Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
zonnepanelen feiten fabels

Zonnepanelen; feit of fabel?

Steeds meer woningen in Nederland zijn inmiddels voorzien van een zonnepaneleninstallatie. Ook veel eigenaren zijn te spreken over deze toevoeging. Zou het echt de moeite waard zijn? Het is begrijpelijk dat jij wellicht met een paar vragen zit. Gelukkig kun je op het internet veel informatie vinden over de prijzen, de werking en de eigenschappen van de zonnepanelen.

Maar is het internet te vertrouwen? Lang niet altijd! Het internet verspreidt regelmatig informatie over de pv-systemen die fabels betreft. Hoe kun je de fabels onderscheiden van de feiten? In dit artikel geven wij aan welke uitspraken gebaseerd zijn op waarheden en welke onjuist zijn. Benieuwd? Lees snel verder.

Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de opbrengst

Deze uitspraak is absoluut een fabel. Zonnepanelen vangen immers het licht op, niet de temperatuur. Als de temperatuur stijgt, hoeft dit niet direct te betekenen dat de situatie gepaard gaat met meer zonlicht. Daarbij kan er op een bewolkte dag ook veel energie worden opgewekt, hoewel de temperatuur erg laag kan liggen op zulke dagen. Kortom, deze uitspraak is niet waar.

Je kunt de btw niet terugvragen

Deze uitspraak is een fabel. Als eigenaar van zonnepanelen krijg je in Nederland de mogelijkheid om de betaalde btw over de zonnepanelen terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit geldt overigens ook voor de installatie van de zonnepanelen uit de pv-sector.

Zonnepanelen gaan ruim tien jaar mee

Deze uitspraak is een fabel, aangezien de zonnepanelen nog langer meegaan! Indien jij kwalitatieve zonnepanelen hebt aangeschaft, kun jij ervan uitgaan dat de zonnepanelen ruim 25 jaar meegaan.

Op veel zonnepanelen heb je immers ook 25 jaar vermogensgarantie. Deze levensduur kan nog verder uitgebreid worden als de zonnepanelen regelmatig goed onderhouden worden.

Je hebt geen vergunning nodig voor zonnepanelen

geen vergunning zonnepanelen

Absoluut waar. In Nederland is het niet nodig om een vergunning aan te vragen voor de plaatsing van zonnepanelen. Indien je in een monumentaal pand woont, zal deze regel echter afwijken. Daarbij moet je je ook aan enkele voorwaarden houden, zoals de helling van het dak.

Er is geen subsidie voor de zonnepanelen

Helaas is dit inmiddels een feit. Hoewel dit voorheen wel het geval was, is hier momenteel geen sprake meer van. Deze verandering was een gevolg van de afname van de prijs van zonnepanelen en een toename van het rendement.

De zonnepanelen werden op zichzelf al aantrekkelijker hierdoor, waardoor de subsidie niet langer nodig was. Ga naar https://solar-box.nl/ om meer uitleg te krijgen.

Je kunt beter wachten tot de technologie verbetert

Een fabel! De afgelopen jaren hebben de zonnepanelen kwalitatief een grote sprong vooruit gemaakt. Wellicht verwacht je dat dit in de toekomst ook het geval zal zijn, waardoor je beter kunt wachten met de aanschaf. De nieuwere modellen staan, gezien de kwaliteit, echter gelijk aan de modellen die nu verkrijgbaar zijn.

Daarbij zijn zonnepanelen momenteel zeer rendabel. Kortom, het is verstandig om de zonnepanelen op dit moment al aan te schaffen. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudig zonnepanelen in Zoetermeer plaatsen om geld te besparen.

Aanbevolen blogcategorie:

Vorig artikel Waar verlies je de meeste warmte in huis?
Volgend artikel Gemakkelijk je huis op een alternatieve manier verwarmen

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden