Doorgaan naar inhoud
maak je woonkamer gezellig 9 tips

Hoe maak ik mijn woonkamer gezelliger?

Kan jouw woonkamer wel wat meer gezelligheid gebruiken, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Dan ben je aan het juiste adres, want in dit artikel geven we negen handige tips voor het toevoegen van gezelligheid aan de woonkamer op een makkelijke manier.

9 Ideeën om je woonkamer knusser en gezelliger te maken

1. Maximaal effect met vloerkleden

Vloerkleden zijn misschien wel de makkelijkste manier om een ruimte een warme uitstraling te geven, ongeacht de vloer die je hebt. Ze zijn ook erg handig om een ruimte op te delen in specifieke gedeelten. Denk aan een leeshoek of een zitgedeelte. Met name als je een grote woonkamer of leefruimte hebt, is het toevoegen van meerdere middelgrote vloerkleden een multifunctionele manier om je woonkamer te pimpen.

2. Draperende gordijnen

Net als vloerkleden geven ook stoffen gordijnen een gevoel van knusheid en gezelligheid. Zelfs als je andere raambekleding hebt kun je gordijnen toevoegen voor de sier, puur om de woonkamer sfeervol te maken. Kies bij voorkeur voor gordijnen die eigenlijk te lang zijn, waardoor ze over de vloer draperen. Als je een hoog plafond hebt is het een geweldig idee om de gordijnen van boven tot onder de muur te laten bedekken, waarbij je de wand onderbreekt.

Houd ook rekening met de sfeer die je wil creëren bij het uitkiezen van de kleur. Gordijnen in warme kleuren zorgen namelijk voor nog meer gezelligheid, waarbij je kunt denken aan aardse tinten of kleuren met een oranje, rode, gele of roze ondertoon. Grijstinten of kleuren met een koele ondertoon zorgen juist voor een koele uitstraling en komen minder warm over.

3. Meerdere lichtbronnen

Het toevoegen van verlichting aan de woonkamer is iets waar je wellicht niet meteen aan denkt, maar het is een eenvoudige methode met een groots effect. Verlichting doet namelijk ontzettend veel op het gebied van sfeer, waarbij je het beste kiest voor meerdere lichtbronnen met een zachte verlichting. Voeg eventueel (led) kaarsen, led strips of lichtsnoeren toe, en kies als het mogelijk is voor verlichting die je kunt dimmen.

4. Wees plantaardig

woonkamer gezellig maken planten

Planten toevoegen aan een ruimte is een simpele manier om je woonkamer gezellig te maken, waarbij je ontzettend veel keuze hebt. Denk aan hangplanten, een grote pot of juist een rekje met meerdere kleine plantjes. Elementen van buiten naar binnen halen is een geweldige manier om je woonkamer op te leuken.

5. Berg kleden niet op

Veel mensen bergen hun plaids en kleden op als ze niet gebruikt worden, maar je kunt ze ook draperen over de bank of een stoel voor wat extra gezelligheid en warmte. Houd bij het kopen van een plaid rekening met de sfeer die je wilt uitstralen en kies een kleur waar je een warm gevoel bij krijgt. Je kunt natuurlijk ook de kringloopwinkel in duiken in de hoop een unieke vondst te vinden, om je woonkamer wat extra cachet te geven.

6. Laagjes van textuur

Een warme woonkamer is te behalen door het toevoegen van verschillende soorten texturen, waardoor je een soort spanning creëert. Denk aan het mixen van meerdere soorten materialen, zoals een grof gebreide deken met elegante velvet sierkussens. Ook qua kleuren kun je best voor wat contrast kiezen, waarbij ook hier warme kleuren zorgen voor de meeste gezelligheid. 

7. Gezelligheid gaat door de neus

Maak gebruik van al je zintuigen voor het creëren van een sfeervolle woonkamer, waaronder het toevoegen van een heerlijke geur die je van binnenuit een warm gevoel geeft. Je kunt dit doen met geurstokjes, aroma diffusers of met geurkaarsen. Het kiezen van een geur is heel persoonlijk, maar een aantal voorbeelden van “warme” geuren zijn bergamot, amber en vanille.

8. Een warm gevoel

woonkamer gezellig maken

Een woonkamer kan nog zo gezellig zijn, als het koud aanvoelt is het moeilijk om je te ontspannen. Door te kiezen voor stoffen materialen (vloerkleden, plaids, kussens) en de juiste raambekleding (dikke gordijnen) kun je de warmte beter binnenhouden. Maar ook het gevoel van warmte doet een hoop, waardoor een elektrische houtkachel bijvoorbeeld zorgt voor een grote dosis gezelligheid en letterlijk extra warmte geeft aan je woonkamer.

9. Wanddecoratie

Wanddecoratie is een leuke en creatieve manier om je woonkamer een totaal andere sfeer te geven, waarbij je jouw creatieve kant kunt laten zien. Maak zelf een kunstwerk, lijst een poster in uit een tijdschrift, struin rommelmarkten af naar een geweldig schilderij, of laat je vakantiefoto naar een warme bestemming afdrukken. Kies voor beelden die jou een gezellig gevoel geven en een lach op je gezicht doen verschijnen.

Aanbevolen blogcategorie:

Vorig artikel Alles dat je moet weten over tapijttegels
Volgend artikel Een unieke uitstraling met bedrukte lampenkappen

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden