Doorgaan naar inhoud
spiegel-ophangen

Hoe hang je een spiegel op? Een stap-voor-stap handleiding

Het ophangen van een spiegel kan zowel een praktische als een decoratieve toevoeging zijn aan je woning. Of je nu een kleine, decoratieve spiegel ophangt of een grote passpiegel, het is belangrijk dat je dit zorgvuldig en veilig doet.

Met deze stap-voor-stap handleiding help ik je op weg om je spiegel perfect op te hangen.

De voorbereiding: wat heb je nodig om een spiegel te bevestigen?

Voordat je begint met het daadwerkelijke ophangen, is een goede voorbereiding cruciaal. Je hebt de juiste materialen en gereedschappen nodig, en natuurlijk een spiegel. Maar hoe begin je en waar moet je allemaal aan denken? 

Kies de juiste plek voor je spiegel

Het kiezen van de juiste locatie voor je spiegel is niet alleen belangrijk voor de functionaliteit, maar ook voor de sfeer in je kamer. Denk na over wat je wilt reflecteren en wat het doel van de spiegel is.

Is het om een ruimte groter te laten lijken, om meer licht te creëren of puur voor functioneel gebruik, zoals in de hal of badkamer? Houd ook rekening met de hoogte; de centrale punt van de spiegel zou op ooghoogte moeten zijn.

Bovendien is het essentieel om te controleren of er geen leidingen of kabels lopen op de plek waar je wilt boren.

Materialen en gereedschappen: een checklist

Zorg dat je de volgende materialen en gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint: 

 • Meetlint of rolmaat: voor het opmeten van de plek en het bepalen van de hoogte.
 • Potlood: om aftekeningen te maken waar je moet boren.
 • Waterpas: om ervoor te zorgen dat je spiegel recht hangt.
 • Boormachine: afhankelijk van het soort muur kies je de juiste boor.
 • Pluggen en schroeven: kies de maat afhankelijk van het gewicht van de spiegel en het type muur.
 • Schroevendraaier: voor het vastdraaien van de schroeven.
 • Beschermende handschoenen: om je handen te beschermen en meer grip te hebben.
 • Veiligheidsbril: om je ogen te beschermen tijdens het boren.

Door alles van tevoren klaar te leggen, voorkom je dat je midden in het proces iets mist.

In de volgende secties gaan we in op het meetproces, het boren en het uiteindelijke ophangen van de spiegel. Zo zorg je voor een veilige en stevige plaatsing die niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch bijdraagt aan je interieur.

Stap 1: Bepaal de positie van je spiegel aan de muur

zware spiegel ophangen

Voordat je begint met het boren van gaten en het slaan van spijkers, is het van essentieel belang om de positie van je spiegel zorgvuldig uit te kiezen. Dit bepaalt niet alleen de functionaliteit maar ook de invloed van de spiegel op de uitstraling van je kamer. 

De hoogte van de spiegel: enkele praktische tips

De hoogte waarop je een spiegel ophangt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gebruik en de locatie. Hier zijn een paar tips om de ideale hoogte te bepalen:

 • Voor functioneel gebruik: Hang de spiegel zodanig dat het midden van de spiegel op ooghoogte is. Voor de meeste mensen is dat ongeveer 160 centimeter boven de vloer. 
 • Boven meubilair: Wanneer je de spiegel boven een meubelstuk hangt, zoals een dressoir of een wastafel, zorg dan voor ongeveer 15 tot 20 centimeter ruimte tussen het meubel en de onderkant van de spiegel. 
 • In een ruimte zonder meubels: Als de spiegel in een hal of op een andere lege muur komt, kun je de spiegel iets lager hangen om meer verbinding met de ruimte te creëren.

Het uitlijnen van de spiegel: hoe doe je dat?

Een goed uitgelijnde spiegel is cruciaal voor zowel de uitstraling als het praktische gebruik. Hier zijn stappen om ervoor te zorgen dat je spiegel perfect recht hangt:

 • Gebruik een waterpas: Meet de gewenste hoogte vanaf de vloer en maak een lichte markering op de muur. Gebruik vervolgens een waterpas om een rechte lijn te trekken over de breedte van de spiegel.
 • Markeringen: Zet op de uitgelijnde lijn markeringen waar de ophangpunten van de spiegel moeten komen. Dit is vooral belangrijk als je spiegel meerdere bevestigingspunten heeft. 
 • Dubbelcheck: Meet alles nog een keer na voordat je gaat boren om zeker te zijn dat alles recht en uitgelijnd is. Een kleine afwijking kan al voor een scheefhangende spiegel zorgen.

Door de tijd te nemen om de juiste positie te bepalen, voorkom je fouten en zorg je voor een mooi eindresultaat. In de volgende stap gaan we in op hoe je de muur klaarmaakt voor het ophangen van je spiegel.

Stap 2: De muur voorbereiden voor het ophangen van je spiegel

ophangen spiegel

Een goede voorbereiding van de muur is essentieel voor een stevige en veilige bevestiging van je spiegel. Afhankelijk van het type muur waarop je de spiegel gaat ophangen, zul je verschillende bevestigingstechnieken moeten toepassen.

Soorten muren en de beste bevestigingstechnieken

Verschillende muursoorten vereisen verschillende soorten bevestigingsmaterialen:

 • Gipsplaten: Voor gipsplaten zijn er speciale gipsplaatpluggen die zich vastzetten achter de wand. Zorg dat je pluggen en schroeven gebruikt die geschikt zijn voor het gewicht van je spiegel.
 • Baksteen of beton: Bij deze muren zul je sterke pluggen moeten gebruiken die uitbreiden in het boorgat om de schroef stevig vast te zetten.
 • Houten muren: Als je in hout boort, kun je vaak volstaan met een stevige schroef die direct in het hout wordt gedraaid.

Denk aan de draagkracht van de muur en het gewicht van de spiegel bij het kiezen van je bevestigingsmaterialen.

Boorgaten markeren en boren: een nauwkeurig proces

Het correct markeren en boren van de boorgaten is cruciaal voor het recht en veilig ophangen van je spiegel:

 • Markeren: Gebruik de afgetekende lijn en markeringen die je bij het uitlijnen hebt gemaakt om te bepalen waar de gaten moeten komen. 
 • Boorkeuze: Kies een boor die geschikt is voor het type muur. Bij gipsplaat gebruik je een andere boor dan bij baksteen of beton.
 • Boren: Boor langzaam en gestaag om te voorkomen dat je de muur beschadigt. Gebruik indien nodig een klopboorfunctie voor harde muren.
 • Stof verwijderen: Zorg ervoor dat je het stof uit de geboorde gaten verwijdert voordat je de pluggen plaatst.

Het is ook verstandig om beschermende kleding te dragen, zoals een veiligheidsbril en een stofmasker, tijdens het boren. Nadat de gaten geboord zijn en de pluggen geplaatst, ben je klaar om de spiegel daadwerkelijk op te hangen. Dit wordt uitgelegd in de volgende stap van deze handleiding.

Stap 3: De spiegel veilig en stevig ophangen

spiegel ophangen aan muur

Nu je muur klaar is, wordt het tijd om de spiegel daadwerkelijk op te hangen. Het is belangrijk dat je dit zorgvuldig en veilig doet, zodat je spiegel niet alleen recht hangt, maar ook niet van de muur kan vallen.

Bevestigingsmaterialen: welke opties zijn er?

Er is een verscheidenheid aan bevestigingsmaterialen beschikbaar, afhankelijk van het gewicht van je spiegel en het type muur: 

 • Schroeven en pluggen: Dit is de meest gebruikelijke methode voor het ophangen van spiegels. Zorg dat de schroeven lang genoeg zijn om door de pluggen in de muur te gaan voor maximale stevigheid.
 • Ophangbeugels: Voor zwaardere spiegels zijn ophangbeugels een goede optie. Deze verdelen het gewicht gelijkmatig over de beugels.
 • Lijm: Bij kleinere en lichtere spiegels kan speciale montagekit een optie zijn, vooral op gladde oppervlaktes zoals tegels.
 • Spiegeltape: Dit is een dubbelzijdige tape die speciaal ontworpen is om spiegels op te hangen. Het is echter alleen aan te raden voor lichte spiegels.

Zorg voor extra ondersteuning bij zware spiegels

Voor het ophangen van zware spiegels heb je extra maatregelen nodig:

 • Ophangrails: Deze worden vaak gebruikt bij grote, zware spiegels. Ze verdelen het gewicht over een groter oppervlak van de muur. 
 • Zekeringsdraad: Gebruik zekeringsdraad in combinatie met ophanghaken voor een dubbele beveiliging.
 • Ankerpunten: Voor extra zware spiegels moet je mogelijk ankerpunten in de muur installeren om te zorgen dat de spiegel niet naar beneden komt.

Voordat je de spiegel ophangt, controleer je dubbel of alle bevestigingsmaterialen stevig in de muur zijn geplaatst en of ze het gewicht kunnen dragen. Hierna ben je klaar om de spiegel op de beoogde plek te hangen en te genieten van je werk. In de volgende sectie behandelen we de finishing touch voor je perfect opgehangen spiegel.

Stap 4: De afwerking voor een perfect opgehangen spiegel

grote spiegel ophangen

Het ophangen van een spiegel is meer dan alleen een kwestie van bevestigen en klaar. De afwerking maakt het verschil tussen een spiegel die functioneel is en een die ook bijdraagt aan de esthetiek van je ruimte. 

Controleer de stabiliteit van de spiegel

Na het ophangen van de spiegel is het belangrijk om te controleren of deze goed vastzit:

 • Schudtest: Geef de spiegel voorzichtig een paar kleine schudjes om te controleren op beweging. Er mag geen speling zijn tussen de spiegel en de muur.
 • Nivelleren: Kijk nogmaals of je spiegel perfect waterpas hangt. Gebruik indien nodig kleine, verstelbare ophangsystemen om kleine aanpassingen te maken.
 • Laatste controle: Ga vanuit verschillende hoeken na of de spiegel overal gelijkmatig van de muur af staat en of er geen oneffenheden zichtbaar zijn.

Afwerkingsdetails voor een professionele uitstraling

De kleine details kunnen een groot verschil maken in hoe je spiegel eruitziet:

 • Afdekkapjes: Plaats afdekkapjes over zichtbare schroeven om een schone en afgewerkte look te geven. 
 • Randafwerking: Als je spiegel geen lijst heeft, overweeg dan het gebruik van een randafwerking om scherpe randen te bedekken en het ontwerp te completeren. 
 • Reiniging: Verwijder vingerafdrukken, stof en spetters van de spiegel met een geschikte glasreiniger voor een glanzende en streeploze afwerking.

Met deze laatste stappen geef je jouw spiegel niet alleen de ondersteuning die het nodig heeft, maar zorg je ook voor een afwerking die het geheel er professioneel uit laat zien. Je spiegel hangt nu niet alleen veilig aan de muur, maar is ook een verrijking voor je interieur.

Veelvoorkomende valkuilen en hoe deze te vermijden bij het ophangen van een spiegel

ophangen zware spiegel

Het ophangen van een spiegel lijkt misschien simpel, maar er zijn veelvoorkomende fouten die je gemakkelijk kunt maken. Door deze valkuilen te kennen, kun je ze vermijden en zorg je voor een veilig en esthetisch aangenaam resultaat.

Voorkom barsten en beschadigingen

Spiegels zijn kwetsbaar. Hier zijn enkele tips om schade te voorkomen:

 • Zachte ondergrond: Leg de spiegel altijd op een zachte ondergrond als je deze voorbereidt om op te hangen.
 • Gereedschapsgebruik: Gebruik het juiste gereedschap en zorg dat je niet uitschiet met een boor of schroevendraaier.
 • Tiltechniek: Til grote spiegels met twee personen op om de kans op buigen en breken te verminderen.
 • Boorvoorzichtigheid: Boor voorzichtig om trillingen te verminderen die barsten in de spiegel kunnen veroorzaken.

Tips om je spiegel recht te hangen

Een scheef hangende spiegel kan het hele uiterlijk van je ruimte verstoren. Hier is hoe je dit kunt voorkomen:

 • Waterpas: Gebruik altijd een waterpas om te zorgen dat je spiegel recht hangt.
 • Meetlint: Meet afstanden vanuit meerdere punten op de muur om zeker te zijn van symmetrie.
 • Markeringen: Gebruik een potlood om markeringen op de muur te zetten voordat je gaat boren.
 • Dubbelcheck: Controleer alle metingen en markeringen twee keer voordat je boort of spijkers inslaat.

Door deze valkuilen te vermijden, zorg je ervoor dat je spiegel niet alleen functioneel is, maar ook een toevoeging is aan de sfeer en stijl van je interieur.

Afsluitende tips voor een stijlvolle weerspiegeling in jouw thuis

Het ophangen van een spiegel is meer dan een praktische toevoeging aan je woning; het is een kans om stijl en diepte aan je ruimte toe te voegen.

Hier zijn enkele afsluitende tips om ervoor te zorgen dat je spiegel niet alleen goed hangt, maar ook bijdraagt aan de schoonheid en harmonie van je interieur:

 • Reflecteer schoonheid: Positioneer je spiegel zo dat het interessante elementen van je kamer of buitenlicht reflecteert.
 • Groeperen: Overweeg om meerdere kleinere spiegels samen te groeperen voor een kunstzinnig effect.
 • Verlichting: Plaats verlichting rondom de spiegel om sfeer te creëren en de ruimte optisch te vergroten.
 • Lijstkeuze: Kies een lijst die past bij de stijl van je kamer. Of je nu gaat voor modern, industrieel of klassiek, de lijst kan de uitstraling van je spiegel versterken.
 • Onderhoud: Houd je spiegel schoon en vlekkeloos voor de meest heldere reflectie.

Met deze tips zorg je ervoor dat je spiegel een integraal onderdeel wordt van je woonruimte, zowel in functionaliteit als in design. Een goed opgehangen spiegel vergroot niet alleen visueel de ruimte, maar reflecteert ook jouw persoonlijke stijl en zorg voor je thuis.

Misschien ook interessant:

Vorig artikel Stappenplan voor het vullen van verschillende soorten poefs

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden