Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
Meer Licht op Zolder

Meer licht op zolder met deze tips

Bij een zolder denk je al snel aan een hele donkere ruimte. En vaak is dat ook zo, want het is het bovenste gedeelte van het huis met vaak maar één dakraam. Maar er zijn wel mogelijkheden om je zolder lichter te maken. In dit artikelen geven we je een aantal tips om meer licht op zolder te krijgen. 

1. Lichte kleuren gebruiken

Een hele ‘eenvoudige’ manier om meer licht op zolder te creëren is door gebruik te maken van lichte kleuren. En denk dan niet alleen aan de kleuren op de muur, maar ook op de vloer en het plafond. Dit zorgt er automatisch voor dat de ruimte een stuk lichter en ruimtelijker lijkt. Denk aan lichte kleuren zoals wit, crème, lichtgrijs of pasteltinten.

2. De zolder herinrichten

Als je zolder heel vol staat, dan lijkt deze automatisch al donkerder. Een goede reden om eens te kijken naar het herinrichten van de ruimte. Denk aan andere (lichtere) meubels of misschien wel het wegdoen van het aantal kasten en spullen.

Lees ook het artikel met tips voor het inrichten van je zolder

3. Dakramen toevoegen

Grote kans dat je een dakraam op zolder hebt. Kijk eens naar de mogelijkheden voor het vervangen van dit dakraam door een grotere variant of misschien wel het toevoegen van een extra dakraam.

Zo zijn er 3in1 of 2in1 Velux dakramen met, zoals de naam al zegt, drie ramen of twee ramen in één kozijn. Dat levert een aanzienlijke hoeveelheid extra daglicht op.

4. Een dakkapel installeren

Naast het installeren van nieuwe of extra dakramen, kun je ook overwegen om een dakkapel te installeren op zolder. Op die manier creëer je niet alleen meer licht op zolder, maar ook extra ruimte. Twee vliegen in één klap.  

5. Slimme verlichting installeren

Hoewel natuurlijke verlichting het meest ideaal is, is dat op zolder niet altijd eenvoudig te realiseren. En dan kan een goed lichtplan met slimme verlichting helpen om toch voldoende licht op zolder te krijgen. Een simpele lichtslang kan al heel veel doen voor de ruimte.

En daarnaast kun je nog kiezen voor een aantal heldere spotjes of sfeerverlichting om de zolder verder aan te kleden. Of check deze voorbeelden op Pinterest voor meer inspiratie voor zolderverlichting. 

6. Spiegels ophangen

Heb je de verlichting en eventuele dakramen geinstalleerd? Dan kun je met behulp van spiegels het licht weerkaatsen en de ruimte nog lichter en helderder maken. Denk daarbij aan een slimme plaatsing van spiegels tegenover het dakraam, zodat je het natuurlijke licht zoveel mogelijk kunt verspreiden.

Gebruik de bovenstaande tips om meer licht op zolder te krijgen en maak zo van deze ruimte ook een hele fijne ruimte om tijd door te brengen.

Vorig artikel Hoe je het thuisgevoel in je woning kunt vergroten
Volgend artikel Trendy TV-meubels: Hoe combineer je functionaliteit met stijl?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden