Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
Hoe led-verlichting bijdraagt aan een duurzamere toekomst

Hoe led-verlichting bijdraagt aan een duurzamere toekomst

Je hebt vast wel eens van Led spots gehoord. Die kleine lampjes die overal gebruikt worden. In onze huizen, op school, in winkels en zelfs op straat.

Ze zijn er in alle soorten en maten en ze hebben één groot voordeel ten opzichte van traditionele lampen. Ze verbruiken veel minder energie. En dat is goed voor het milieu. Want minder energie betekent minder CO2-uitstoot en dat is weer goed voor de aarde.

Maar er is nog een voordeel. Led spots gaan ook veel langer mee. Dat betekent dat we minder vaak nieuwe lampen hoeven te kopen en dus minder grondstoffen verbruiken.

Led-verlichting en duurzaamheid

Als we het hebben over duurzaamheid, dan praten we vaak over het verminderen van onze CO2-uitstoot. En daar draagt led-verlichting flink aan bij. Led-lampen gebruiken tot 90% minder energie dan traditionele gloeilampen.

Dat betekent een enorme besparing op energie en dus ook op de uitstoot van CO2. Maar duurzaamheid gaat ook over het verantwoord omgaan met grondstoffen. En ook hier scoort led-verlichting goed.

De lampen gaan namelijk veel langer mee en dat betekent minder afval en minder gebruik van grondstoffen. Bovendien kunnen led-lampen aan het einde van hun levensduur vaak gerecycled worden. Dat betekent dat de grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden.

Het verhaal van de led tl lamp

En dan is er nog de Led TL Lamp. Misschien heb je die wel eens gezien op school of op kantoor. Ze zijn een stuk groter dan de kleine led spots, maar ze hebben dezelfde voordelen.

Ook zij gebruiken veel minder energie en gaan langer mee dan traditionele TL-lampen. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Want minder energie verbruiken betekent minder betalen voor je energierekening.

Bovendien hoeven de lampen minder vaak vervangen te worden en dat bespaart ook kosten. En net als andere led-lampen kunnen ook led TL lampen vaak gerecycled worden aan het einde van hun levensduur. Zo dragen ook zij bij aan een duurzamere toekomst.

Besparing door overgang naar LED-verlichting

Besparing door overgang naar LED-verlichting

De overstap van traditionele gloeilampen of halogeenlampen naar LED-verlichting kan aanzienlijke besparingen opleveren op uw elektriciteitsrekening.

Laten we eens kijken hoe deze besparing tot stand komt en wat het gemiddelde besparingsbedrag over een jaar zou kunnen zijn.

Energie-efficiëntie

LED-verlichting staat bekend om zijn hoge energie-efficiëntie. Een LED-lamp verbruikt gemiddeld 80-90% minder energie dan een traditionele gloeilamp om dezelfde hoeveelheid licht te produceren.

Bijvoorbeeld, waar een gloeilamp 60 watt zou kunnen verbruiken om een kamer te verlichten, zou een vergelijkbare LED-lamp datzelfde licht kunnen produceren met slechts 6 tot 10 watt.

Jaarlijkse besparing

Laten we een eenvoudig rekenvoorbeeld nemen. Stel dat een huishouden gemiddeld 10 lampen heeft die elk 3 uur per dag branden.

Traditionele gloeilamp:

10 lampen x 60 watt x 3 uur/dag = 1800 wattuur of 1,8 kWh per dag.

Over een jaar: 1,8 kWh x 365 dagen = 657 kWh per jaar.

LED-lamp:

10 lampen x 10 watt x 3 uur/dag = 300 wattuur of 0,3 kWh per dag.

Over een jaar: 0,3 kWh x 365 dagen = 109,5 kWh per jaar.

Dit betekent een jaarlijkse besparing van 547,5 kWh. Afhankelijk van uw elektriciteitstarief, wat per regio en aanbieder kan variëren, kunt u deze besparing omzetten in een geldbedrag.

Als we uitgaan van een gemiddeld tarief van €0,22 per kWh, dan is de jaarlijkse besparing:

547,5 kWh x €0,22 = €120,45.

Aanbevolen leesmateriaal:

Vorig artikel Het ultieme Feestaccessoire: De Functies en Voordelen van een Photobooth
Volgend artikel Deze final touches maken je woning helemaal af

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden