Doorgaan naar inhoud
Bijzondere plaatsen voor een groen dak

Bijzondere plaatsen voor een groen dak

In de meeste gevallen wordt een groen dak geplaatst op een plat dak van een huis of een schuin aflopend dak. Maar wist je dat een groen dak eigenlijk op veel meer verschillende plaatsen neergezet kan worden? Om je van wat inspiratie te voorzien gaan we daarom wat van deze mogelijkheden met je doornemen.

groen dak op een veranda

Groen dak op een veranda

Een leuke plaats voor een groen dak is onder andere de veranda. Een veranda is een overkapping die aan het huis vast wordt geplaatst waarmee je extra leefruimte creëert. Een veranda is zo bijzonder omdat je daarmee de tuin en het binnenleven met elkaar combineert. Zo geniet je, al dan niet met een verwarming, gedurende vier seizoenen van je tuin in plaats van enkel in de lente en in de zomer. 

Met een groen dak op de veranda wordt het helemaal een feest. Extra biodiversiteit in je tuin en extra leefruimte gecombineerd. Met de juiste dakbelasting kun je kiezen voor verschillende groendaken waarmee uiteenlopende soorten groen op groeien. 

Groen dak op een overkapping

Je kunt je groene dak, of sedum dak, ook laten plaatsen op een overkapping. In tegenstelling tot een overkapping staat een overkapping achterin de tuin. De overkapping kan open of gesloten zijn middels een glazen schuifwand. Wanneer je de overkapping wil bekleden met sedum of een andere soort groen dak, dan kun je ervoor kiezen om de overkapping zo te laten bouwen dat de dakbelasting het ook daadwerkelijk aankan. 

Het is dus geen slecht idee om van te voren alvast te bedenken of je een groen dak zou willen en wat voor groen dak het dan zou moeten worden. Er zitten namelijk nogal wat verschillen in de dakbelastingen van de verschillende soorten groen daken. 

Kliko ombouw groen dak

Wist je dat er ook nog veel gekkere plekken zijn om een groen dak op te plaatsen? Zo hebben we laatst gezien dat je zelfs een groen dakje zou kunnen plaatsen op een kliko ombouw. Je weet wel, zo’n kast waar je kliko’s in kunt schuiven en die je mooi kunt afsluiten om het geheel netjes te houden. 

Een klein groen dakje op zo’n kliko ombouw kan het geheel flink opfleuren en de tuin daarnaast nog eens extra vergroenen waardoor je én jezelf en de wereld een stukje verder helpt. 

Plaats een groen dak op je schuurtje

Plaats een groen dak op je schuurtje

Zie je het al voor je? Een prachtig houten schuurtje met daarop een mos-sedum dak? Je zou zelfs kunnen overwegen om op het dak een ander groen dak te plaatsen in de vorm van van het burts & bees groen dak zodat vlinders en bijen de weg naar je tuin weten te vinden in de lente en in de zomer. 

Of het vogeldak, waarom je een ware broedplaats voor vogels creëert en waarop zij heerlijk kunnen baden, eten en broeden. Kortom, zoveel daken zoveel wensen. Er is voor een ieder wat wils. 

Aanbevolen leesmateriaal:

Vorig artikel Lichtgewicht sedumdak

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden