Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
kosten bij appartement kopen

5 soorten kosten bij de aankoop van een appartement

Welke kosten zijn er allemaal verbonden aan het kopen van een appartement? Naast de aankoopprijs zijn er ook extra kosten waar je rekening mee moet houden.

In dit artikel zullen we ze allemaal bespreken, zodat je geen verrassingen tegenkomt. Dus, wil jij een appartement kopen Nijmegen of in een andere stad? Bereid je dan goed voor en lees verder!

Aankoopprijs

De prijs van een appartement wordt vaak bepaald door de verkoper en kan onderhandelbaar zijn. Je kunt minder of meer bieden dan de vraagprijs, afhankelijk van factoren zoals de conditie van de woning en de situatie op de markt. Maar je wilt natuurlijk nooit meer bieden dan je financieel kunt dragen.

Plan een afspraak bij de bank om te kijken hoeveel hypotheek je kunt krijgen met het inkomen dat je hebt. Dit kan verschillend zijn en afhankelijk van het feit of je in loondienst bent of eigen ondernemer.

Kosten voor schatting

Voordat een bank een hypotheek verstrekt, vragen de meeste banken om een schatting van de waarde van het appartement. Dit is om te garanderen dat de waarde van het appartement minstens gelijk is aan het geleende bedrag.

De kosten voor deze schatting verschillen per bank en kunnen dossierkosten en kosten voor overbruggingskredieten omvatten. Let hier dus zeker even op.

Notariskosten

Notariskosten appartement

Notariskosten bestaan uit diverse belastingen die moeten worden betaald bij de aanschaf van een nieuw appartement. Denk aan registratierechten die aan de overheid moeten worden betaald bij het registreren van de aankoopakte. De hoogte van deze kosten kan aanzienlijk zijn en varieert per regio.

Over het algemeen variëren de totale notariskosten tussen € 800,- en € 1900,- euro. In sommige gevallen zijn de kosten voor de notaris bij het kopen van een appartement echter fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je deze kosten van je inkomsten mag aftrekken.

Verborgen kosten

Naast de eerder genoemde kosten zijn er nog extra kosten die vaak over het hoofd worden gezien. Deze omvatten verplichte uitgaven zoals een brandverzekering, gemeentebelastingen en jaarlijkse onroerende voorheffing. Optionele uitgaven zoals renovatiekosten of extra verzekeringen zijn ook mogelijk.

Aftrekbare kosten

Bepaalde kosten die je maakt bij het kopen van een appartement in Nederland zijn fiscaal aftrekbaar. Dit omvat onder andere advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur, notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte, taxatiekosten voor het verkrijgen van de lening, borgtochtprovisie NHG en bij nieuwbouwwoningen ook de bouwrente na het tekenen van het voorlopig koopcontract maar voor het tekenen van de hypotheekakte.

Je kunt deze aftrekbare kosten in één keer aftrekken in de belastingaangifte van het jaar waarin ze zijn gemaakt.

Aanbevolen blogcategorie:

Vorig artikel Hoe kun je je huis inrichten om het beter te verkopen?
Volgend artikel Het begin van je eigen huis creëren: een huis kopen

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden