Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
zomer cv onderhoud tips

Zomeronderhoud aan je CV installatie

Terwijl het zomerse weer ons massaal uitnodigt om naar buiten te gaan, is dit juist een uitgelezen moment om binnenshuis een belangrijke taak te verrichten: het onderhoud aan je cv installatie.

De zomermaanden zijn het perfecte moment om je verwarmingssysteem te laten inspecteren en klaar te laten maken voor de koude maanden die volgen. Door nu actie te ondernemen, zit je er straks warm en comfortabel bij.

Waarom cv onderhoud in de zomerperiode?

De zomermaanden zijn ideaal voor onderhoud omdat bepaalde onderdelen van je verwarmingssysteem mogelijk wat slijtage hebben opgelopen in de winter. Dan draait het systeem op volle toeren terwijl de belasting in de zomer een stuk lager ligt.

Met het zomerse onderhoud vermijd je niet alleen de winterse haast (cv monteurs hebben het in deze periode veel drukker) maar zorg je er ook voor dat je systeem efficiënt en betrouwbaar blijft werken wanneer je dat het hardst nodig hebt.

Belangrijke onderhoudstaken

  1. Inspectie van de cv ketel: het onderhoud begint met een grondige inspectie van de cv-ketel. De monteur kijkt of er lekkages zijn, controleert de druk en test de veiligheids- en regelapparatuur. Dit is ook een goed moment om de brander te reinigen en de waakvlam te controleren op een stabiele en juiste vlam.

  2. Vervangen van versleten onderdelen: Onderdelen zoals de circulatiepomp, het expansievat, en diverse rubberen ringetjes slijten na verloop van tijd. Door deze onderdelen tijdig te vervangen voorkom je hogere energiekosten en mogelijke storingen tijdens de winter.

  3. Reinigen van het systeem: door stof en vuil uit het systeem te verwijderen blijft de ketel beter en efficiënter presteren. Een onderhoudsbeurt is ook een uitgelezen moment om het systeem te ontluchten en indien nodig bij te vullen.

Tips voor het optimaliseren van verwarmingsefficiëntie

tips verwarmingsefficiëntie
  • Isoleer leidingen: Door waterleidingen die door onverwarmde ruimtes lopen te isoleren, verminder je warmteverlies en bespaar je energie.
  • Installeer een slimme thermostaat: Een slimme thermostaat kan je helpen de verwarming efficiënter te gebruiken door alleen te verwarmen wanneer het nodig is. Veel modellen leren van je gewoontes en passen automatisch de temperatuur aan.
  • Regelmatige temperatuurcontroles: Stel je thermostaat in op een energie-efficiënte temperatuur; meestal is 20 graden overdag voldoende. Elke graad lager kan al een besparing van 6% op je verwarmingskosten betekenen.

Door in de zomer onderhoud te plegen aan je cv installatie, ben je niet alleen goed voorbereid op de winter, maar draag je ook bij aan een langere levensduur van je systeem en een lagere energierekening. Benut deze kans om zorgeloos de winter in te gaan.

Vorig artikel Subsidies voor het verduurzamen van je huis
Volgend artikel Maak jouw huis klaar voor de zomer met deze 3 tips

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden