Doorgaan naar inhoud
duurzame kerstversiering 5 tips

Tijd om de kerstversiering op te hangen! Dit zijn vijf tips voor een duurzame kerstversiering

Kerst staat voor de deur! Het is daarom weer tijd om de kerstversiering van zolder te halen en om de kerst muziek weer door de boxen te draaien. Veel kerstversiering is gemaakt van slechte kwaliteit plastic, daarom is het een goed idee om te kiezen voor duurzame kerst decoratie.

Hierdoor gaat de kerstversiering langer mee en is het ook nog eens beter voor het milieu. Maar hoe zorg je ervoor dat de natuurlijke kerstversiering niet minder doet op de algehele sfeer? In dit artikel delen we daarom vijf duurzame kerstdecoraties die deze kerst sfeer zullen omtoveren. 

Kies voor LED-lichten

Een gemakkelijke strategie om je kerstversiering te verduurzamen, is om te kiezen voor Led kerstverlichting. Deze verlichtingselementen consumeren een stuk minder energie dan oude gloeilampen en hebben een lange levensduur.

Ze zijn beschikbaar in een scala aan kleuren en ontwerpen, waardoor je genoeg keuze hebt om voor een feestelijke sfeer te zorgen. LED-lichten zijn wellicht iets prijziger wanneer je ze koopt, maar je zult wel besparen op de energiekosten op lange termijn. 

Gebruik zonne-energie

Een alternatieve milieubewuste keuze is het gebruik van zonne-energie voor je kerstverlichting. Tegenwoordig worden er verschillende solar-verlichting pakketten aangeboden om je huis en tuin te decoreren.

Deze lampen laden zichzelf op gedurende de dag met zonne-energie en gaan automatisch aan wanneer het donker wordt. Dit betekent dat je geen elektriciteit hoeft te gebruiken, waardoor je geen energiekosten hebt aan de kerstverlichting.

Solar-verlichting pakketten zijn vaak verkrijgbaar in diverse kleuren, hierdoor kunnen ze een gezellige sfeer en milieuvriendelijke draai geven aan je kerst decor.

Recycle oude kerstverlichting

Voordat je nieuwe kerstverlichting aanschaft, kijk eerst even goed naar de kerstversiering van vorig jaar en hergebruik wat nog goed is. Misschien dat er een aantal dingen vervangen moeten worden, maar dit is alsnog  voordeliger en duurzamer dan nieuwe decoratie te kopen.

Controleer ook of je verlichting nog voldoet aan de veiligheidsnormen en of er geen defecten zijn. Indien je wel nieuwe verlichting aanschaft, overweeg dan je oude verlichting te doneren aan een liefdadigheidsorganisatie of op de juiste wijze te recycleren.

Voeg timers of bewegingssensoren toe

Het is gemakkelijk om te vergeten je kerstverlichting uit te schakelen, vooral bij een hectische levensstijl. Hierdoor kan de energierekening onnodig hoger worden. Om dit te vermijden, kun je gebruikmaken van timers of bewegingssensoren.

Timers stellen je in staat de verlichting op een specifiek moment te activeren en deactiveren, zodat je niet vergeet ze uit te zetten. Bewegingssensoren activeren de verlichting enkel bij gedetecteerde beweging, wat energieverspilling tegenwerkt.

Kies voor duurzame materialen

Naast de keuze voor duurzame verlichting, kun je er ook voor kiezen om duurzame kerstversiering toe te voegen aan de decoratie. Kies voor decoraties van gerecycled materiaal of natuurlijke grondstoffen zoals hout, bamboe of jute. Vermijd plastic en andere niet-biologisch afbreekbare materialen.

Ga voor een wandeling door het bos en vindt natuurlijke decoraties die passen bij de kerstversiering! Door te kiezen voor duurzame materialen draag je bij aan afvalreductie en het behoud van natuurlijke bronnen.

Aanbevolen blogcategorie:

Vorig artikel Hoe je je huis op orde houdt met gepersonaliseerde tools
Volgend artikel Droge huid in de winter: zo voorkom je het!

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden