Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
geld besparen zelf maken repareren

Zelf maken of repareren? Zo bespaar je slim geld

Heb je je ooit afgevraagd hoe je wat extra geld kunt besparen in deze tijden van economische onzekerheid? Het antwoord is eenvoudig: door zelf dingen te maken of te repareren! Dit kan je veel geld besparen op de lange termijn en je kunt het zelfs als een leuke hobby beschouwen.

Hieronder volgen een aantal tips om kleine beetjes geld te besparen door zelf dingen te maken of te repareren.

Repareren in plaats van weggooien

Wanneer er iets kapot gaat, komt het meestal eerst bij ons op om het weg te gooien en iets nieuws te kopen. Maar als je geld wilt besparen, is dit niet altijd de beste optie. Repareren kan veel goedkoper zijn en het is ook nog eens beter voor het milieu.

Zelfs als je geen ervaring hebt met reparaties, zijn er veel online tutorials beschikbaar die je kunnen helpen bij het repareren van verschillende apparaten, van elektronica tot witgoed.

Koop tweedehands materialen en producten

Soms is het niet nodig om iets volledig nieuw te kopen om te krijgen wat je nodig hebt. Maak gebruik van tweedehands materialen om geld te besparen. Als je op zoek bent naar materialen voor een bepaald project, kijk dan eens op websites zoals Marktplaats of Facebook Marketplace. Daar kun je vaak tweedehands materialen vinden voor een fractie van de prijs van nieuwe materialen.

Je kunt hier ook tweedehands witgoed kopen voor een fractie van de nieuwprijs. Als je er een beetje tijd in steekt, kun je vaak iets vinden dat in goede staat is en nog jaren meegaat.

Leer basisvaardigheden

basisvaardigheden repareren

Als je nog geen ervaring hebt met doe-het-zelf-projecten, leer dan een aantal basisvaardigheden. Hierdoor kun je een heleboel geld besparen, omdat je veel reparaties en projecten zelf kunt doen met het nodige gereedschap in plaats van iemand anders in te huren (of iets nieuws te kopen).

Enkele basisvaardigheden om te leren zijn het repareren van een fietsband, het vervangen van een lamp of het schilderen van een kamer. Een ander voordeel van het leren van basisvaardigheden is dat het je meer vertrouwen geeft om andere projecten aan te pakken.

Als je eenmaal weet hoe je een fietsband moet repareren of een lamp moet vervangen, zul je merken dat het veel gemakkelijker wordt om andere kleine reparaties zelf te doen.

Maak je eigen spullen

Zelf dingen maken is niet alleen goedkoop, maar het kan ook erg leuk zijn. Bovendien weet je precies wat er in je spullen zit, omdat je de ingrediënten en materialen zelf hebt gekozen. Je kunt bijvoorbeeld zelf schoonmaakmiddelen, kaarsen of meubels maken.

Er zijn tal van tutorials op het internet te vinden die je kunt bekijken om allerlei spullen te maken. Al met al zijn er genoeg manieren om slim geld te besparen door zelf dingen te maken of te repareren. Of je nu begint met het leren van basisvaardigheden of aan de slag gaat met het maken van je eigen spullen, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Onthoud dat zelf dingen maken niet alleen geld bespaart, maar ook een creatieve en bevredigende hobby kan zijn. Succes!

Vorig artikel Een waterleiding geraakt tijdens het klussen? Geen paniek!
Volgend artikel Wat kan je doen om een lekkage van het dak tegen te gaan?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden