Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
zelf een boekenkast maken

Zelf Een Boekenkast Maken? Van Planning tot Perfectie

Dus, je bent klaar om je eigen boekenkast te maken? Perfect! Er gaat niets boven het gevoel van trots dat je krijgt als je naar een meubelstuk kijkt dat je met je eigen handen hebt gemaakt. Plus, je kunt hem helemaal naar jouw smaak en de behoeftes van je ruimte aanpassen.

Misschien denk je dat het een enorme klus is, maar geloof me, met de juiste voorbereiding en wat handige tips kun je een boekenkast maken die niet alleen functioneel is, maar ook een echte blikvanger wordt in je huis. En hey, je bespaart ook nog eens een hoop geld vergeleken met de aanschaf van een kant-en-klare kast.

De juiste materialen kiezen

Bij het maken van je eigen boekenkast is de keuze van materialen cruciaal. Niet alleen beïnvloeden ze hoe jouw kast eruitziet, maar ook hoe stevig en duurzaam deze zal zijn.

Houtsoorten Begrijpen

Allereerst, het meest voor de hand liggende materiaal: hout. Er zijn verschillende soorten hout die je kunt gebruiken, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

 • Multiplex: Goedkoop en veelzijdig, perfect voor een eerste project.

 • Massief hout: Duurder, maar biedt een authentieke uitstraling en kan beter tegen een stootje.

Het type hout dat je kiest, hangt af van je budget en persoonlijke smaak. Als je gaat voor duurzaamheid en een klassieke look, dan is massief hout de beste keuze. Voor een meer budgetvriendelijke optie die toch goede resultaten geeft, kan multiplex een prima alternatief zijn.

Bevestigingsmaterialen En Afwerking

Naast het hout zelf heb je ook bevestigingsmaterialen nodig zoals schroeven, spijkers en eventueel scharnieren als je deuren in je boekenkast wilt. Zorg ervoor dat deze van goede kwaliteit zijn om problemen later te voorkomen.

Voor de afwerking heb je verschillende mogelijkheden:

 • Beits: Ideaal om de natuurlijke schoonheid van het hout naar voren te brengen.

 • Verf: Biedt oneindige kleurmogelijkheden, maar bedekt de natuurlijke look van het hout.

 • Lak: Beschermt het hout tegen slijtage zonder al te veel van zijn natuurlijke charme te verbergen.

Je keuze voor afwerking zal grotendeels worden geleid door het gewenste uiterlijk van jouw boekenkast. Wil je dat het natuurlijke patroon van het hout zichtbaar blijft? Dan is beits of lak waarschijnlijk wat jij zoekt. Zoek jij iets met wat meer kleur? Verf kan dan jouw beste optie zijn.

Door goed na te denken over welke materialen jij wilt gebruiken leg jij een solide basis voor jouw DIY boekenkast project. Met de juiste materialen kun jij ervoor zorgen dat jouw creatie niet alleen mooi, maar ook functioneel wordt zonder daarbij in te leveren op stijl of duurzaamheid.

Meet de ruimte op en maak een ontwerp

boekenkast maken voorbereiding

Voordat je ook maar denkt aan het aanschaffen van materialen of het inslaan van spijkers, is het cruciaal dat je goed nadenkt over waar jouw boekenkast moet komen te staan. Kijk eens goed rond in de kamer. Waar zou die perfecte plek kunnen zijn? Misschien naast de open haard of juist als roomdivider?

Bepaal de Afmetingen

Het eerste wat je moet doen, is de beschikbare ruimte opmeten. Pak je meetlint en noteer zowel de breedte als de hoogte van de ruimte waar jij je boekenkast wilt plaatsen. Vergeet niet rekening te houden met eventuele plinten of uitstekende delen aan de muur.

 • Breedte: ______ cm

 • Hoogte: _______ cm

 • Diepte (optioneel): ______ cm

Schets Jouw Ideale Boekenkast

Nu je weet hoeveel ruimte er is, kun je beginnen met schetsen. Dit hoeft geen kunstwerk te zijn; een simpele tekening met duidelijke maten volstaat. Denk na over:

 • Het aantal planken

 • De afstand tussen planken

 • Speciale secties voor grote items of decoratie

Wees Creatief: Dit is jouw kans om iets unieks te maken dat perfect bij jouw stijl past.

Overweeg Functionaliteit en Stijl

Als je ontwerpt, denk dan niet alleen aan hoe jouw boekenkast eruitziet, maar ook aan haar functionaliteit. Wil je bijvoorbeeld verstelbare plankhoogtes? Of misschien ingebouwde verlichting om bepaalde objecten uit te lichten?

Door deze factoren nu al mee te nemen in jouw ontwerp voorkom je latere teleurstelling en zorg je ervoor dat jouw boekenkast niet alleen mooi, maar ook praktisch is.

Na deze stappen gezet te hebben ben jij klaar voor de volgende fase: het selecteren van materialen die passend zijn bij jouw ontwerp en wensen.

Welk type boekenkast past bij jou?

Bij het plannen van jouw doe-het-zelf boekenkastproject is een van de eerste vragen die je jezelf stelt: welk type boekenkast past het best bij mijn ruimte en behoeften? De keuze hierin is enorm, maar laten we eens kijken naar een paar populaire opties.

Staande Boekenkast

Deze klassieker is wat de meeste mensen zich voorstellen bij een boekenkast. Een staande boekenkast kan variëren van klein en compact tot groot en imposant, afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt en hoeveel boeken je wilt opbergen. Het grote voordeel van dit type is zijn veelzijdigheid; je kunt hem overal plaatsen waar je een stukje muur vrij hebt.

Wandgemonteerde Boekenplanken

Als vloerruimte schaars is in jouw huis, kunnen wandgemonteerde planken uitkomst bieden. Ze geven niet alleen jouw muren karakter, maar besparen ook kostbare vierkante meters op de grond. Bovendien kun je met deze optie gemakkelijk creatief worden door verschillende lengtes en formaten planken te mixen voor een unieke uitstraling.

Hoekboekenkast

Perfect voor het benutten van die lastige hoekruimtes in huis, maakt de hoekboekenkast optimaal gebruik van elke centimeter. Dit ontwerp zorgt ervoor dat geen enkel stukje ruimte onbenut blijft en voegt tegelijkertijd een stijlvol element toe aan jouw kamer.

Welke keuze je ook maakt, denk altijd goed na over de functionaliteit én esthetiek. Wil je alleen boeken opbergen of ook andere items tentoonstellen? Moeten er speciale vakken of lades zijn voor kleinere objecten? Door deze vragen te beantwoorden voordat je begint met bouwen, zorg je ervoor dat jouw zelfgemaakte boekenkast niet alleen aan al jouw behoeften voldoet, maar ook nog eens perfect past bij jouw persoonlijke smaak en interieur.

Aan de slag: het bouwproces

bouwproces van een boekenkast maken

Voorbereidingen

Voordat je echt aan de slag gaat, is het essentieel om alle benodigdheden klaar te hebben liggen. Zorg dat je gereedschap in orde is en dat je genoeg materiaal hebt ingeslagen. Een zaag, hamer, boormachine, schroeven en spijkers zijn basisgereedschappen die niet mogen ontbreken. Daarnaast is een goede werkplek belangrijk; zorg voor voldoende ruimte en licht.

Het Zagen van het Hout

Het eerste echte werk begint bij het zagen van het hout volgens jouw ontwerp. Wees nauwkeurig met meten, want zoals het oude gezegde luidt: "Meten is weten." Fouten in deze fase kunnen leiden tot meer werk later of zelfs tot verspilling van materialen. Als je multiplex gebruikt, let dan op de richting van de nerf voor een mooier eindresultaat.

Assemblage

Nu komt het spannende gedeelte – het assembleren van jouw boekenkast:

 • Begin met de zijpanelen en bevestig ze aan de boven- en onderkant.

 • Schroef vervolgens de plankdragers op hun plaats als je voor verstelbare plankhoogtes hebt gekozen.

 • De achterwand kan vastgespijkerd of geschroefd worden afhankelijk van wat je steviger vindt.

Let Op: Tijdens dit proces is het cruciaal om regelmatig te controleren of alles waterpas staat.

Afwerking

De laatste stap voordat jouw creatie daadwerkelijk in gebruik genomen kan worden, betreft de afwerking:

 • Schuur alle oppervlakten zachtjes om splinters te verwijderen.

 • Kies een afwerkingsmateriaal uit zoals beits, verf of lak gebaseerd op wat past bij jouw stijl en interieur.

 • Breng meerdere dunne lagen aan voor het beste resultaat en laat voldoende drogen tussen elke laag door.

Het bouwen van een eigen boekenkast biedt veel ruimte voor persoonlijke aanpassingen tijdens elk van deze fasen. Of je nu kiest voor extra decoratieve elementen of besluit om innovatieve opbergoplossingen toe te voegen, onthoud dat dit project helemaal van jou is.

Styling van jouw boekenkast

Nu hij klaar en wellicht al gevuld is, kun je beginnen met stylen van je boekenkast. Het doel hier is niet alleen functionaliteit maar ook esthetiek. Hier zijn enkele tips om jouw boekenkast eruit te laten springen:

 • Varieer de oriëntatie van je boeken tussen horizontaal gestapeld en verticaal gelijnd voor visuele interesse.

 • Voeg persoonlijke items toe zoals foto's, souvenirs of kunstvoorwerpen tussen de boeken door.

 • Gebruik planten om wat leven toe te voegen; kleine vetplanten of luchtzuiverende planten werken goed in deze setting.

 • Bedenk een kleurenschema voor de ruggen van jouw boeken of decoratieve items om harmonie binnen jouw ruimte te creëren.

Door deze stappen te volgen, zul je merken dat jouw zelfgemaakte boekenkast niet alleen functioneel is, maar ook als een verlengstuk van jouw persoonlijkheid fungeert.

Conclusie

zelf een boekenkast bouwen

Dus je bent er klaar voor om je eigen boekenkast te maken. Met de juiste tools en een beetje geduld kun je een stuk creëren dat niet alleen praktisch is, maar ook volledig past bij jouw stijl. Vergeet niet dat elke stap, van het kiezen van het hout tot de afwerking, een kans is om iets unieks te maken. Of je nu gaat voor een strakke look met lak of een meer rustieke uitstraling met beits, het is helemaal aan jou. En als je boekenkast eenmaal staat te pronken in je kamer, gevuld met jouw favoriete boeken en persoonlijke spulletjes, zul je zien dat al die moeite het waard was. Veel klusplezier!

Veelgestelde Vragen

Wat heb je nodig om je eigen boekenkast te maken?

Je hebt de juiste gereedschappen en materialen nodig, zoals hout, zagen, schroeven en een meetlint. Daarnaast is een goede werkplek belangrijk om efficiënt te kunnen werken.

Hoe begin je met het bouwen van een boekenkast?

Begin met het snijden van het hout volgens je ontwerp. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de richting van de nerf, vooral bij het gebruik van multiplex, om de beste stabiliteit en uiterlijk te bereiken.

Hoe assembleer je de boekenkast?

Assembleer de boekenkast door de gezaagde houtstukken aan elkaar te bevestigen met behulp van schroeven en lijm. Zorg ervoor dat alles haaks en stevig vastzit.

Welke afwerkingsmaterialen kun je gebruiken voor je boekenkast?

Voor de afwerking kun je kiezen uit beits, verf of lak. Dit hangt af van de gewenste uitstraling en bescherming van de boekenkast. Schuur het hout eerst glad voor een optimaal resultaat.

Hoe kan ik mijn boekenkast persoonlijk maken?

Personaliseer je boekenkast door te kiezen voor unieke ontwerpelementen, verfkleuren of door het toevoegen van persoonlijke items, planten en boeken op verschillende manieren te arrangeren. Hiermee creëer je een kast die perfect past bij jouw stijl en interieur.

Aanbevolen blogcategorie:

Vorig artikel Zelf Een Hanglamp Maken: Eenvoudig Stappenplan
Volgend artikel Versleten meubels? Gooi niet weg, maar herstel!

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden