zacht water, terwijl modellen met slechts één fles tijdelijk hard water geven tijdens het regenereren.

3) Zoutreservoir

De grootte van het zoutreservoir heeft invloed op de prijs. Grotere reservoirs zijn duurder maar vereisen minder frequent bijvullen.

4) Doorstroomsnelheid en -capaciteit

De doorstroomsnelheid en onthardingscapaciteit bepalen hoeveel water de waterontharder kan verwerken. Modellen met een hogere doorstroomsnelheid hebben hogere kosten.

De aanschafkosten van waterontharders variëren sterk, maar liggen gemiddeld tussen de 1.600 en 2.100 euro (inclusief installatie).

Verbruikskosten van een waterontharder

Naast de aanschafkosten zijn er verbruikskosten om rekening mee te houden:

  • Stroomverbruik: Elektronische waterontharders verbruiken stroom voor regeneratie, wat ongeveer 9 kWh (ca. €1,80) per jaar kost bij wekelijkse regeneratie. Mechanische waterontharders hebben geen stroomkosten.
  • Zoutverbruik: Alle waterontharders vereisen regeneratiezout. Mechanische waterontharders verbruiken over het algemeen minder zout dan elektronische modellen. Bij een zoutverbruik van 25 kg zout per persoon per jaar, ben je €16 per persoon per jaar kwijt.
  • Waterverbruik: Waterontharders gebruiken water tijdens regeneratie. Mechanische modellen verbruiken gemiddeld zo'n 0,9 m³ water per persoon per jaar, wat ongeveer €1 per jaar kost. Elektronische waterontharders hebben hogere waterverbruikskosten vanwege hun vaste spoelschema's.

Onderhoudskosten van een waterontharder

Om je waterontharder in topconditie te houden, zijn er onderhoudskosten:

Periodiek onderhoud: Regelmatig onderhoud is essentieel om filters te controleren, de waterhardheid te meten en eventuele aanpassingen uit te voeren. Wat een dergelijke onderhoudsbeurt kost verschilt per aanbieder. Gemiddeld moet je denken aan zo'n 100 of 150 euro voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Al met al zijn de kosten van een waterontharder afhankelijk van verschillende factoren, maar de voordelen van kalkvrij water en behoud van apparatuur maken het een waardevolle investering.

Vraag een vrijblijvende offerte aan om de exacte prijs voor een waterontharder bij jou thuis te ontdekken, en overweeg de langdurige voordelen voor jezelf en je huis.

Vorig artikel Waarom wint de elektrische vloerverwarming het van de airco en CV?
Volgend artikel Het vinden van de juiste zonnepanelen installateur

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden