Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
veilig online shoppen tips

Tips voor veilig online shoppen

Online winkelen is helemaal ingeburgerd in Nederland. We kunnen ons bijna niet meer voorstellen dat we vroeger voor elke boodschap de deur uit gingen. Op zaterdag gaan shoppen in de stad is een stuk minder standaard dan tien of twintig jaar geleden.

De corona pandemie met meerdere lockdowns heeft er ook behoorlijk aan bijgedragen dat we het gemak van online winkelen helemaal hebben omarmd. Dit weten ondernemers ook. Zij hebben dan ook massaal webshops geopend om hun afzetgebied te vergroten.

De winkel met puur Hollands snoep in Amsterdam die nu landelijk en zelfs ver daarbuiten haar snoep verkoopt. De winkel met mooie kussens, plaids en dekens van natuurlijke materialen die in een aantal jaren tijd een flinke afzetmarkt heeft weten te creëren. Of een webshop een succes wordt is natuurlijk vooraf niet te zeggen.

Bij wie koop je online?

Als je online koopt dan is het niet altijd duidelijk bij wie je precies koopt. Een webwinkel is verplicht om bepaalde gegevens op de website te vermelden. Een verkoper kan een fysieke winkel hebben, maar hij kan ook online verkopen vanuit huis. Niet dat dat laatste een probleem hoeft te zijn.

Maar het kan gaan om dropshipping. Dit betekent dat de verkoper zelf geen voorraad aanhoudt van de spullen in de webwinkel. Zodra er een bestelling binnenkomt wordt het product besteld bij de leverancier en vervolgens rechtstreeks bij de klant afgeleverd.

De verkoper heeft dan geen zicht op de levering en kan dus niet monitoren of dit goed gaat. Hij weet soms ook niet wat de kwaliteit van de geleverde producten is. Je hebt als particuliere klant echter altijd het recht om een artikel binnen 14 dagen terug te sturen. Je hoeft hiervoor geen reden op te geven.

De verkoper is verplicht om het aankoopbedrag plus de verzendkosten terug te betalen. Dat er eventueel sprake is van dropshipping doet hierbij verder niet ter zake.

Veilig online betalen

Veilig online betalen

Wil een ondernemer een webshop beginnen dan moet hij of zij ervoor zorgen dat de klant veilig online kan betalen. In Nederland wordt meestal gebruik gemaakt van iDeal. Een buitenlandse webshop maakt vaak gebruik van creditcard of PayPal betaling.

Let er bij het afrekenen op dat je een veilige verbinding hebt met een website die voorafgaat door https en een slotje in de adresbalk van je browser. Vaak wordt er gebruikgemaakt van tweetraps verificatie.

Een creditcard betaling moet dan via de app worden bevestigd. Op deze manier is het lastiger om fraude te plegen. De betaalgegevens moeten te allen tijde versleuteld worden verzonden.

Een klacht over de levering?

Als je een klacht hebt over een online bestelling, maak deze dan zo snel mogelijk kenbaar aan de webwinkel. Zij moeten vervolgens een redelijke termijn krijgen om de klacht te herstellen. Dit kan door middel van geld terugbetalen of door het leveren van een nieuw product.

Veel winkels willen liever geen negatieve reviews. Als je klaagt op sociale media of op een platform zoals TrustPilot wil dit er nog wel eens voor zorgen dat een webwinkel alsnog op je klacht ingaat.

Klaag alleen als je daar een goede reden voor hebt. Een ondernemer die levert wat je hebt besteld zwart maken in de hoop er een slaatje uit te kunnen slaan is natuurlijk niet de bedoeling.

Aanbevolen blogcategorie:

Vorig artikel Besparen rondom de feestdagen: 10 gouden tips
Volgend artikel Steek iemand een hart onder de riem met deze beterschapsbloemen

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden