Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
funderingsproblemen uitgelegd

Wat huiseigenaren moeten weten over funderingsproblemen

Nieuw huis kopen? Dan is het verstandig om je goed te verdiepen in de fundering van je nieuwe woning. 

Geen enkele woningeigenaar zit op funderingsproblemen te wachten, en helemaal niet bij je (nieuwe) woning. 

Stel je voor, jouw woning corporatie geeft bij een bouwkundig onderzoek dat alles goed is aan je nieuwe huisje. En nu plots blijkt er dat er een hele hoop funderingsproblemen zijn in de wijk. In andere woorden: een onberispelijke nachtmerrie.

Helaas heeft de klimaatverandering gezorgd voor een groeiend probleem voor woningeigenaren - in klei- en veen- grondgebieden: funderingsproblemen.

In dit artikel bespreken we hoe klimaatverandering heeft gezorgd voor funderingsproblemen, en wat je kunt doen zodra deze optreden.

Hoe zorgt klimaatverandering voor funderingsproblemen?

De dalende grondwaterstanden zorgen voor verdere zakking van de bodem, een probleem dat in veel delen van Nederland speelt. Dit heeft directe gevolgen voor woningen met funderingen op deze verzakkende grond. Dit heeft met name te maken met de lage ligging van Nederland.

Wist jij al dat Nederland een van de laagstgelegen landen ter wereld is, waarbij ongeveer 26% van het land onder de zeespiegel ligt en ongeveer 60% van het land vatbaar is voor overstromingen?

Echter zijn ook de vele zachte en met name slappe bodems de boosdoeners: en zo groeit dit complexe vraagstuk alleen maar. 

Maar wat betekent dit voor uw huis? En wat kunt u doen? Blijf gerust, daar kom ik zo op terug.

Hoe ontstaan funderingsproblemen en hoeveel kost herstel?

Zodra er scheurtjes in de gevel optreden, gaan bij de bewoners de bellen rinkelen.

Is er iets loos met de fundering van mijn woning? 

Dat is de vraag die in zo’n situatie vaak naar boven komt. Niet zo gek natuurlijk, de angst voor verzakking en eventuele vervolgschade wordt dan namelijk groot.

Maar hoe ontstaan deze problemen nu precies?

Funderingsschade kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Verlaging van de grondwaterstand
  • Bodemdaling
  • Droogte
  • Werkzaamheden in de omgeving
  • Veroudering
  • Fouten in de constructie

Om er maar een paar te noemen… 

Maar wat zijn dan de kosten ongeveer?

De kosten kunnen aanzienlijk zijn: circa 60.000 euro voor technische maatregelen bij een gemiddeld gebouw en zo’n 120.000 euro voor funderingsherstel van een gemiddeld gebouw op palen. 

Zonder hulp van de overheid lopen de maatschappelijke kosten op den duur op tot ruim 50 miljard euro.

Wat is het vooruitzicht?

funderingsproblemen oplossen

Tussen nu en 2035 krijgen naar schatting 425.000 gebouwen, oftewel 6% van alle gebouwen, te maken met matige tot ernstige funderingsschade. Dit aantal zou echter nog hoger kunnen uitvallen door de bestaande onzekerheden. Het risico op funderingsschade is wijdverspreid in grote delen van Nederland.

Maar hoe nu verder? 

Nou, één ding is zeker: betere informatie over de kans op schade en een eenvoudige subsidieregeling voor woningeigenaren is noodzakelijk. 

Momenteel ontbreken structurele aandacht en actie voor funderingsproblemen. In Nederland is het al dik twintig jaar bekend dat er veel problemen met de funderingen zijn en dat ze alleen maar erger worden. 

Aanvankelijk lag de focus voornamelijk op het waterpeil, maar de invloed van klimaatverandering strekt zich veel verder uit. Verdroging neemt bijvoorbeeld een steeds crucialere positie in.

Bovendien stapelen zich in sommige buurten en wijken de funderingsproblemen op, die zich vermengen met diverse andere uitdagingen.

Hoe weet ik of ik funderingsproblemen heb en hoe los ik ze op?

Bij vermoeden van schade is een grondige inspectie essentieel. Gespecialiseerde bedrijven zoals Duurzaam Funderingsherstel voeren metingen uit en vergelijken de staat van de fundering met originele bouwtekeningen. 

Zij beginnen het herstel met een bodemsondering om de draagkrachtige laag te lokaliseren, waarna speciale palen trillingsvrij worden geplaatst om de fundering te ondersteunen.

Het tijdig opmerken en adresseren van funderingsproblemen kan verdere schade voorkomen en bespaart op lange termijn kosten. Na herstel worden ook metselwerk en scheuren hersteld, waardoor je huis weer veilig en stabiel is.

“Funderingsproblemen, oftewel, een omvangrijk, complex en nog groeiend probleem dat ons nog wel even zal achtervolgen.”

Vorig artikel Last van nestelende vogels onder de dakpannen? Dit kun je ertegen doen
Volgend artikel Bestrijd Vochtige Muren, De Vijand van Wanddecoratie