Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
tips voeding gezond bewaren

5 tips om voeding op een gezonde manier te bewaren

 Er kunnen allerlei redenen zijn om voedsel te bewaren. Bijvoorbeeld als je restjes over hebt van een maaltijd. Of als je extra kookt om later een kant-en-klare maaltijd te hebben. Het kan ook zijn dat je een overvloedige moestuinoogst wil benutten. Wat je reden ook is, dit zijn vijf manieren om eten langer goed te houden op een gezonde manier:

1. Luchtdicht verpakken

Als eten in contact komt met zuurstof, vormt dat een voedingsbodem voor bacteriën en andere ongewenste micro-organismen. Eén van de manieren om voedsel luchtdicht te bewaren, is een luchtdichte verpakking gebruiken. Bijvoorbeeld een diepvrieszakje waar je de lucht uit kunt drukken.

Je kunt voedsel ook vacuüm verpakken met behulp van een vacuümpomp of vacumeerapparaat. Ook een laagje olie kan het voedsel afsluiten van lucht. Net als een laagje zout water of koolbladeren, zoals bij zuurkool.

Door potjes die gevuld zijn met jam of ander voedsel te verhitten, kun je de lucht eveneens laten verdwijnen. Door verhitting ontstaat er namelijk stoom, waarna je een steriel vacuüm overhoudt.

2. Vocht eruit

Micro-organismen hebben vocht nodig om te leven. Als je voedsel droogt, dan maak je het dus onmogelijk voor bacteriën om zichzelf in stand te houden. Een bekend voorbeeld van het drogen van voedsel vind je in gedroogde kruiden.

Ook groenten en fruit kun je drogen. Denk maar aan gedroogde appeltjes. Dit kun je doen in een speciale droogoven, maar ook een gewone oven en zelfs een airfryer volstaan om vocht uit het voedsel te onttrekken.

3. Verhitten

Verhitting is een gezonde manier om voedsel langer houdbaar te maken. Voedsel blancheren of koken op hoge temperatuur brengt alle enzymatische activiteit tot stilstand en doet hetzelfde met vrijwel alle micro-organismen.

Hoe zuurder het voedsel, hoe beter verhitting werkt als het gaat om het vernietigen van micro-organismen. Denk bijvoorbeeld aan fruit dat je langer houdbaar kunt maken door er jam van te koken. Om de houdbaarheid te garanderen, dient de jam in uitgekookte en luchtdicht af te sluiten potjes te worden bewaard.

Luchtdicht verpakken bereik je door de jam na het vullen van de potjes op zijn kop te laten afkoelen. Suiker wordt ook vaak toegevoegd als conserveringsmiddel, maar dat is minder gezond.

4. In het zuur of zout

Zuur of zout in hoge concentratie helpt ook om voedsel langer houdbaar te maken. Bacteriën en enzymen hebben immers geen kans in een zure of zoute omgeving. Ook alcohol is een manier om voedsel te bewaren, maar dit is minder gezond.

5. In de vriezer

voeding gezond bewaren vriezer

Hoe kouder de voeding, hoe langzamer het voedsel achteruit gaat. De activiteit van bacteriën en schimmels neemt immers af met de toenemende kou. Bij erge vrieskou stopt deze activiteit zelfs volledig. Dan moet de vriezer wel op -18 graden Celsius staan.

De enzymen in het voedsel blijven nog wel actief als je het eten in de vriezer stopt, hoewel er veel minder activiteit is dan wanneer je voeding op kamertemperatuur bewaart. Om deze activiteit helemaal te stoppen, moet het voedsel nog wel een bewerking ondergaan.

Als het gaat om groenten, kun je deze het beste even blancheren in gekookt water om de enzymatische activiteit tot staan te brengen. Kruiden kun je het beste in olie bewaren en fruit zou je met suiker moeten besprenkelen om de enzymen een halt toe te roepen. De laatste optie is voor je gezondheid overigens niet de beste.

In de vriezer kun je sommige voedingsmiddelen tot wel een aantal maanden bewaren. Niet alle voeding leent zich echter voor de vriezer. Gekookte aardappels bijvoorbeeld worden er niet beter op als je ze in de vriezer bewaart.

Het voordeel van de vriezer is dat waardevolle vitamines en mineralen, zoals vitamine C en magnesium, behoorlijk goed behouden blijven. Zo behoudt de voeding zijn voedingswaarde en dat is heel gezond.

Wil je meer weten over gezond leven, kijk dan hier.

Aanbevolen blogcategorie:

Vorig artikel Welke voedingsstoffen moet een mens dagelijks binnenkrijgen?
Volgend artikel Waarom slaap belangrijk is voor lichaam en geest

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden