Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
dressoir zelf maken

DIY: Hoe Maak Je Zelf Een Dressoir?

Het zelf maken van een dressoir is een lonend project dat niet alleen voldoening geeft maar ook de mogelijkheid biedt om een meubelstuk exact naar jouw wensen en de beschikbare ruimte in je huis te creëren. Of je nu een ervaren doe-het-zelver bent of net begint, deze gids begeleid je door de essentiële stappen om jouw eigen dressoir te realiseren.

Planning en Ontwerp

Bepaal het Doel van het Dressoir

Voordat je de zaag in het hout zet, is het belangrijk om na te denken over het doel van jouw dressoir. Wil je extra opbergruimte in de slaapkamer, een stijlvolle toevoeging aan de woonkamer of misschien een uniek meubelstuk dat een gespreksonderwerp wordt? Jouw doel beïnvloedt het ontwerp, de afmetingen en zelfs het soort hout dat je kiest.

Ontwerp en Afmetingen

Met het doel helder, is de volgende stap het schetsen van je ontwerp. Bepaal de afmetingen op basis van de beschikbare ruimte en de gewenste opbergcapaciteit. Overweeg de hoogte, breedte en diepte, evenals het aantal laden of schappen. Er zijn tal van online tools en apps die je kunnen helpen bij het visualiseren van je ontwerp.

Materialen en Gereedschappen

Kies je Materialen

Voor een dressoir kun je kiezen uit een verscheidenheid aan materialen, maar hout blijft een populaire keuze vanwege zijn duurzaamheid en tijdloze uitstraling. Denk aan eiken, grenen of zelfs gerecycled hout, afhankelijk van je budget en voorkeuren. Overweeg ook het soort afwerking dat je wilt gebruiken, zoals beits, lak of verf.

Noodzakelijke Gereedschappen

Voor dit project heb je basisgereedschappen nodig zoals een zaag, boormachine, schroeven, meetlint, en een waterpas. Afhankelijk van je ontwerp kun je ook een schaafmachine of een freestafel nodig hebben. Zorg ervoor dat je alle gereedschappen en materialen klaar hebt liggen voordat je begint.

De Bouw van het Dressoir

zelf een dressoir maken

Snijd het Hout op Maat

Het correct op maat snijden van het hout is cruciaal voor de algehele kwaliteit en de uitstraling van je dressoir. Volg deze stappen voor nauwkeurige resultaten:

 1. Materiaallijst: Begin met een gedetailleerde lijst van alle houten onderdelen die je nodig hebt, inclusief de afmetingen voor lengte, breedte en dikte. Deze lijst komt voort uit je ontwerp en moet elk stuk van het dressoir omvatten, zoals zijpanelen, bovenblad, bodemplaat, schappen en lades.

 2. Markeren voor Nauwkeurigheid: Gebruik een potlood en een liniaal of een meetlint om de snijlijnen op het hout aan te geven. Voor een nog nauwkeurigere afmeting en om afwijkingen te voorkomen, kun je gebruikmaken van een winkelhaak. Zorg ervoor dat je lijnen recht en duidelijk zijn.

 3. Kies het Juiste Zaaggereedschap: Afhankelijk van de dikte van het hout en de vereiste precisie, kun je kiezen uit een handzaag, cirkelzaag of een tafelzaag. Een handzaag is geschikt voor eenvoudige, rechte sneden en kleinere projecten. Een cirkelzaag biedt meer precisie en is ideaal voor lange, rechte sneden. Een tafelzaag is het meest geschikt voor zeer nauwkeurige sneden en kan het beste worden gebruikt voor dikker hout of complexere projecten.

 4. Veiligheid Eerst: Zorg ervoor dat je persoonlijke beschermingsmiddelen draagt, zoals veiligheidsbrillen en gehoorbescherming, vooral bij het gebruiken van elektrisch gereedschap. Houd je handen altijd op veilige afstand van het zaagblad en volg de veiligheidsvoorschriften van je gereedschap.

 5. Maak de Snede: Voer het hout door de zaag met een gestage, gecontroleerde beweging. Forceer het hout niet door de zaag, maar laat het gereedschap het werk doen. Voor de beste resultaten, gebruik je een geleider of een hek om ervoor te zorgen dat je snede recht blijft.

 6. Controleer de Afmetingen: Na het maken van elke snede, gebruik je het meetlint om te bevestigen dat de afmetingen correct zijn. Kleine afwijkingen kunnen later in het bouwproces problemen veroorzaken, dus het is belangrijk om fouten vroeg te ontdekken en te corrigeren.

Monteer de Basisstructuur

Zodra al je hout op maat is, begin je met het in elkaar zetten van de basisstructuur van het dressoir. Gebruik schroeven en houtlijm om een sterke verbinding te garanderen. Een tip is om eerst een 'droge montage' te doen zonder lijm om te controleren of alles past.

 1. Droge Montage: Zet eerst alle stukken losjes samen zonder lijm of schroeven. Dit helpt je om de pasvorm te controleren en te zien of aanpassingen nodig zijn.

 2. Markeren en Voorboren: Markeer waar de schroeven moeten komen en boor vooraf gaten om splijten van het hout te voorkomen.

 3. Lijm en Schroeven: Breng houtlijm aan op de verbindingspunten en schroef de onderdelen aan elkaar. Verwijder overtollige lijm meteen.

 4. Controleer Stevigheid: Nadat de lijm droog is, controleer je of de constructie stevig en stabiel is.

 5. Aanpassingen: Maak indien nodig aanpassingen om ervoor te zorgen dat alles netjes uitgelijnd is en soepel in elkaar past.

Voeg Laden en Schappen Toe

Na de basisstructuur is het tijd om de laden en/of schappen toe te voegen. Dit kan het meest tijdrovende deel zijn, afhankelijk van het aantal en de complexiteit. Geduld en precisie zijn hier key.

 1. Maatvoering: Meet de openingen voor de laden en schappen nauwkeurig op. Voor laden, reken je ook de benodigde ruimte voor de geleiders in.

 2. Bouw de Laden: Assembleer de ladeboxen met de bodem, zij-, voor- en achterpanelen. Gebruik houtlijm en schroeven voor een stevige constructie. Bevestig vervolgens de ladegeleiders aan de zijkanten van de ladeboxen en de binnenkant van het dressoir.

 3. Schappen Monteren: Snijd de schappen op maat volgens je metingen. Als je verstelbare schappen wilt, installeer dan steunen of geleiders in de binnenkant van het dressoir. Plaats de schappen op de gewenste hoogte.

 4. Pasvorm Controleren: Plaats de laden in de daarvoor bestemde ruimtes om te controleren of ze soepel openen en sluiten. Maak zo nodig aanpassingen aan de ladegeleiders of de afmetingen van de lade zelf.

 5. Afwerking: Nadat alles past, werk je de laden en schappen af door ze te schuren en de gewenste afwerking toe te passen. Dit kan verf, beits of lak zijn, afhankelijk van je voorkeur.

Afwerking en Styling

diy dressoir

Schuren en Afwerken

Een gladde afwerking is essentieel voor een professioneel uitziend resultaat. Schuur het hout zorgvuldig voordat je begint met het aanbrengen van de gekozen afwerking. Dit is ook het moment om eventuele imperfecties te corrigeren.

 1. Voorbereidend Schuren: Begin met een grof schuurpapier (bijv. korrelgrootte 80-120) om oneffenheden en overtollige lijm te verwijderen. Werk in de richting van de houtnerf om krassen te voorkomen.

 2. Fijn Schuren: Ga over naar een fijner schuurpapier (bijv. korrelgrootte 220) voor een gladde afwerking. Verwijder alle schuurstof met een zachte doek of een stofzuiger.

 3. Afwerking Kiezen: Bepaal de afwerking die je wilt gebruiken, zoals beits, lak, of verf. Dit hangt af van de gewenste uitstraling en het gebruik van het dressoir.

 4. Aanbrengen: Breng de gekozen afwerking aan volgens de instructies van de fabrikant. Meerdere dunne lagen geven meestal een beter resultaat dan een dikke laag.

 5. Droogtijd: Laat het dressoir voldoende tijd drogen voordat je het in gebruik neemt. De droogtijd kan variëren afhankelijk van het type afwerking.

Personaliseer Jouw Dressoir

De laatste stap is het personaliseren van je dressoir. Dit kan met de afwerking, maar ook met de keuze van handgrepen of knoppen voor de laden. Kies iets dat past bij je stijl en de rest van je interieur.

 1. Handgrepen en Knoppen: Kies handgrepen of knoppen die passen bij jouw stijl en de uitstraling van het dressoir. Dit kan variëren van modern metaal tot klassiek keramiek.

 2. Decoratieve Elementen: Overweeg het toevoegen van decoratieve elementen zoals inlegwerk, stencils, of zelfs een persoonlijk kunstwerk.

 3. Functionele Toevoegingen: Afhankelijk van het gebruik van het dressoir, kun je extra functies toevoegen zoals een spiegel, een glazen bovenblad, of interne organisatiehulpmiddelen voor laden.

 4. Stoffen en Materialen: Experimenteer met het toevoegen van stoffen of andere materialen, zoals een houten blad met een leren inleg, voor een warme, luxe uitstraling.

Het zelf maken van een dressoir is een project dat voldoening geeft en de mogelijkheid biedt om een uniek meubelstuk aan je interieur toe te voegen. Met geduld, de juiste materialen en een beetje creativiteit, kun je een dressoir maken dat niet alleen functioneel is, maar ook een weerspiegeling van je persoonlijke stijl.

Vorig artikel Wat kan je doen om een lekkage van het dak tegen te gaan?
Volgend artikel Oud Dressoir Opknappen: Een Stap-Voor-Stap Gids

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden