Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
 vacature in de kraamzorg

Waar moet je op letten bij het solliciteren op een vacature in de kraamzorg?

Dus: je wilt werken in de kraamzorg en je vraagt je af waar je nou eigenlijk op moet letten bij het solliciteren. Je wilt je immers zo goed mogelijk presenteren tijdens de sollicitatie voor dit prachtige beroep.

Lees hieronder tips en kijk op https://www.werkenindekraamzorg.nl/kraamzorg-vacatures voor de vacatures.

Werken in de Kraamzorg: wat ga je doen?

Allereerst: weet goed waar je voor solliciteert. Je hebt hier natuurlijk een opleiding voor gedaan dus je weet goed wat je moet doen als je gaat werken in de Kraamzorg.

Je hebt een groot takenpakket: het observeren van de moeder en de baby, persoonlijke aandacht en verzorging geven, de baby in bad doen en de luiers verschonen, je geeft voorlichting aan de kersverse ouders en je helpt eventueel met huishoudelijke taken.

Je vangt bijvoorbeeld ook visite op en geeft deze ook wat informatie waar nodig. Je leert de ouders bijvoorbeeld ook het gehuil te herkennen van de baby, of dit nou om honger gaat of dat de baby moe is.

Wat moet je kunnen?

Laat tijdens een sollicitatiegesprek of in je brief zien of merken dat je een zorgzaam mens bent. Wees wel oprecht in wie je bent, dat je net gaat starten en maak het niet mooier dan het is.

Een puur en oprecht mens komt verder dan iemand die het forceert. Het is een redelijk verantwoordelijk beroep gezien de zelfstandigheid, een zorginstelling moet op je kunnen vertrouwen dat je weet wat je doet.

Vertel wat je al hebt gedaan, of je al enigszins ervaring hebt, waarom het werk bij je past en niet alleen waarom het je leuk lijkt. Dit vertel je natuurlijk ook, maar let erop dat wat je vertelt ook echt relevant is.  

Welke opleiding?

Je moet om te werken als kraamverzorgende een diploma hebben op minimaal niveau 3 op het MBO. Deze opleiding heet meestal verzorgende IG – kraamverzorgende of is een specialisatie van een verzorgende IG-opleiding.

Informeer altijd bij de school waar je de opleiding volgt wat je er precies mee kunt en wat niet. Je kunt het op zowel een reguliere mbo-school volgen, maar het kan in sommige gevallen ook intern gedaan worden. Informeer jezelf altijd goed.

Hoeveel verdiend een kraamverzorgende?

Je hebt verschillende salarissen in de kraamzorg, namelijk salaris als leerling kraamverzorgende in het eerste jaar, tweede jaar, gediplomeerd kraamverzorgster en verzorgende IG-kraamverzorgster.

De salarissen starten bij €1150 bruto (in 2022) en kan oplopen tot €2130 (in 2023). Als je meer wilt weten over je salaris is het aan te raden om bij de sollicitatie hierover te informeren zodat je weet waar je aan toe bent.

Vorig artikel Salespresentatie laten maken voor een product

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden