Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
daklekkage voorkomen tips

Wat kan je doen om een lekkage van het dak tegen te gaan?

Hopelijk komt het niet bekend voor: een druppelend geluid in je huis. Zo’n geluid kan namelijk niet veel goeds betekenen. Het kan goed zijn dat er sprake is van lekkage wanneer je water hoort druppelen in je huis.

Misschien zit deze lekkage er al langer, maar heb je tijdens de zomer niets gehoord vanwege het gebrek aan regen. Een lekkage kan ontstaan door beschadigde of verouderde dakpannen. Dit wil je natuurlijk niet, want door het vocht kunnen de dakpannen nog meer beschadigen.

In dit artikel zal ik stilstaan bij enkele manieren om lekkage in je dak tegen te gaan. 

Reparatie van het dak

Dakbedekking gaat niet voor altijd mee en is dus op een gegeven moment aan vervanging toe. Er zijn verschillende indicaties waaraan je kan zien dat je dakbedekking aan vervanging toe is. De dakbedekking kan bijvoorbeeld vervagen, poreus worden of los komen te zitten.

Vaak kan dit probleem snel worden opgelost door het kapotte deel van het dak te vervangen. Wanneer er bijvoorbeeld een paar dakpannen los zitten, kunnen deze makkelijk worden vervangen door iemand met verstand van zaken. Wanneer de beschadigde delen van het dak zijn vervangen, zal de lekkage over zijn!

Het dak renoveren

Wanneer slechts het repareren van een gedeelte van het dak niet voldoende is, is pannendak renovatie een uitweg. Vaak komt een lekkage door beschadigde of verouderde dakpannen. Door deze te vervangen is het probleem vaak al opgelost. Echter is het vaak niet opgelost met het vervangen van enkele dakpannen.

Het kan zijn dat er meer problemen aan zitten te komen, omdat het gehele dak verouderd is. Daarom is het slim om een specialist naar het dak te laten kijken, die vervolgens kan bepalen of het renoveren van het pannendak nodig is. Om eventuele toekomstige problemen te voorkomen is het dus verstandig iets meer geld uit te geven en het hele dak aan te pakken.

Waterschade beperken

Waterschade beperken daklekkage

Dit klinkt misschien logisch, maar het is wel heel belangrijk. Wanneer je er achter komt dat er een lekkage zit in het dak, is het verstandig om de waterschade zo klein mogelijk te houden. Water kan namelijk blijvende schade aan je kostbare spullen aanbrengen.

Door zo snel mogelijk emmers en doeken neer te leggen en het gat zo veel mogelijk (tijdelijk) te dichten, kun je de waterschade in je huis beperken. Dit is natuurlijk wel zo fijn, want voordat de reparateur aanwezig is kan er al heel wat schade zijn aangericht!

Kortom, er zijn verschillende dingen die je kan doen wanneer er een lekkage in je dak zit. Je kan het dak laten repareren en indien nodig laten renoveren. Ook is het verstandig om de waterschade zoveel mogelijk te beperken. Wacht dus niet te lang wanneer je water hoort druppelen!

Vorig artikel Zelf maken of repareren? Zo bespaar je slim geld
Volgend artikel DIY: Hoe Maak Je Zelf Een Dressoir?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden