Is mangohout wel echt milieubewust?
Wanneer er aan een mangoboom vroeger geen fruit meer groeide, werd het hout verbrand. Tegenwoordig gebeurt dat steeds minder. In plaats daarvan verkoopt de eigenaar van een boomgaard het hout door aan onder andere meubelmakers. Zij maken van dat hout (natuurlijk) meubels, die ze onder de noemer ‘duurzaam’ op de markt brengen.
Maar is mangohout ook echt duurzaam, of zeggen we dat alleen maar om de meubels te verkopen? Om achter het antwoord op deze vraag te komen, hebben we in dit blog alle mangohout-informatie op een rij gezet.
Veel houtsoorten komen van ver
De mangoboom komt oorspronkelijk uit India, waar hij al eeuwenlang symbool staat voor luxe en rijkdom. Tegenwoordig groeit de boom in vrijwel heel Zuidoost-Azië. Als je in Nederland een meubel van mangohout koopt, is de kans groot dat het hout uit die regio komt. Dit betekent dat er CO2-uitstoot plaatsvindt om het hout hierheen te vervoeren.
Maar dat geldt ook voor andere houtsoorten. Bekende soorten zoals teak, mahonie en eucalyptus worden vaak geïmporteerd uit Zuid-Amerika of Afrika, waar in regenwouden vaak illegale ontbossing voorkomt. Vergeleken met die houtsoorten is mangohout dus een betere keuze.
Mangohout draagt niet bij aan ontbossing
Als een mangoboom geen vruchten meer geeft, verliest hij zijn waarde voor de boomgaardhouder. De boom wordt dan gekapt om plaats te maken voor nieuwe bomen. Dit is een groot voordeel van meubels van mangohout, want je weet dat er voor elke gekapte boom nieuwe bomen worden geplant.
Hierdoor is het kappen van mangobomen - in tegenstelling tot het kappen van andere populaire houtsoorten - een CO2-neutraal proces.
Mangohouten meubels gaan lang mee
Tafels, stoelen en kasten van mangohout gaan niet per se langer mee dan meubels van andere houtsoorten, maar je kunt de levensduur aanzienlijk verlengen met enkel wat eenvoudig onderhoud. Houd de volgende tips in gedachten om je mangohouten meubels mooi te houden:
- Maak het hout schoon met een licht vochtige doek.
- Vermijd chemische schoonmaakmiddelen.
- Gebruik geen meubelpoets of schoonmaakmiddelen met siliconen.
- Gebruik geen schoonmaakmiddelen met ammonia.
- Let op dat er bij vloeibare of spray-meubelpoets geen resten achterblijven.
Vaak is alleen een licht vochtige doek al genoeg om je meubels er als nieuw uit te laten zien. Wil je je meubels extra beschermen? Gebruik dan een goede olie of beits. De Meubel Importeur Care kit is hiervoor een aanrader.
Dus, is mangohout milieubewust?
Is mangohout milieubewust? Op basis van wat we in dit artikel hebben besproken, kunnen we de volgende conclusie trekken:
- Hoewel mangohout uit verre landen komt, is het nog steeds een duurzamere keuze dan andere populaire houtsoorten zoals teak of mahonie.
- Mangohouten meubels dragen niet bij aan ontbossing, omdat de bomen pas worden gekapt nadat ze geen vruchten meer dragen en daarna worden vervangen.
- Hoewel mangohout niet per se langer meegaat dan andere houtsoorten, is het onderhoud eenvoudiger en vraagt het minder zorg om het mooi te houden.
Ben je op zoek naar milieubewuste meubels? Dan is mangohout zeker een uitstekende keuze.
Een opmerking achterlaten