Doorgaan naar inhoud
Hét woonplatform van NL & BE
Hét woonplatform van NL & BE
hoe werkt een thuisbatterij

Hoe werkt een thuisbatterij?

Duurzaamheid en het verminderen van onze ecologische voetafdruk zijn tegenwoordig belangrijke onderwerpen. Steeds meer mensen stappen over op zonne-energie om hun elektriciteitsbehoefte te vervullen.

Een belangrijk onderdeel van deze transitie is de thuisbatterij, die zorgt voor de opslag van overtollige energie. In dit artikel zullen we de werking van een thuisbatterij bespreken en de voordelen ervan benadrukken.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuis batterij is een apparaat dat elektrische energie kan opslaan en later kan gebruiken als dat nodig is. Het bestaat uit verschillende componenten, namelijk batterijcellen, een omvormer en een regelsysteem.

De batterijcellen zijn verantwoordelijk voor het opslaan van de energie, terwijl de omvormer ervoor zorgt dat de opgeslagen energie kan worden gebruikt in het huishouden. Het regelsysteem bewaakt en optimaliseert het energieverbruik en de opslag.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Als een zonnepaneel energie genereert dan wordt deze meteen gebruikt in het huishouden. Als er op dat moment geen energiebehoefte is, wordt het overschot aan energie naar de thuisbatterij gestuurd. De batterijcellen slaan deze energie op voor later gebruik.

Wanneer de zonnepanelen niet genoeg energie genereren, bijvoorbeeld tijdens de nacht, kan het huishouden de opgeslagen energie uit de thuisbatterij halen. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van de opgewekte zonne-energie en minimaliseert de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Voordelen van een thuisbatterij

Voordelen van een thuisbatterij

  1. Onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet: met een thuisbatterij kunnen huishoudens zelfvoorzienend worden op het gebied van energie. Ze kunnen hun eigen opgewekte energie opslaan en gebruiken wanneer het hen uitkomt, zonder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.

    2. Kostenbesparing: door de opslag van overtollige energie in een thuisbatterij kunnen huishoudens hun elektriciteitsrekening verlagen. Ze kunnen de opgeslagen energie gebruiken tijdens de piekuren, wanneer de elektriciteitsprijs hoger is, en zo besparen op hun energiekosten.

    3. Vermindering van CO2-uitstoot: het gebruik van een thuisbatterij draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Huishoudens die hun overtollige energie opslaan en later gebruiken, verminderen de behoefte aan energie van het elektriciteitsnet, dat vaak wordt aangedreven door fossiele brandstoffen.

Saldering dynamisch contract

Een belangrijke ontwikkeling wat betreft de thuisbatterij is het zogenoemde dynamische salderingscontract. Bij traditionele saldering wordt de energie die teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet volledig verrekend met de energie die van het net wordt afgenomen. Dit betekent dat huishoudens dezelfde prijs krijgen voor de teruggeleverde energie als de energie die ze afnemen.

Met het saldering dynamisch contract wordt de prijs van de teruggeleverde energie echter bepaald door de vraag en het aanbod op dat moment. Dit betekent dat de energie die tijdens piekuren wordt teruggeleverd, meer waard is dan de energie die tijdens daluren wordt teruggeleverd. Dit stimuleert huishoudens om hun energie op te slaan in de thuisbatterij en deze tijdens de piekuren terug te leveren, waardoor het elektriciteitsnet minder belast wordt.

Aanbevolen blogcategorie:

Vorig artikel Gemakkelijk je huis op een alternatieve manier verwarmen
Volgend artikel Duurzaam wooncomfort: deze verbeteringen kun jij nog maken aan je huis

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden